
Opmars blauwe diesel, maar wat is het eigenlijk?
Gaat blauwe diesel de normale diesel vervangen?
![]() |
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |

Blauwe diesel is in opmars. Er zijn steeds meer pompstations waar de brandstof getankt kan worden. Maar wat is blauwe diesel eigenlijk?
What’s in a name?
Om te beginnen doet blauwe diesel zijn naam eer aan, want het goedje is inderdaad blauw. Blauwe diesel is een andere naam voor een HVO. Dat staat weer voor Hydrotreated Vegetable Oil. Blauwe diesel wordt volledig gemaakt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen, zoals plantaardige afvalolie.
“De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen.”
LEES OOK: Top-5 zuinigste dieselauto’s van 2018
Afval
“Blauwe diesel wordt gemaakt van afval. Het afvalproduct bestaat uit resten van plantaardige oliën die eerst een voedseldoel hebben gediend. De afvalproducten die vrijkomen zodra de grondstof is klaargemaakt voor menselijke consumptie, worden normaal gesproken gestort of verband. Nu gebruiken we deze afvalproducten om blauwe diesel van te maken”, aldus Future Fuels uit Oudehaske, de bedenker van de nieuwe brandstof.
Emissiearm
Blauwe diesel is plantaardig en dus absoluut geen aardolieproduct (fossielvrij). Daarnaast is de biobrandstof emissiearm. De CO2-uitstoot daalt drastisch bij het rijden op blauwe diesel: ongeveer 30 tot 70 procent, maar in het geval van pure blauwe diesel – er bestaan namelijk ook mixbrandstoffen – gaat het om een CO2-reductie van 90 procent.
“Auto’s kunnen onder meer rijden op 100% blauwe diesel, de zogenoemde blauwe diesel B100, of op een mix van blauwe diesel en fossiele diesel.”
Aanpassing dieselmotor noodzakelijk?
Blauwe diesel is dus een duurzame brandstof, maar kan het ook gebruikt worden voor alle dieselmotoren? Volgens de makers is dat zeker het geval. Je kunt zonder aanpassing van de motor op blauwe diesel rijden. “Het is technisch zelfs beter dan gewone diesel. Blauwe diesel bevat minder water, het verbrandt schoner en de brandstof is zuiverder”, aldus Future Fuels.
LEES OOK: Europese verkoop dieselauto’s bereikt nieuw dieptepunt
Biologisch afbreekbaar
Daarnaast is blauwe diesel ook nog biologisch afbreekbaar. De fossielvrije diesel wordt door Neste in Rotterdam gemaakt van afval- en reststoffen. De grondstoffen gaan niet ten koste van de voedselketen. Auto’s kunnen rijden op 100 procent blauwe diesel, de zogenoemde blauwe diesel B100, of je kunt kiezen voor een blend van blauwe diesel en fossiele diesel, de zogenoemde B10 tot en met B50.
“Blauwe diesel bevat minder water, het verbrandt schoner en de brandstof is zuiverder.”
Friesland heeft de primeur
Ssynfuel+, zoals Future Fuels de ‘blauwe diesel’ zelf noemt, vormt om deze redenen een uitstekend alternatief voor reguliere diesel. Acht Tamoil tankstations in Friesland – onder meer in Drachten, Leeuwarden, Marrum, Winsum en Suameer – bieden vanaf 25 april blauwe diesel B100 aan, maar er zijn plannen om de brandstof door het hele land aan te gaan bieden. De literprijs van blauwe diesel is ongeveer 20 cent duurder dan reguliere diesel.
LEES OOK: “Benzine en diesel blijven voorlopig nog wel even”
Gaat blauwe diesel normale diesel vervangen?
Over normale dieselmotoren bestaat de laatste tijd veel ophef. De brandstof wordt gezien als de meest vervuilende in zijn soort, onder meer door de NOx-deeltjes die vrijkomen. Overheden willen diesels verbannen. Het is zelfs zo dat diverse fabrikanten de ontwikkeling van dieselmotoren hebben stopgezet, terwijl andere fabrikanten nog altijd geloven in diesel. Wie er uiteindelijk gelijk heeft, is een kwestie van klokkijken. Feit is wel dat de dieselmotor dankzij blauwe diesel weer toekomst heeft. Het is een eye opener voor de overheid en voor de industrie die de grafsteen van de dieselmotor al in bestelling hebben staan. Als de brandstof nationaal en zelfs internationaal wordt uitgerold voor een schappelijke prijs vergelijkbaar met die van de huidige fossiele dieselprijs, dan kan blauwe diesel zomaar de nieuwe norm worden. De toekomst van de dieselmotor ziet er dan weer een stuk (plant)aardiger uit.
“Blauwe diesel is een eye opener voor de overheid en voor de industrie die de grafsteen van de dieselmotor al in bestelling hebben staan.”