
Gespot: een Opel Frontera – het origineel
En nog veel meer leuke oude voertuigen
![]() | Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |

Bij een garagebedrijf in Duitsland leek de tijd te hebben stilgestaan. We zagen er deze Opel Frontera van het oorspronkelijke model, maar ook nog veel meer…
Recent mochten wij met de Ford Mustang Dark Horse naar de legendarische Nürburgring afreizen. Het verslag daarvan lees je hier. Onderweg kwamen we aan de rand van het gehucht Ahrtal een garagebedrijf tegen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. We hadden wat tijd over en maakten dus even een fotostop. Al snel kwam de garagehouder naar ons toe. Dat bleek een hartstikke vriendelijke man, die direct toestemming gaf om uitgebreid rond te kijken en te fotograferen.
Het gespotte exemplaar
De auto die wij de hoofdrol geven in deze Gespot is deze Opel Frontera. Sinds kort is er weer een gloednieuwe Frontera (rijtest), maar nu hebben we te maken met het origineel uit 1991. Hoewel, origineel… Eigenlijk bestond dit model al sinds 1989 en is het helemaal geen Opel.



Eindeloos veel rebadge-varianten
Deze robuuste terreinwagen is wereldwijd het meest bekend als Isuzu MU. Deze eerste modelgeneratie bleef tot en met 2003 in productie en is geleverd onder meer dan tien verschillende merk- en typenamen. General Motors had een meerderheidsbelang in Isuzu, dus het is logisch dat de terreinwagen ook verscheen als Chevrolet, Holden en Vauxhall. Maar wist je dat hij in Noord-Amerika zelfs ook werd verkocht als Honda Passport?


Opel Frontera als Japanse terreinwagen
Terug naar de Opel-versie, de enige variant die officieel in Europa werd geleverd (met natuurlijk de Vauxhall-versie voor de Britse markt). De auto werd ook in Europa geproduceerd, in het Verenigd Koninkrijk, in een Isuzu-fabriek die verder alleen lichte bedrijfswagens maakte. Ook de Australische Holden-versie kwam uit deze fabriek.
Met de Frontera wilde Opel inspelen op de groeiende vraag naar 4×4-modellen in Europa, zeker op de Britse markt. Met de in de basis Japanse Frontera hadden Opel en Vauxhall het ‘ideale’ antwoord op de veelal Japanse merken die dit marktsegment domineerden. Het bleek een goede zet, want ook buiten het VK wist de Opel Frontera ondanks de stevige concurrentie goede verkopen neer te zetten. Naast de meest gangbare vijfdeursversie had je ook de Frontera Sport, de door ons gespotte driedeursversie.


Tweede generatie en opvolging
In 1998 verscheen een tweede generatie Isuzu MU, die ook weer als Vauxhall en Opel Frontera in Europa werd geleverd. Deze versie bleef nog tot 2004, de Isuzu in andere markten tot 2005. Een derde generatie kwam er niet, omdat de diverse markten waarop de auto werd geleverd steeds meer begonnen te verschillen. In Europa verschoof de vraag bijvoorbeeld van robuuste terreinwagens naar hoge modellen met meer comfort en praktisch gebruiksgemak. Ofwel, de SUV zoals we die vandaag de dag kennen. De Europese opvolger was de Opel Antara, ook leverbaar als Chevrolet Captiva.



Bonuscontent: nog meer leuke oude voertuigen
Rondom het garagebedrijf stonden nog wel meer leuke oude auto’s en andere oude voertuigen. Bijvoorbeeld een Opel Ascona 2.0i sedan van faceliftmodeljaar 1986, met seizoenskentekens uit de regio Düren/Euskirchen (in de buurt van de spotlocatie). Verderop op het terrein stond nog een Opel Ascona van faceliftmodeljaar 1986, maar dan een Hatchback. Verder vonden wij een Chevrolet Blazer van faceliftmodeljaar 1998, een David Brown 850 en een McCormick D-326 een foto waard.






De privacywetgeving in Duitsland is vrij streng. Hoewel het grijs gebied is in hoeverre dat in dit geval noodzakelijk is, hebben we voor de zekerheid toch maar het ‘persoonlijke’ deel van eventuele kentekens onherkenbaar gemaakt.