
Dit is ‘m: de eerste échte rally-Defender!
Klaar voor de rally der rally's

Wie het gemist heeft: Land Rover gaat meedoen aan de Dakar Rally. Uiteraard niet met een Evoque of Velar, maar natuurlijk met de Defender. Om precies te zijn: de Defender D7X-R – een extra dik rallymonster. En dit is ‘m!
Nieuwe speler op bekend terrein
In januari 2026 betreedt Defender voor het eerst als fabrieksteam de arena van de Dakar Rally én het World Rally-Raid Championship (W2RC). De basis? De robuuste Defender Dakar D7X-R, die zijn genen deelt met de reguliere Defender – inclusief het aluminium D7x-platform en een 4,4-liter twin-turbo V8 onder de motorkap.

Testfase
De speciale rally-Defender zit nog volop in de testfase en Land Rover deelt daar nu wat plaatjes van. De allereerste testkilometers vonden plaats in de Sahara. Met felle zon, mul zand en verraderlijke duinen bood de omgeving de ideale omstandigheden om te peilen hoe het nieuwe rallywapen zich houdt onder extreme druk.
Land Rover heeft – naast een paar smakelijke kiekjes – ook de namen bekendgemaakt van de eerste twee coureurs die straks achter het stuur kruipen. Ze trekken meteen een legende van formaat aan: Stéphane Peterhansel, ook wel ‘Mr. Dakar’ genoemd. De inmiddels 59-jarige Fransman won de Dakar maar liefst veertien keer, op zowel twee als vier wielen.
Zijn teamgenoot is de 25-jarige Rokas Baciuška uit Litouwen – een jong opkomend talent met al een wereldtitel in de T4-klasse van het W2RC en meerdere podiumplekken op Dakar achter zijn naam.

Stock, maar dan op steroïden
De Defender komt uit in de zogeheten Stock-categorie – een klasse voor voertuigen die zijn gebaseerd op bestaande productiemodellen. Oftewel: de Dakar-versie lijkt meer op de showroomversie dan je zou denken. Vreemd is het niet dat het Britse merk voor deze klasse kiest: het is dé manier om te laten zien dat een Defender niet alleen een luxe speeltje is voor voetballers, maar ook een échte woestijnridder.

Nog even geduld
De volledige line-up van het Defender Rally-team – inclusief een derde coureur en de navigators – wordt later dit jaar onthuld. Ook het uiteindelijke design van de auto laat nog even op zich wachten, want de auto op de foto’s in dit artikel heeft nog een camouflagejasje aan. Wat we al wél weten: de rallyauto’s worden gebouwd in JLR’s fabriek in het Slowaakse Nitra, en het testprogramma draait inmiddels op volle toeren.
Lees ook: