Deze vier innovaties werden bedacht door een vrouw
Who run the world?
Een rijstrookmarkering, een richtingaanwijzer, ruitenwissers of een achteruitkijkspiegel: zaken die we nu heel normaal vinden, werden ooit uitgevonden. Wat deze innovaties met elkaar gemeen hebben? We hebben ze te danken aan een vrouw!
Rijstrookmarkering: June McCarroll
In 1917 reed deze arts naar haar kantoor in Californië toen een tegemoetkomende vrachtwagen haar van de weg reed. Ze bedacht op dat moment dat een rijstrookmarkering op de weg het ongeluk had kunnen voorkomen.
Ze was vastberaden: toen de autoriteiten niets zagen in haar idee, kalkte ze zelf een lijn op het midden van een weg en zette ze samen met de vrouwenvereniging een campagne op om de rijstrookmarketing te promoten. Tegenwoordig is dit systeem vrijwel overal ter wereld verplicht. Bedankt, June!
Richtingaanwijzer en remlichten: Florence Lawrence
De naam komt je wellicht bekend voor, want Florence Lawrence was aan het begin van de vorige eeuw ook een filmster. Ze was dol op autorijden en verzamelde én repareerde allerlei modellen. Zo kwam ze op het idee om een uitklapbare richtingaanwijzer te ontwerpen.
Ook vond Florence Lawrence het STOP-bord uit dat aan de achterkant van de auto aangaf wanneer de bestuurder op zijn rem trapte: de voorloper van een remlicht zoals we dat nu kennen. Patent heeft ze nooit aangevraagd, maar haar bijdrage was van grote waarde voor de auto-industrie.
Van links naar rechts: June McCarroll, Florence Lawrence, Mary Anderson en Dorothy Levitt
Ruitenwissers: Mary Anderson
Toen wijnboerin Mary Anderson op een regenachtige dag in 1902 vanuit Alabama naar New York werd vervoerd in een taxi, moest de chauffeur meerdere malen stoppen om zijn ruiten schoon te maken. Ter plekke kwam ze op het idee voor ruitenwissers.
Eenmaal thuis ontwikkelde ze samen met een ontwerper een apparaat dat je met de hand bediende om van binnenuit de ruiten te wissen. Ze vroeg er patent op aan, maar vond er nooit een koper voor. Je raadt het al: nadat de patenttermijn was verstreken, werden ruitenwissers standaard geïnstalleerd in de meeste auto’s. Toch wel handig …
Achteruitkijkspiegel: Dorothy Levitt
Deze journalist, auteur én vrouwenactiviste hield van snelheid. Ze maakte geschiedenis door in 1905 met 146 km/u met haar roadster te racen en kwam uiteindelijk in de autowereld terecht. Zo leerde ze naar verluidt Queen Alexandra, de vrouw van de Britse koning Eduard VII, hoe zij moest rijden en schreef ze het boek ‘The Woman and the car’.
In dat boek tipte ze vrouwelijke bestuurders om hun opmaakspiegeltje eens te gebruiken om te zien wat er achter hen gebeurde, en zo geschiedde. Enkele jaren na publicatie van het boek in 1909 namen fabrikanten de achteruitkijkspiegel standaard mee in nieuwe modellen.