Hoe bereken je de bpm voor een importauto in 2025?
Alles wat je moet weten over bpm bij import in 2025
Bij aanschaf van een nieuwe auto betaal je een flink bedrag aan bpm. Een importauto kan een interessant alternatief zijn, maar vaak ben je ook dan bpm verschuldigd. Hoe dat precies zit, zetten we in dit artikel voor je op een rij.
Wat is bpm?
De letters ‘bpm’ staan voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Je betaalt deze belasting wanneer je een personenauto, lichte bedrijfswagen of motorfiets in Nederland registreert. Je zou het dus een aanschafbelasting kunnen noemen. De bpm wordt alleen betaald door de eerste eigenaar van het voertuig, dus wanneer je een nieuwe auto koopt of er een importeert. Koop je een tweedehands auto die al op Nederlands kenteken staat, dan hoef je nooit bpm te betalen.
De bpm is al in 1993 ingevoerd. Toen was het nog een vast percentage van de cataloguswaarde van het voertuig. De belasting was bedoeld als een soort ‘luxebelasting’. In 2008 werd het bpm-systeem aangepast. Het is nu vooral de bedoeling om voertuigen met een hoge CO2-emissie minder aantrekkelijk te maken. Sindsdien bestaat het bpm-bedrag uit een vast bedrag (de zogenaamde vaste voet), plus een bepaald bedrag per gram CO2-emissie van het voertuig. Daarbij wordt uitgegaan van de officiële CO2-emissie van het voertuig, zoals vastgesteld volgens de NEDC- en later WLTP-cyclus. De bedragen van de vaste voet en per gram CO2 zijn in de loop der jaren flink opgelopen.
Wanneer is een importauto vrijgesteld?
Als je een auto importeert, registreer je een nieuw voertuig in Nederland. Het kan dus zijn dat je bpm moet betalen. In sommige gevallen is een voertuig volledig vrijgesteld van bpm. Dat geldt voor de volgende voertuigen:
- Voertuigen ouder dan 40 jaar
- Voertuigen die tijdelijk in Nederland worden gebruikt (door buitenlanders die hier tijdelijk wonen, werken of studeren)
- Voertuigen voor diplomatiek gebruik
Wijzigingen bpm voor 2025
Voor 1 januari 2025 golden nog meer uitzonderingen, maar die zijn afgeschaft. Er zijn nog wel meer veranderingen voor de bom in 2025. We zetten alles op een rij. Misschien wel de belangrijkste wijziging is het vervallen van een aantal bpm-vrijstellingen. Zo moet per 1 januari 2025 ook voor nieuwe auto’s met 0 g/km CO2-emissie (lees: elektrische auto’s) bpm worden betaald. Dat is een vast bedrag van 667 euro. Ook de bpm-vrijstelling voor lichte bedrijfswagens met brandstofmotor komt te vervallen (elektrische blijven vrijgesteld). Daarbij wordt net als bij personenauto’s bpm berekend op basis van de officiële CO2-emissie, zij het met iets andere tarieven. Dit kan de prijs echter nog steeds flink opdrijven.
Het vervallen van de bpm-vrijstelling voor deze voertuigen geldt ook voor import van voertuigen die al voor 1 januari 2025 voor het eerst op kenteken zijn gezet. Wel kan je afhankelijk van de leeftijd van het voertuig profiteren van afschrijvingskorting op de bpm. Meer daarover in de volgende paragraaf.
Een kleinere wijziging zijn de afschrijvingstabellen op basis waarvan een eventuele rest-bpm wordt berekend. Deze tabellen worden jaarlijks geactualiseerd en dus zijn de bedragen ook voor 2025 weer wat gewijzigd. Ook hierover vertellen later in dit artikel meer.
Hoe wordt de bpm berekend?
Voor nieuwe voertuigen is het berekenen van de bpm relatief eenvoudig. Voor een personenauto geldt in 2025 een vast bpm-bedrag van 667 euro. Daarna komt er voor iedere gram officiële CO2-emissie een bedrag bij. Dit bedrag loopt exponentieel op. Voor de CO2-emissie tot 79 g/km betaal je twee euro per gram. Voor iedere gram tussen de 80 en 101 g/km betaal je al 79 euro. Daarna lopen de bedragen flink op. Voor iedere gram boven de 157 g/km betaal je maar liefst 568 euro. Je begrijpt dat het totale bpm-bedrag onder de streep flink oploopt.
