Ochtendspits piekt rond 8.15 uur
CBS zet feiten over de ochtend- en avondspits op een rij
De spits: vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Uit het ‘Onderzoek Verplaatsingen in Nederland’ (OViN) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de piek in de ochtendspits hoger is dan tijdens de avondspits. Maar wanneer zijn dan precies deze piekmomenten?
De pieken
Uit de gegevens van het CBS blijkt dat de piek in de ochtendspits rond 8.15 uur ligt. En de avondspits? Die piekt rond 17:00 uur. De ochtendspits is het drukst op donderdag, de avondspits op woensdag. Tijdens de piek in de ochtendspits waren op een gemiddelde werkdag ruim 2,4 miljoen mensen onderweg.
Miljoenen verplaatsingen
In 2014 maakten Nederlanders in de ochtendspits van een gemiddelde werkdag bijna 8,3 miljoen verplaatsingen met onder meer de auto, de fiets of het openbaar vervoer, waarvan 54 procent werd veroorzaakt door werkenden. Het CBS: “In de avondspits waren er meer verplaatsingen (9,7 miljoen), maar gespreider in de tijd: de piek in die spits was lager. Gepensioneerden reisden meer tijdens de avondspits dan in de ochtendspits.”
Bouwers zijn er vroeg bij
Het CBS meldt verder dat werkenden, vooral die in de bouwsector werkzaam zijn, doorgaans vroeger reizen; rond 6.30 uur zijn al ruim een half miljoen werkenden op weg. Op vrijdag is het doorgaans rustiger op de weg. In de cultuur- en recreatiesector ging men het laatst op pad. Werkenden in de sector informatie en communicatie waren met 46 minuten het langst onderweg en het laatst op de plaats van bestemming. De gemiddelde reisduur in de gezondheidszorg was het kortst, met 25 minuten.
Auto blijft populairst
Het populairste vervoermiddel is nog altijd de auto, ongeacht de bedrijfstak. Opvallend detail: overheidspersoneel reisde verhoudingsgewijs het vaakst met het openbaar vervoer of de fiets. Dit laatste gold ook voor onderwijs, horeca en gezondheidszorg.