achtergrondafbeelding

Auto verkopen

Wil je een auto kopen of verkopen? Bereken dan hier de dag/verkoopwaarde van jouw wagen. Snel geregeld via onderstaande calculator.

Hoeveel is mijn auto waard? Gratis dagwaarde & inruilwaarde berekenen

Met deze tool bereken je op eenvoudige wijze de verkoopwaarde van jouw auto. Dat is handig als je bijvoorbeeld een nieuwe auto wil kopen en je huidige vierwieler wil inruilen. Daarop kan je jouw budget aanpassen. Het is ook nuttig in de volgende situaties:

  • Als je een auto wil kopen

Als je een wagen ziet die je graag wil hebben kan je via de tool van AutoRAI.nl kijken of de verkoper de juiste prijs vraagt. Zo voorkom je dat je onnodig teveel betaalt.

  • Voor de verzekering

De dagwaarde wordt onder andere gebruikt om de hoogte voor het uit te betalen bedrag te bepalen.

Welke factoren hebben invloed op de hoogte van de dagwaarde?

Het aantal eigenaren
Als jouw auto relatief veel eigenaren heeft gehad kan het een teken zijn dat de auto iets mankeert. Immers hebben zij de auto niet zomaar verkocht.

Schadeverleden
De voertuigwaarde valt ook lager uit als de wagen als sloopauto is geregistreerd. Dit is een teken dat de auto in het verleden (ernstige) schade heeft opgelopen.

Kilometerstand
Hoe lager de kilometerstand des te hoger de dagwaarde uitvalt. Let op: Bij geïmporteerde auto’s wordt geregeld de kilometerstand teruggedraaid. De dagwaarde valt dan hoger uit. Echter kunnen deze frauduleuze handelingen zwaar beboet worden.

Lees ook: Je auto van de hand doen? Bekijk onze verkooptips

Waardeontwikkeling van jouw auto
Probeer de autowaarde voor het einde van het kalenderjaar te berekenen. In januari is de auto namelijk één jaar ouder wat qua tijd minimaal is. Het prijs/waarde verschil is echter relatief groot.

Iedere dagwaarde taxatie is uniek

De dagwaarde houdt alleen rekening met het merk en type auto. De verkoopwaarde wordt echter ook bepaald door de staat van de wagen. Opgelopen (blik)schade, lekkages en technische mankementen zorgen voor een lagere dagwaarde dan een wagen zonder schade.

Tip om de verkoopwaarde van je auto op te krikken

Ben je van plan je auto in te ruilen voor een nieuw exemplaar zorg er dan voor dat je je huidige auto schoon, netjes en onderhouden aflevert. De taxatiewaarde zal dan hoger uitvallen.