
Hyundai i30 1.0 T-GDI – Rijtest
Driecilinder in strijd tegen CO2-uitstoot

In de strijd tegen de CO2-uitstoot gooit nu ook het Koreaanse Hyundai een driecilinder in de strijd in het C-segment. Hoe bevalt de nieuwe Hyundai i30 5-deurs met een 1.0 T-GDI driecilinder turbomotor?
Geen probleem
De eerste rijervaringen in Zuid-Spanje onderstrepen dat deze 88 kW (120 pk) en 170 Nm sterke driecilinder weliswaar geen sprintkanon is, maar voor de meeste automobilisten is het ruim voldoende om in het hedendaagse verkeer goed mee te komen. Inhalen op autosnelwegen is geen probleem, moeiteloos koers je met voldoende snelheid over heuvelachtige binnenwegen. Zeker, je moet durven schakelen: met volle bepakking zul je op lange hellingen af en toe van de zesde naar de vijfde versnelling terug moeten, maar daar valt goed mee te leven. De motor verdient bovendien het predicaat stil.
Hoge verwachtingen
Wat vooral telt: de uitstoot van CO2 blijft beperkt tot 103 gram. In ons belastingklimaat wordt elke gram CO2 bestraft, dus hoe minder grammen, des te goedkoper de auto. Hyundai heeft zelf hoge verwachtingen: Bas Wibier, de algemeen directeur van Hyundai Nederland, veronderstelt dat deze versie in ons land de best verkochte zal worden. De goedkoopste variant, de i-Drive. staat voor 20.995 euro bij de kopers voor de deur, in de praktijk zal de iets rijker uitgeruste i-Motion met een prijskaartje van 21.995 euro het meest worden verkocht.
“Andere i30-varianten volgen snel: Wagon komt voor de zomer, N-variant eind 2017, begin 2018 een fastback”
[ytvideo id=”1″]
Diesel is op zijn retour
Het C-segment groeit in Nederland. Voor een deel komt dat doordat kopers uit het D-segment een niveau lager kiezen om op hun kosten (fiscale bijtelling) te sparen. Het C-segment omspant inmiddels weer rond de 20 procent van de automarkt. Daarin domineert vooral de zakelijk rijder, met 62 procent. Opvallend: diesel is op zijn retour (nog maar 1 op de 4 kopers kiest voor zo’n motor in dit segment) en de motoren worden kleiner. Die ontwikkeling speelt Hyundai volgens Wibier in de kaart: met de nieuwe i30 hoopt hij meer dan voorheen zakelijk rijders aan te trekken. De rijke uitrusting, de tijdloze vormgeving en de prijs moet die kopersgroep over de streep trekken. Naast de 1.0 T-GDI driecilinder met 88 kW (120 pk) kunnen i30-kopers ook kiezen uit een 1.4T-GDI met 103 kW (140 pk) benzinemotor of een 1.6 CRDi dieselmotor met 81 kW (110 pk).
Het beste bewijs
Het gaat hard met Hyundai. En de Hyundai i30 is misschien wel het beste bewijs waarom het Koreaanse megaconcern het afgelopen decennium is uitgegroeid tot de op drie na grootste autofabrikant ter wereld. Relatief kort geleden telde het Hyundai-gamma vooral vrij anonieme modellen namen als de Atos, Getz, Accent en Elantra. Het was de Hyundai i30 die daar in 2007 verandering in bracht. Deze middenklasser gaf als allereerste i-model richting aan de generatie Hyundai’s die die we nu kennen.
“Een prima auto voor de doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-automobilist”
Aflopende motorkap
De derde generatie van de Hyundai i30 lijkt in weinig nog op z’n voorganger en is compleet nieuw ontwikkeld. Volgens Hyundai maakt hem dat de ruimste in zijn klasse, ondanks de sportieve lijnen die de ontwerpers hem hebben meegegeven. De bagageruimte meet 395 liter en met de achterbank neergeklapt heb je de beschikking over maar liefst 1.301 liter. Alleen achterin is de i30 minder ruim dan bijvoorbeeld een Volkswagen Golf. Opvallend stijlelement: de zogenaamde Cascade-grille, die alle nieuwe modellen krijgen. De i30 heeft een aflopende motorkap, een vrijwel horizontale lijn over de flanken verbindt de LED-koplampen met de driedimensionale LED-achterlichten.
Aerodynamica
De zwarte dakspoiler moet de aerodynamica verbeteren. De Hyundai i30 heeft een Cw-waarde van 0,30. Om dat te bereiken zijn speciale voorzieningen getroffen als zogenoemde Active Air Flap achter de grille en Air Curtains die aan weerszijden van de voorbumper de luchtstroom verbeteren en de turbulentie in de wielkasten verminderen.
Bij de tijd
Qua interieur is de i30 helemaal bij de tijd. Verchroomde afwerkingslijsten, gebruik van hoogwaardige materialen, een fraai gevormd en vooral functioneel dashboard en (zij het optioneel) een 8-inch touchscreen waarin alle navigatie-, connectiviteits- en mediafuncties zijn verenigd. Met de toevoeging van de Driver Attention Alert (die waarschuwt als de bestuurder niet voldoende oplet) is deze Hyundai voorzien van alle beschikbare actieve veiligheidsvoorzieningen; een lange lijst derhalve.
Gebruik van geavanceerd staal (uit de eigen staalfabriek van Hyundai) maakt de carrosserie zowel lichter als sterker: deze i30 is 28 kg lichter en 22 procent stijver dan zijn voorganger.
Uitstekende allrounder
Op welke punten de Hyundai i30 nog meer echt uitblinkt? Weinig. Of juist in alles, net hoe je het bekijkt. De nieuwe middenklasser is vooral een uitstekende, misschien wel de ideale allrounder, met nauwelijks ups maar nog veel minder downs. En dat is eigenlijk hartstikke positief. De doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-automobilist voelt zich daar over het algemeen namelijk best prettig bij. Allemansvriend is in dit verband een soort geuzennaam, een eretitel.
“Misschien wel de ideale allrounder, met nauwelijks ups maar nog veel minder downs”
Meer varianten
De prijs is concurrerend, vooral als je bedenkt dat Hyundai daar standaard nog eens 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking bovenop doet. Nog voor de zomer wordt het gamma uitgebreid met de Wagon; die debuteert begin maart op de Autosalon van Genève. Tegen het einde van het jaar worden N-varianten denkbaar, het antwoord van Hyundai op de vraag naar GTi-uitvoeringen. En in 2018 volgt een fastback: een soort sedan met coupévorm.
Resultaat
Hyundai noemt het de ‘nieuwe auto van het volk’. Mooie marketingpraat natuurlijk, maar als ze ermee bedoelen dat ze met de Hyundai i30 een brede groep kopers willen bereiken, dan lijken ze daar aardig in geslaagd. De auto is volledig in Europa ontwikkeld en getest, onder meer op de Nürburgring, in de winterkou in Zweden, in de hitte van Zuid-Spanje en met een aanhanger in de Alpen. Het resultaat staat nu bij de dealers in heel Europa.