Ferrari annuleert Purosangue-order Nederlandse eierboer: hij verdient de auto niet
Ferrari’s nieuwste raspaardje te exclusief
Twee jaar geleden tekende eierhandelaar Marcel Wulms in voor de eerste SUV van Ferrari: de Purosangue. Hij maakte 20.000 euro over naar de dichtstbijzijnde Nederlandse Ferrari-dealer, die hem beloofde dat hij de zevende auto zou krijgen die de dealer zou ontvangen. Maar Ferrari steekt daar nu een stokje voor. De Nederlander verdient de nieuwe super-SUV volgens de Italianen niet. Wat is er aan de hand?
Ferrari Purosangue
Toen bekend werd dat Ferrari een SUV op de markt ging brengen, bedacht de eierhandelaar uit Weert zich geen moment. Hij nam contact op met Ferrari-dealer Munsterhuis Sports Cars in Hengelo, tekende zich in en deed hiervoor een aanbetaling van 20.000 euro. Een stevig bedrag, maar een fractie van de prijs van een Ferrari Purosangue. De SUV heeft een prijs van 407.000 euro, die kan oplopen tot 650.000 euro.
2024
Wulms was er vroeg bij, toen hij in 2020 zijn order plaatste. Pas vier jaar later zou de auto op de markt komen. De eierboer kwam op een lijst te staan bij de dealer en zou de zevende Purosangue krijgen die Munsterhuis vanuit Italië zou ontvangen. Maar in september kreeg Wulms te horen dat Maranello dat niet zag zitten. Het merk had een streep door de order gezet, want de Nederlander kwam volgens Ferrari niet in aanmerking voor de nieuwe Ferrari.
VIP-klanten
De Purosangue is namelijk een zeer populair, maar exclusief model. Niet alleen zijn alle productieplaatsen van 2023 al vergeven, maar de héle productie is op papier al verkocht. Het merk bouwt 3.000 exemplaren per jaar en zal het model naar schatting zo’n vijf jaar in productie houden. Ferrari heeft daarom besloten dat loyale Ferrari-fans voorrang krijgen op de Purosangue-wachtlijst. Eerst zijn VIP-klanten aan de beurt, daarna de TOP-klanten.
Deze VIP- en TOP-klanten zijn mensen die al één of meerdere Ferrari-modellen in hun garage hebben staan en vaak deelnemen aan door Ferrari georganiseerde trackdays en andere Ferrari-evenementen. Kortom, klanten die regelmatig veel geld overmaken naar Ferrari. Wulms hoort volgens het merk niet bij deze groep Ferrari-liefhebbers en mag dus geen Purosangue kopen.
En nu?
De ondernemer is het niet eens met de gang van zaken en heeft een advocaat op de zaak gezet. Volgens zijn advocaat heeft Munsterhuis inmiddels 80.000 euro geboden als Wulms van de koop afziet. Wulms heeft het aanbod afgeslagen en eist dat hij zijn bestelde Ferrari gewoon mag kopen. Volgens de advocaat van Munsterhuis heeft Wulms de auto niet gekocht maar slechts een optie tot koop afgesloten: “Er was nog geen overeenstemming over prijs, kleur en uitvoering. Bovendien kon Wulms nog van de levering afzien als het model hem toch niet zou bevallen”, aldus advocaat Mark Ripmeester. Volgens de advocaat bepaalt Ferrari zelf wie wél en wie niét een Ferrari mag kopen. “Ferrari’s wil is wet.” De zaak ligt nu bij de rechter, die over twee weken uitspraak doet.
Lees meer: