Hoe financier je de aanschaf van een auto?
Er zijn drie financieringsvormen
Er zijn tal van redenen om een nieuwe auto te kopen. Misschien is je oude voertuig aan vervanging toe of wordt het gezin groter, maar je auto kan ook gewoon kapot gaan. Welke auto je koopt, hangt deels af van de financieringsmogelijkheden. In het algemeen zijn er drie financieringsvormen wanneer je privé een auto aanschaft: spaargeld, een lening of private lease.
Spaargeld
Mogelijk heb je geld gespaard voor (onvoorziene) uitgaven als een nieuwe auto. De hoogte van het spaargeld bepaalt deels welke auto je kunt kopen. Door een nieuwe auto zelf te financieren, loop je geen risico’s. Je hebt immers niks te maken met leasemaatschappijen en kredietverstrekkers. Belastingtechnisch kan het ook een slimme investering zijn, zeker wanneer je veel spaargeld hebt. Je betaalt namelijk vermogensbelasting over spaargeld dat boven de heffingsvrije grens uitkomt van 30.000 euro als alleenstaande of 60.000 euro als partners.
Geld lenen
Geld lenen is een alternatief wanneer je geen of weinig spaargeld hebt. Je sluit bij een kredietverstrekker een doorlopend krediet of een persoonlijke lening af. Kies je voor een doorlopend krediet? Dan ga je pas aflossen (inclusief rente) op het moment dat je een deel opneemt. Heb je een deel van het doorlopend krediet afbetaald? Dan kun je tot aan de limiet opnieuw geld opnemen. Bij een persoonlijke lening staan de maandelijkse aflossing en de rente vast. Je betaalt het geleende bedrag altijd binnen een vooraf afgesproken periode terug aan de kredietverstrekker, zonder de optie om een afgelost deel opnieuw op te nemen.
Wat kan ik lenen?
Besluit je om een lening af te sluiten om een auto te kopen? Een belangrijke vraag is dan: ‘Wat kan ik lenen?‘. Dit verschilt per kredietverstrekker en is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie en het bedrag dat je wilt lenen. Dat laatste hangt weer af van welk type auto je voor ogen hebt.
Private lease
Bij private lease rijd je in een nieuwe auto zonder dat je er eigenaar van wordt. Elke maand betaal je een vast leasebedrag. Hier zijn de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoudskosten bij inbegrepen. Vaak krijg je van de leasemaatschappij ook een kilometerbundel. Je betaalt alleen voor de benzine, eventuele verkeersboetes en het aantal kilometers buiten de afgesloten bundel. De leasetermijn varieert van 12 tot 60 maanden en aan het eind van het contract lever je de auto in, of neem je de auto over. Op deze manier kun je autorijden zonder dat je hiervoor je spaargeld moet aanspreken of een dure lening afsluit. Je hebt op deze manier de keuze uit nieuwe modellen zonder dat je in één keer een hoog bedrag moet neertellen. Nadelig is dat opgebouwde schadevrije jaren na drie jaar zonder eigen auto en autoverzekering vaak verloren gaan.
Auto kopen of verkopen?
Ben jij op zoek naar een nieuwe auto? Of wil je juist een auto verkopen? Hier krijg je gratis een online taxatie. Verder blijf je via deze site op de hoogte van het laatste autonieuws en heb je toegang tot tal van autotests.