Door deze app reden bestuurders 15% veiliger
Veiliger rijden door een app? Met een slimme combinatie van technologie en spelelementen heeft Kia Nederland samen met Interpolis een challenge opgezet die opvallend succesvol bleek: deelnemers reden gemiddeld 15,9% veiliger. Hoe werkt dat precies?
Veilig rijden als spelletje
Soms merk je het niet eens: je hebt haast, de muziek staat lekker hard of je zit gewoon niet zo lekker in je vel. Voor je het weet rijd je te hard of neem je onnodige risico’s. Als er iemand naast je zou zitten, krijg je waarschijnlijk een subtiele (of minder subtiele) opmerking. Maar meestal zitten we alleen in de auto. Wat nou als er een app was die je af en toe even vriendelijk helpt herinneren om het rustiger aan te doen?
Veilig rijden challenge
Kia Nederland en Interpolis hebben precies dát bedacht. Tijdens de ‘veiliger rijden challenge’ gebruikten deelnemers de AutoModus-app van Interpolis. Deze app hield je rijgedrag in de gaten en gaf direct feedback. Te hard op het gas? Plotseling remmen? De app gaf je een vriendelijke herinnering – niet op een vervelende, belerende toon, maar juist op een manier die je motiveert om soepeler en veiliger te rijden. Daarnaast kregen deelnemers e-mails van Kia met persoonlijke tips en inzichten in hun rijgedrag. De resultaten van deze aanpak liegen er niet om. Deelnemers aan de ‘veiliger rijden challenge’ verbeterden hun rijgedrag aanzienlijk: gemiddeld reden ze bijna 16% veiliger dan andere automobilisten.
Kia Insights:
Kia gebruikt data van hun voertuigen niet alleen om veiliger rijden te bevorderen, maar ook voor andere slimme toepassingen. Neem Kia Insights, een platform dat gegevens uit auto’s analyseert en vertaalt naar handige inzichten. Denk aan rijgedrag, laadmomenten en andere patronen. Voor jou als bestuurder betekent dit bijvoorbeeld tips om zuiniger te rijden, terwijl bedrijven kunnen zien hoe ze hun wagenpark efficiënter kunnen inzetten.
Slimmer laden
Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Slimmer laden’-campagne, een samenwerking tussen Kia en het Ministerie van Infrastructuur. Hierbij werd laadgedrag van deelnemende Kia-rijders onder de loep genomen, met opvallende resultaten: 33% van de bestuurders verplaatste hun laadmoment naar later op de avond dankzij inzichten uit Kia Insights. Dit ontlast niet alleen het elektriciteitsnet, maar leverde ook lagere energiekosten voor de Kia-rijders op.
Lees ook: Kia EV3 (2024) review – Kleine prijs, grote actieradius