Hoe bereken je de CO₂-uitstoot van een auto?
Bedrijven met meer dan 100 werknemers moeten vanaf volgend de CO₂-uitstoot van de zakelijke kilometers gaan registreren. Hoe kun je de emissie van CO₂ door met de auto te rijden berekenen en wat zijn alternatieven? Op deze pagina lees je alles over de CO₂-uitstoot van een auto. Zo krijg je meer inzicht in je eigen uitstoot en kun je hier mogelijk iets aan doen.
De CO₂-uitstoot van auto’s
In Europa zijn personenauto’s verantwoordelijk voor meer dan 60% van de totale uitstoot van voertuigen. Dit zijn auto’s die een brandstofmotor hebben. Elektrische auto’s rijden namelijk lokaal emissieloos en stoten zelf dus geen CO₂ uit. Ondanks dat vrachtwagens een stuk groter en zwaarder zijn en dus per kilometer meer CO₂ uitstoten, is het aandeel CO₂-uitstoot door vrachtwagens ten opzichte van dat van auto’s een stuk kleiner. Er zijn immers veel meer auto’s op de weg dan vrachtwagens. Overigens is de totale uitstoot van wegverkeer in verhouding beperkt.
Een brandstofauto kan rijden doordat er een vorm van brandstof wordt verbrand. In een chemisch proces wordt brandstof omgezet in energie, zodat de auto kan bewegen. Bij dit verbrandingsproces komt CO₂ vrij.
De gemiddelde uitstoot van een auto met een brandstofmotor die jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, ligt op ruim 3.300 kg CO₂. Natuurlijk zijn er auto’s die meer of minder uitstoten of die jaarlijks meer of minder rijden, maar dit is een gemiddelde. Tegenwoordig zijn er steeds meer elektrische auto’s, waardoor de totale uitstoot van personenauto’s al merkbaar aan het afnemen is.
Hoe bereken je de CO₂-uitstoot van een auto?
De CO₂-uitstoot van een auto is afhankelijk van een aantal zaken. Zo hebben het gewicht van de auto, de banden en de rijstijl van de bestuurder allemaal invloed op hoe zuinig een auto rijdt. Door te berekenen hoeveel kilometer je gemiddeld per liter brandstof rijdt, kun je ongeveer nagaan hoeveel brandstof je per jaar verbruikt. Het aantal liter brandstof moet je vervolgens vermenigvuldigen met de CO₂-uitstoot per brandstofsoort.
Bij 1 liter benzine komt bijvoorbeeld circa 2.270 gram CO₂ vrij terwijl bij de verbranding van 1 liter diesel 2.600 gram CO₂ vrijkomt. Dit betekent niet meteen dat het beter is om met benzine te rijden dan met diesel. Het kan namelijk zijn dat een dieselauto zuiniger rijdt en dus op jaarbasis minder liters brandstof voor dezelfde afstand nodig heeft.
Moby heeft een CO₂-uitstootcalculator voor bedrijven ontworpen. Aan de hand van deze calculator kunnen bedrijven eenvoudig uitrekenen wat de CO₂-uitstoot van het woon-werkverkeer is. Zo nodig kun je aan de hand van deze berekeningen maatregelen treffen om de uitstoot te verminderen.
Hoe houd je de CO₂-uitstoot van een auto bij?
Het is erg veel werk om zelf iedere gereden kilometer van de auto bij te houden. Om zo nauwkeurig mogelijk te registreren hoeveel kilometers er met een auto gereden worden zijn daarom verschillende apps ontwikkeld die de ritten heel nauwkeurig bijhouden. Deze rittenregistratie–apps geven je inzichten in gereden kilometers, maar zorgen er ook voor dat je zakelijke reiskosten kunt laten vergoeden en aftrekbare zakelijk autokosten kunt berekenen.
Een volledige berekening van de CO₂-uitstoot
In de bovenstaande manier van berekenen wordt alleen de zogenoemde Tank-to-Wheel-uitstoot meegenomen. Dit is de uitstoot die vrijkomt tijdens het rijden. Dit is dan ook de uitstoot waar jij als bestuurder invloed op hebt. Maar er is ook nog een andere uitstoot: Well-to-Tank. Dit is de CO₂-uitstoot die vrijkomt bij de productie, transport en distributie van brandstof. Een veel bredere scope dus.
Ondanks dat elektrische voertuigen zelf emissieloos rijden is er wel sprake van CO₂-emissie als we Well-to-Tank aanhouden. Toch worden elektrische voertuigen vaak emissieloos genoemd, omdat ze geen Tank-to-Wheel-emissie hebben en dit de uitstoot is waar gebruikers de meeste invloed op hebben.
Waarom zou je de CO₂-uitstoot berekenen?
Je vraagt je misschien af wat je eraan hebt om de CO₂-uitstoot van jouw auto te berekenen. Als je weet dat jij met de auto relatief veel uitstoot veroorzaakt, kun je ervoor kiezen om jouw rijgedrag aan te passen. Door minder hard op te trekken zal een auto bijvoorbeeld minder benzine gebruiken en dus minder CO₂ uitstoten. Ook kan inzicht in jouw uitstoot door verkeer ervoor zorgen dat je besluit over te stappen op een elektrische auto.
Ook voor bedrijven kan het berekenen van CO₂-uitstoot veel invloed hebben. Een vervuilend wagenpark geeft geen goed imago aan een bedrijf en kan er dan ook voor zorgen dat je als bedrijf de overstap maakt naar elektrische voertuigen. Ook zijn er bepaalde verplichtingen waar bedrijven aan moeten voldoen. Zo is er vanaf 1 januari 2024 de CO₂-rapportageplicht, waardoor grote bedrijven verplicht hun CO₂-uitstoot moeten registreren.
Het bewust zijn van je uitstoot door mobiliteit, of die van je bedrijf, kan dus een positief effect hebben op de keuzes die je maakt om minder CO₂ uit te gaan stoten.