
Hoe stoppen we het smartphonegebruik in de auto?
Bijna de helft van bestuurders gebruikt smartphone in de auto

Sinds 2002 geldt een wettelijke verbod op het handheld smartphonegebruik in de auto. Ondanks deze regelgeving meldde SIMN vorige week dat het totaal aantal ongelukken met 27 procent is gestegen, met de smartphone als hoofdverdachte. Reden voor steeds meer partijen om zich zorgen te maken over dit gedrag. Vergelijkingswebsite Autoverzekering concludeerde uit eigen onderzoek dat autobestuurders het telefoongebruik in de auto wel willen stoppen, maar zelf niet in staat zijn om dit gedrag te vertonen.
Autobestuurders willen de smartphone verbieden én gebruiken
Bestuurders geven tegenstrijdige antwoorden als het neerkomt op het verbieden en gebruiken van de smartphone. Bijna de helft van de bestuurders geeft aan de smartphone wel eens te gebruiken tijdens het autorijden. 12 procent dit handheld en 35 procent handsfree. Ondanks de behoefte om de smartphone te gebruiken, geeft 96 procent aan voorstander te zijn van een wettelijk verbod. 60 procent vindt dat dit verbod alleen betrekking moet hebben op handheld gebruik en 39 procent vindt zelfs dat al het telefoongebruik tijdens het besturen van de auto verboden moet worden. Kennelijk heeft men wel de intentie om de smartphone te verbannen, maar zijn mensen niet in staat om dit gedrag zichzelf op te leggen.
Autobestuurders zijn onbewust onverzekerd
Handheld smartphonegebruik is verboden en het is daarom niet alleen strafbaar, het heeft ook als gevolg dat je tijdens het gebruik onverzekerd bent. Hoewel het logisch klinkt dat strafbaar gedrag niet te verzekeren valt, leggen toch niet alle autobestuurders deze link. Uit het onderzoek van Autoverzekering.nl komt naar voren dat 40 procent zich hier wel van bewust is, maar dat 29 procent er vanuit gaat dat zij verzekerd zijn en 31 procent denkt dat het afhankelijk is van de verzekeraar. Krijg je een ongeluk dan ben je niet verzekerd en krijg je niets uitgekeerd. De bewustwording hiervan kan eraan bijdragen dat bestuurders hun gedrag gaan veranderen.
“Krijg je een ongeluk dan ben je niet verzekerd en krijg je niets vergoedt”
De smartphone maakt rijden onveiliger en duurder
Op het moment dat de smartphone wordt gebruikt tijdens het rijden neemt de aandacht voor de weg in sterke mate af. Dit leidt tot een stijgend aantal ongelukken. Wanneer de smartphone de veroorzaker van het ongeluk is, hoeft de verzekeraar geen vergoeding uit te keren. Het probleem is echter dat dit heel lastig te bewijzen is en de bestuurder zal dit zelf niet aankaarten. Verzekeraars krijgen hierdoor te maken met hoog oplopende kosten. Op termijn zullen deze worden doorberekend aan de klant. De smartphone maakt zo niet alleen het verkeer onveiliger, ook de autoverzekering wordt duurder door de stijgende premie.
Welke oplossing zorgt voor een gedragsverandering?
Het wettelijke verbod met de bijbehorende boete is kennelijk niet genoeg om bestuurders van hun smartphone weg te houden. Welke stappen moeten er worden ondernomen om dit wel voor elkaar te krijgen? Bestuurders kunnen al kiezen tussen verschillende apps die de telefoon (deels) uitschakelen wanneer zij zich in de auto bevinden. Dit vraagt echter wel om een actieve handeling van de bestuurder, terwijl het juist blijkt dat zij moeite hebben om van de telefoon af te blijven. Is dat dan de oplossing? Of moeten we deze apps verplicht gaan meeleveren op iedere smartphone om mensen geen keuze te laten? Als het aan Veilig Verkeer Nederland ligt wel. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken, terwijl het belang van de discussie steeds groter wordt.
Bron: Autoverzekering.nl