Wanneer je een voertuig importeert, is het berekenen van de bpm wat ingewikkelder. De bpm wordt dan berekend op basis van de CO2-uitstoot, maar ook de leeftijd van het voertuig speelt mee. Soms kan je ook nog kiezen voor verschillende berekenmethodes. Hieronder proberen we deze zo helder mogelijk uit te leggen.
Bpm berekenen bij import: drie methodes
Voor het berekenen van de bpm voor een importauto zijn er drie methodes: de cataloguswaardemethode, de koerslijstmethode en de taxatiemethode. De cataloguswaardemethode geldt voor importauto’s van maximaal drie jaar oud. Die worden door de Belastingdienst als ‘nieuw’ beschouwd, ongeacht de kilometerstand. Daarom wordt de bpm op dezelfde manier berekend als bij een gloednieuwe auto die origineel in Nederland wordt geleverd.
Is een importvoertuig ouder dan drie jaar, dan is het berekenen van de bpm wat ingewikkelder. In principe geldt de koerslijstmethode. Daarbij wordt de waarde van het voertuig bepaald aan de hand van een erkende koerslijst, zoals die van Autotelex of X-Ray. De bpm wordt nog steeds berekend aan de hand van de officiële CO2-emissie van het voertuig. Wel kan je het afschrijvingspercentage vervolgens gebruiken als kortingspercentage op dit berekende bpm-bedrag.
Een alternatieve methode is de taxatiemethode. Daarbij stelt een erkende taxateur de waarde van het voertuig vast. Deze waarde wordt vervolgens op dezelfde manier gebruikt als bij de koerslijstmethode. De taxatiemethode is vooral interessant voor voertuigen met schade en zeldzame voertuigen, kortom wanneer de werkelijke waarde waarschijnlijk lager is dan de koerslijst aangeeft of wanneer het voertuig niet in de koerslijst voorkomt.
Wanneer het importvoertuig ouder is dan drie jaar mag je zelf kiezen welke methode je toepast voor het berekenen van de bpm.
Kiezen voor een ouder bpm-tarief
Er is nog een bpm-voordeel te behalen. Je mag de bpm namelijk berekenen met oudere tarieven, waarbij je mag kiezen uit de tarieven die golden in het jaar waarin je voertuig internationaal voor het eerst werd geregistreerd tot en met de huidige tarieven. Daarbij geldt dat de oudere tarieven altijd voordeliger zijn, dus in de praktijk kies je altijd de tarieven uit het eerst mogelijke jaar.
CO2-emissie vaststellen
De bpm wordt dus zowel bij nieuwe als oudere importvoertuigen berekend aan de hand van de officiële CO2-emissie van het voertuig. Deze staat in de Europese typegoedkeuring. Heeft een voertuig deze niet, bijvoorbeeld omdat hij van buiten de EU wordt geïmporteerd, dan geldt de waarde van de typegoedkeuring voor de betreffende regio van afkomst. Is die er ook niet, dan moet de CO2-emissie op erkende wijze worden vastgesteld. Zie voor de exacte vereisten de website van de Belastingdienst.
Je kunt er ook voor kiezen om geheel geen CO2-emissie te laten registreren. In dat geval gaat de Belastingdienst echter uit van een zeer hoge CO2-emissie. Afhankelijk van het bouwjaar van het voertuig loopt dat op tot 330 g/km voor lichte bedrijfswagens, 395 g/km voor een dieselauto en zelfs 550 g/km voor een benzineauto. De daadwerkelijke CO2-emissie is vaak een stuk lager, dus die kan je maar beter officieel laten vaststellen.
Bpm-calculator
Zoals je ziet is het berekenen van de bpm voor een importauto niet altijd eenvoudig. Daarom bieden verschillende importbedrijven, maar ook onafhankelijke partijen zoals het genoemde X-Ray, een bpm-calculator aan. Je voert dan de gegevens van het voertuig in en ziet eenvoudig hoeveel bpm je bij import verschuldigd bent.