Ford Nederland zet je ‘dronken’ achter het stuur
We trekken het ‘Drink Driving Suit’ aan en stappen in de Ford Fiesta. Komen we veilig het parkoers rond of eindigt de dag in een slachtveld van pylonen?
Ford heeft een pak ontwikkeld dat simuleert hoe het is om dronken achter het stuur te zitten. De ‘Drink Driving Suit’ moet de gebruikers bewust maken van de gevaren. Wij kregen alvast de gelegenheid om met het pak kennis te maken. Het is ontzettend spannend. We hebben immers geen idee wat ons staat te gebeuren. De ‘Drink Driving Suit’ is eenvoudiger dan verwacht. Het bestaat uit een stel gewichten en banden die je mobiliteit beperken en je balans verstoren. Zo krijg je een flink gewicht aan één been en een band om je elleboog. Een bril die dubbel zicht en tunnelvisie nabootst, maakt het geheel af.
[gallerij-1]
Het parcours
We trekken het pak aan en terwijl we naar de auto lopen, horen we omstanders lachen. Als we later de video terugzien, snappen we waarom: je loopt er echt bij alsof je bezopen bent. Tot zo ver is allemaal nog wel te doen. De eerste test is het vangen van een tennisbal. Je raadt het al: dat lukt niet. Eenmaal in de auto gaat het van kwaad tot erger. Door de bril is het inschatten van diepte erg lastig. Zelfs het vinden van de startknop blijkt zeer lastig. Na drie keer missen, start de dan eindelijk auto. Voor de auto is een parcours uitgezet. De pylonen zijn wat gehavend, geen goed voorteken. De eerste slalom gaat nog best aardig. ‘Slow en steady’ rijden we naar het einde van het parcours, zónder een pylon te raken. Maar dan komt het straatje keren, terwijl je druk focust op het niet raken van de denkbeeldige muren, let je niet meer op de pylonen in je dode hoek. Het eerste oranje-witte slachtoffer is een feit. Dan komt het achteruit inparkeren. De simpele handeling wordt een slachtveld van onschuldige pylonen. Het uitvoeren van een specifieke taak lukt meestal wel, maar het zijn de dingen er omheen waar je geen rekening mee houdt.
Hoeveel promille?
Het pak simuleert een zeer dronken toestand. Ford kan niet zeggen hoeveel promillage het precies nabootst, want het effect van alcohol verschilt per persoon. De Drink Driving Suit verschilt ook per postuur. Uiteraard is niet alles te simuleren, maar de belangrijkste factoren – verminderde mobiliteit, slechte motoriek, tunnelvisie en slecht zicht – zijn aanwezig. Ford heeft de Drink Driving Suit naar eigen zeggen geperfectioneerd met behulp van écht dronken mensen. Het grote voordeel van het pak? Geen kater!
Zelf testen?
Ford noemt automobilisten tot 24 jaar als belangrijkste doelgroep om met behulp van de Drink Driving Suit de gevaren van alcohol onder ogen te zien. Iedereen onder de 24 jaar met een rijbewijs is op 23, 24 en 25 oktober 2015 welkom om de Drink Driving Suit te testen en zelf te ervaren waarom je niet met alcohol achter het stuur moet kruipen. Maar liefst 56 procent van de Europese jongeren heeft wel eens onder invloed gereden, of naast een beschonken bestuurder gezeten. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de belangrijkste oorzaken van ongevallen met jonge automobilisten. Zo leren de cursisten hoe ze de auto weer onder controle krijgen na een slippartij en hoe ze gevaren op de weg kunnen herkennen. De telefoon gebruiken tijdens het rijden komt ook aan bod. Schrijf je helemaal gratis in op https://www.drivingskillsforlife.nl/
[gallerij-2]