De curryworst van Volkswagen leeft!
Staat nog altijd op de menukaart, maar niet overal
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Het leek op een ‘worst case scenario’ voor Volkswagen-medewerkers, maar navraag bij Volkswagen wijst uit dat de oh zo beroemde curryworst helemaal niet van de menukaart is verdwenen. Na de vakantie verandert alleen het menu in de bedrijfskantine van het Markenhochhaus, dat is de bekende Volkswagen-toren in Wolfsburg. In vrijwel alle andere kantines blijkt Volkswagen’s iconische curryworst gewoon op de menukaart staan.
Curryworst niet verboden
“De curryworst is niet verboden en is nog steeds verkrijgbaar in andere kantines, goed om te weten is dat er meer dan 20 kantines/bedrijfsrestaurants zijn in de complete fabriek”, aldus Volkswagen in een officieel statement naar AutoRAI.nl.
150 nieuwe recepten
Volkswagen: “Het cateringteam van Volkswagen Service Factory heeft ongeveer 150 nieuwe recepten ontwikkeld en ze hebben allemaal geen vlees nodig. Tot vleesvervangers behoren ook aubergine en jackfruit. Er worden bijvoorbeeld pasteitjes voor hamburgers gemaakt uit de pulp. Het gaat echter niet alleen om het produceren van vleesvervangers, maar ook om het aanbieden van lekkere alternatieven. In Hannover heeft de Service Factory het concept al met succes getest. Daar heeft het zeer goed ontvangen.”
Volkswagen-medewerkers die toch graag currywurst eten, je vindt het in een ander restaurant op een paar plaatsen aan de overkant in de fabriek.
Marketingdingetje?
Waarom de bedrijfskantine van het Markenhochhaus de curryworst schrapt, heeft vooral te maken met marketing. Minder vlees eten draagt bij aan het thema duurzaamheid, want het is beter voor het milieu. De vraag naar vegetarische en veganistische alternatieven bij werknemers neemt daarnaast ook toe.
20.000 curryworsten per dag
De fabriek van Volkswagen maakt ongeveer 20.000 worsten per dag, gelijk aan ongeveer 7,3 miljoen worsten per jaar. Het is elk jaar een strijd tussen het aantal nieuw verkochte auto’s en het aantal verkochte worsten, meestal in voordeel van de worsten. Ook de bijbehorende ketchup produceert Volkswagen zelf. Het gaat hier om dik 550 ton ketchup per jaar. In 2019 zijn maar liefst 6,8 miljoen curryworsten verkocht.
Officieel onderdelennummer
De curryworst heeft een officieel onderdelennummer bij Volkswagen, te weten 199.398.500 A. De worst heeft zelfs een eigen wikipedia-pagina. Het varkensvlees voor de curryworsten komt uit de regio Wolfsburg. Ze bevatten slechts 20 procent vet tegenover 40-45 procent voor de gemiddelde curryworst.
Sinds 1938
Volkswagen produceert eten voor zijn werknemers in de fabriek in Wolfsburg sinds de opening in 1938, omdat de fabriek destijds op een redelijk afgelegen locatie lag. De Volkwagen-curryworst staat sinds 1973 op het menu en is uitgegroeid tot een iconisch gerecht. Grappig is dat het tijdens autobeurzen altijd erg druk is bij de Volkswagen-stand tijdens lunchtijd, omdat de curryworst erg populair was als lunch.
Ook in Nederland verkrijgbaar
De curryworst is ook in Nederland verkrijgbaar bij dealers. De worst wordt vaak als relatiegeschenk gegeven, of bij de aankoop van een auto. Je kunt ze ook bij diverse Nederlandse webshops bestellen.