Gespot: een Cadillac XT5
Heel gewoon en toch exclusief
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |
Auto’s die in het ene werelddeel doodgewoon zijn, kunnen ergens anders juist een exclusieve exoot zijn. Dat laatste geldt voor de Cadillac XT5 in Nederland, dus AutoRAI maakte natuurlijk even een fotostop. Toch was het eigenlijk niet de bedoeling dat de XT5 zó exclusief zou zijn…
Begin 2016 werd de Cadillac SRX afgelost door de Cadillac XT5. Het gaat eigenlijk gewoon om een nieuwe modelgeneratie van dezelfde auto, maar Cadillac voerde rond die tijd ook net een nieuwe typenaamstrategie in. ‘XT5’ staat voor ‘Crossover Touring 5’, waarbij het cijfer de positionering in de markt aangeeft. Afgezien van de naam is de XT5 dan ook een evolutie van de SRX: een relatief compacte SUV die volop luxe biedt. Met nadruk op relatief, want het blijft een model in het segment van bijvoorbeeld de Audi Q5.
In goede Cadillac-traditie heeft de Cadillac XT5 een rijke uitrusting, inclusief innovatieve snufjes. Het was ook een van de eerste modellen van het merk met een digitale achteruitkijkspiegel. Voor modeljaar 2020 onderging de XT5 een subtiele facelift, die vooral technische wijzigingen met zich meebracht. De XT5 is nog altijd in productie.
Motoren Cadillac XT5
De Cadillac XT5 wordt geleverd met twee motoren. De standaardmotor (en aanvankelijk de enige motor) was een 3,6-liter V6 met 231 kW (314 pk). Een start-stopsysteem een cilinderuitschakeling houden het verbruik binnen de perken. In China was een 2,0-liter viercilinder met 192 kW (261 pk) juist de enige leverbare motor.
Bij de facelift werd de viercilinder vervangen door een nieuwer type 2,0-liter viercilinder, met een vermogen van 177 kW (241 pk). Dat bleef in China de enige leverbare motor, maar in de VS (en enkele markten daarbuiten) werd de viercilinder geïntroduceerd als nieuwe standaardmotor. De V6 werd daarmee optioneel.
Ongeacht de motor is voorwielaandrijving standaard, met vierwielaandrijving als optie. De vierwielaandrijving heeft ook een modus waarbij alleen de voorwielen worden aangedreven, om brandstof te sparen op momenten dat vierwielaandrijving niet noodzakelijk is. Schakelen gaat altijd met een automaat. Voor de facelift was dat een achttrapsautomaat, na de facelift een negentraps.
De Cadillac XT5 in Nederland
In het algemeen is de Cadillac XT5 een succes te noemen. Zowel in Amerika als wereldwijd is de XT5 het bestverkochte Cadillac-model. Dat is dus niet eens de iconische Escalade. Met (onder andere) de XT5 probeerde Cadillac ook weer voet aan de grond te krijgen in Europa. Om verschillende redenen lukte dat matig. Ten eerste zijn kopers in dit segment nogal statusgevoelig, waardoor ze hun geld liever uitgeven aan een voor de hand liggende Audi, BMW of Mercedes-Benz.
Specifiek in Nederland speelde nog iets mee: bpm. De Cadillac XT5 werd in Europa – net als in Amerika – alleen geleverd met de 3,6-liter V6. Ondanks de brandstofbesparingen was het officiële verbruik nog steeds precies 1 op 10 (NEDC). Met bijbehorende bpm bracht dat de vanafprijs naar ruim 90.000 euro. Alle luxe aan boord ten spijt: de koper ging vooral naar andere merken. Na introductie in 2017, verdween de XT5 in 2019 alweer van de Nederlandse markt.
Het gespotte exemplaar
Tot nu toe zijn negentien Nederlanders wél voor de Cadillac XT5 gevallen. Opmerkelijk is dat al die exemplaren volgens de RDW zijn geïmporteerd. Dat snappen we wel, want met die absurd hoge bpm is import als jonge occasion een stuk interessanter. Vier van hen importeerden een XT5 van na de facelift. Een van de negentien exemplaren kwamen wij tegen op de parkeerplaats van een wegrestaurant langs de A1. Het is om precies te zijn een XT5 uit 2017, die sinds eind 2022 in Nederland is.