CJIB verzint nieuwe manier om verkeersboete te betalen
Betalen van verkeersboete nu wel heel eenvoudig
Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zet in het vervolg een QR-code op verkeersboetes. Door middel van die QR-code wordt verkeersboete betalen wel heel eenvoudig.
Leuker kan de overheid het niet maken, maar gelukkig wel wat makkelijker. Een speciale QR-code moet helpen om in het vervolg het betalen van een verkeersboete eenvoudiger te maken. Betalen kan dan gewoon via iDeal.
Verkeersboete betalen
“Bij het CJIB werken we doorlopend aan het verbeteren van onze dienstverlening. Bijvoorbeeld door mensen die een boete niet in één keer kunnen betalen de ruimte te bieden om deze in delen te betalen. Of door mensen die een boete wél in één keer kunnen betalen verschillende gemakkelijke opties te bieden om te betalen”, aldus de woordvoerder.
“Aan die betaalmogelijkheden voegen we nu een nieuwe optie toe. Vanaf nu staat op de verkeersboete een QR-code. Als de ontvanger die scant met een bankapp, dan kun je de boete via iDEAL betalen. Controleer wel even of ‘Naam ontvanger’ hetzelfde is als in onze brief.”
iDeal-logo
De QR-code heeft de typische vormgeving die je van een QR-code mag verwachten, alleen staat er centraal in de code een iDeal-logo. Je kunt beter een boete voorkomen, dan dat je een verkeersboete moet betalen. Let in 2023 extra op, want veelvoorkomende verkeersovertredingen gaan naar verwachting in 2023 met zo’n 8,6 procent te verhogen. Boetetarieven worden altijd aangepast op basis van inflatie en juist die inflatie is sterk toegenomen in Nederland. Jammer, want de verkeersboetes 2022 waren al bijzonder hoog.
Nederland laat met QR-code
Nederland is relatief laat met het invoeren van de QR-code op verkeersboetes. België voerde de betaalmethode al begin 2019 in, alleen ging dat niet meteen vlekkeloos. De Federale Overheidsdienst Justitie gebruikte in eerste instantie de Europese standaard voor een QR-code, maar die code werkte niet bij sommige banken. Sommige ontvangers van een verkeersboete konden daardoor hun boete niet betalen via hun vertrouwde app.
Pas in november 2019 werkte het betaalsysteem voor iedereen. Wie in België de QR-code op een verkeersboete scant, kan vervolgens eerst selecteren welke betaalmethode gewenst is: Maestro, Visa of Bancontact. De iDeal-betaalmethode wordt door elke Nederlandse bank ondersteund, dus vandaar dat het CJIB die keuze heeft gemaakt voor Nederland.