Hoe voorkom je wagenziekte?
9 tips waarmee je het interieur van je auto schoon houdt
Door Wouter Vastenhout. Liefhebber van Italiaanse en Japanse merken. En van Mercedes. Rijdt een SLK 230 uit 1997 en een MX-5 uit 1995. En er staat ook een Fiat Stilo Abarth 5M17 met bouwjaar 2007 voor de deur. Keuzes, keuzes. |
Eindelijk: vakantie! Veel vakantiegangers pakken de auto. Maar pas op: wagenziekte ligt op de loer! Dus: hoe voorkom je wagenziekte? Hier zijn 9 tips!
Onderweg naar je vakantiebestemming besluit je de snelweg te mijden om eens lekker binnendoor te gaan rijden. Via tientallen scherpe haarspeldbochten de berg op. Een feest voor de sportieve bestuurder, maar wie ernaast zit of achterin, krijgt wellicht braakneigingen. Met de volgende 8 tips voorkom je wagenziekte én een interieur dat weken na de vakantie nog zuur ruikt.
Tip 1:
Laat de hagelslag thuis en neem in de plaats literflessen cola mee. De frisdrank helpt tegen wagenziekte. Officieel bewezen is dit overigens nog niet, zegt prof. Jelte Bos, die namens TNO onderzoek doet naar wagenziekte. “Maar uit de praktijk blijkt dat cola werkt. En drink onderweg geen koffie. Sowieso niet vijf uur van tevoren of eerder.”
Tip 2:
Eet gember. De specerij helpt tegen misselijkheid. “Dit is wél officieel bewezen”, zegt Jelte. Neem dus gemberpoeder mee of gemberkoek. De wortel zelf is ook prima. Je zou zelfs gemberbier in de auto kunnen drinken. Hier zit geen alcohol in.
Tip 3:
Zoek afleiding. En dan niet in een boek of op een tablet door te lezen of een film te kijken. Want dan zie je de beweging van de auto niet en is de kans op wagenziekte groter. Doe een ouderwets spelletje met de kinderen, zoals zoveel mogelijk woorden maken van de letters van kentekens. Of: ik zie, ik zie wat jij niet ziet.
Tip 4:
Leun met je hoofd tegen de autoruit. De trilling tegen je hoofd gaat wagenziekte tegen. En kijk naar buiten, naar de horizon. Ook dat helpt.
Tip 5:
Zet een raampje open. Frisse lucht werkt tegen wagenziekte. Zorg er sowieso voor dat de temperatuur in de auto niet te hoog is. Hou het dus lekker koel binnen. Maar ook weer niet té koel. Experts zeggen dat de airco in het warme zuiden van Europa het best ingesteld kan worden op 24 tot 26 graden.
Tip 6:
Gebruik een stoelverhoging voor jonge kinderen achterin. Op deze manier kunnen ze over de stoelleuning voor hen recht naar voren en naar buiten kijken. Dat voorkomt wagenziekte. Heb je één kind op de achterbank? Zet hem in het midden zodat hij tussen de voorstoelen naar voren en naar buiten kan kijken.
Tip 7:
Rij vloeiend. Dat betekent rustig optrekken, gas geven, sturen en remmen. Plotselinge bewegingen zijn niet bevorderlijk voor de zwakke maag. En hoe aanlokkelijk die mooie bergweggetjes er ook uitzien, als je iemand aan boord hebt die snel wagenziek wordt, neem dan de snelweg.
Tip 8:
Ga zelf achter het stuur zitten. De bestuurder krijgt zelden last van wagenziekte. Het zijn meestal de passagiers. Wagenziekte treedt vanaf ongeveer twee jaar op. Baby’s hebben er geen last van (we horen het graag als dit anders is). En als je ouder wordt, neemt de kans op wagenziekte af.
Tip 9:
Een tip van Citroën: een bril die wagenziekte vermijdt. De best gekke bril bevat een vloeistof die de lijn van de horizon nabootst. Of iets dergelijks. Schijnt na 10 tot 12 minuten te werken. Het design is van een designstudio uit Parijs. Hij kost 99 euro en is online te bestellen. Vanaf september weer leverbaar, maar wellicht ben je dan al terug.
Ford doet onderzoek naar wagenziekte
De tips – op de laatste na dan – zijn mede mogelijk gemaakt door Ford. Het merk doet sinds een aantal jaren intensief onderzoek naar wagenziekte. De autonoom rijdende auto komt er namelijk aan, ook die van Ford. De nieuwe Ford Focus (check onze autotest met de nieuwe Ford Focus) is al uitgerust met technologie die autonoom rijden level 2 mogelijk maakt.
Met volledig autonoom rijden, kun je onderweg in principe werken, een boek lezen of een film kijken. Maar juist deze activiteiten kunnen wagenziekte veroorzaken. Dat wil Ford uiteraard voorkomen, vandaar het onderzoek naar wagenziekte in samenwerking met TNO.
“Overigens is reisziekte niet te voorkomen. Maar je kunt het wel op een acceptabel niveau brengen”, besluit Jelte. Onze laatste tip is dan ook: neem kotszakjes mee. Fijne vakantie!