Virtual reality moet verkeersveiligheid verbeteren
Onderzoek Ford: 60% past rijgedrag aan na virtual reality-ervaring
Bij 1 op de 12 dodelijke ongevallen in Europa is een fietser betrokken. Om de verkeersveiligheid te verbeteren, heeft Ford in het kader van de ‘Share The Road’-campagne ‘WheelSwap’ ontwikkeld. Daarbij stappen fietsers en automobilisten virtueel in elkaars schoenen en ervaren zo hoe gevaarlijk hun gedrag kan zijn voor de ander. De eerste resultaten zijn veelbelovend: 91 procent van de deelnemers was van plan zijn gewoonten op de weg te veranderen en 60 procent heeft dit daadwerkelijk gedaan. In Nederland kunnen jonge bestuurders eind september kennismaken met deze virtual reality-ervaring.
Veel ongevallen met fietsers worden veroorzaakt doordat fietsers en automobilisten zich niet bewust zijn van hoe gevaarlijk hun gedrag is. ‘WheelSwap’ laat automobilisten en fietsers daarom ervaren hoe onattent gedrag in het verkeer huiveringwekkend en zelfs fataal kan zijn voor medeweggebruikers. Automobilisten zien door de ogen van fietsers hoe eng het is als bestuurders krap inhalen, van richting veranderen zonder het aan te geven en hun portier openen zonder op fietsers te letten. In een andere versie kunnen fietsers ervaren hoe het is voor bestuurders wanneer zij door rood rijden, eenrichtingsstraten aan de verkeerde kant inrijden en onverwacht van richting veranderen.
Gedrag veranderen
Meer dan 1.200 mensen in vijf Europese landen hebben deelgenomen aan een eerste onderzoek met ‘WheelSwap’. De 70 procent daarvan die ‘WheelSwap’ had ervaren en onderstaande film had gezien, hield meer rekening met de autorijdende en fietsende tegenhanger dan de andere deelnemers. Bovendien was 91 procent van plan zijn gewoonten op de weg te veranderen. Slechts twee weken na het ervaren van ‘WheelSwap’ had al 60 procent van de deelnemers daadwerkelijk zijn gedrag aangepast tijdens dagelijkse ritten. Gedragswetenschapper Dan Berry, die heeft meegewerkt aan het opzetten van het experiment, legt uit: “Niets is effectiever om het standpunt van een ander te leren waarderen dan in de schoenen, of in dit geval op de pedalen, van de ander te gaan staan. Empathie is een ongelooflijk sterkte emotie.” Bewustzijn en empathie zijn van cruciaal belang om gedrag te veranderen. Dat zorgt voor meer veiligheid en minder agressie tussen verschillende weggebruikers.
Driving Skills for Life
Ook in Nederland kunnen bestuurders kennismaken met ‘WheelSwap’. Ford integreert deze virtual reality-ervaring nu in het gratis programma voor bestuurders van 17 tot 24 jaar: Ford Driving Skills for Life. Dit programma bestaat uit gratis praktijklessen over het onderkennen van risico’s, rijvaardigheid, snelheid en afstand houden en is ontwikkeld in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. De vierde editie vindt plaats van 28 tot en met 30 september en maakt het voor 450 jonge automobilisten mogelijk gratis een gevorderde rijvaardigheidstraining mee te maken. Kijk voor meer informatie op Driving Skills For Life.
Bekijk de film
Bekijk de film die hoort bij de Share The Road-campagne.