De intercooler: wat is het en hoe werkt hij precies?
Intercooler belangrijk voor koeling hete lucht
Nieuwe auto’s hebben vaak turbo’s, om efficiëntie te verhogen en uitstoot te verlagen. Als een auto een turbo heeft, zit er meestal ook een intercooler onder de motorkap. Maar hoe werkt de intercooler, en wat is de functie ervan?
Intercooler-turbo
Voordat we je precies vertellen hoe een intercooler werkt, is het handig om te weten hoe een turbo werkt. De twee onderdelen zijn namelijk vaak verbonden met elkaar. Een turbo kun je het beste vergelijken met een waterrad. Vervang het water even door uitlaatgassen. De uitlaatgassen drijven door stroming een turbinewiel aan. Dit turbinewiel is dan weer verbonden met het compressorwiel, wat er voor zorgt dat er meer lucht komt in het inlaatsysteem van de auto. Omdat er meer lucht in de motor komt, kan er ook meer benzine verbranden. En dát zorgt voor meer vermogen.
Heet
De temperatuur van de uitlaatgassen die de turbo uitkomen is heel erg hoog. En dat is waar de intercooler om de hoek komt kijken. De intercooler zorgt namelijk voor – het woord zegt het al – verkoeling. Het werkt zo: de lucht uit de turbo stroomt de intercooler in. Deze koelt de lucht, waardoor er meer lucht de motor in kan. Dit zorgt ervoor – zoals al eerder gezegd – dat de motor nóg meer vermogen kan leveren.
Intercooler werkt niet meer, wat nu?
Als je intercooler niet meer werkt zoals dat hoort, ligt de oorzaak vaak bij de intercoolerslang. Deze slang transporteert de lucht vanuit de turbo naar de intercooler en kan na verloop van tijd versleten zijn. Zo’n slang kan bijvoorbeeld uitdrogen of scheuren door de hitte. Olielekkage van de turbo kan er ook voor zorgen dat je intercoolerslang kapotgaat. Hete motorolie zorgt dan voor scheuren in de slang. Je hoort bij een kapotte intercoolerslang vaak een sissend geluid en je merkt vaak dat je minder vermogen hebt.
Intercoolerslang kapot
Naast dat een kapotte intercoolerslang ervoor kan zorgen dat je intercooler niet meer werkt, kan het probleem ook bij de intercooler zelf liggen. Deze kan ook kapot zijn. Enkele dingen die je dan zult merken zijn dat je brandstofverbruik hoger dan normaal ligt en dat er meer rook uit je uitlaat meer komt. Het advies is om vooral niet verder te rijden met een kapotte intercooler, want dit kan schade veroorzaken aan de motor en de turbo. Rustig naar een garage rijden dus en snel laten vervangen!
Rijwind zorgt voor koeling
Naast intercoolers die met koude lucht werken, zijn er ook watergekoelde intercoolers. Sommige auto’s hebben ook twee intercoolers. Dit zie je vaak bij krachtige auto’s met grotere turbo’s. De intercooler wordt vaak dicht achter de voorbumper geplaatst, zodat er veel koude lucht instroomt. Zo kan de intercooler nog beter zijn werk doen.