De beste kilometerregistratie-apps
Het registreren van zakelijk gereden kilometers zorgt ervoor dat ondernemingen fiscale voordelen kunnen behalen en werknemers hun gereden kilometers vergoed kunnen krijgen. Denk hierbij aan woon-werkverkeer, maar ook kilometers die afgelegd worden onderweg naar bijvoorbeeld klanten.
Het bijhouden van alle gereden kilometers is echter veel werk. Iedere rit van iedere werknemer moet namelijk opgeslagen en verwerkt worden. Daarom hebben wij een aantal van de beste kilometerregistratie-apps vergeleken. Hoe makkelijk zijn ze in gebruik en in hoeverre kun je ze integreren met software die al gebruikt wordt bijvoorbeeld? Ontdek welke kilometerregistratie-app het beste bij jouw bedrijf past.
Reiskostenvergoeding met kilometerregistratie
In Nederland kunnen zakelijke kilometers vergoed worden wanneer ze correct geregistreerd worden. De onbelaste vergoeding per kilometer is op dit moment € 0,21 per kilometer en vanaf volgend kalenderjaar € 0,22 per kilometer. Niet alleen gereden kilometers in een auto kunnen vergoed worden, maar ook kilometers die gereisd worden met bijvoorbeeld de trein of de fiets. Zzp’ers kunnen er daarnaast ook voor kiezen om reiskosten door de klant te laten vergoeden, waar dan overigens wel belasting over betaald moet worden.
Een solide kilometerregistratiesysteem voorziet in de benodigde onderbouwing voor een vaste kilometervergoeding en biedt tevens de data en informatie om de variabele reiskostenvergoeding per werknemer in een periode te berekenen.
De beste apps voor kilometerregistratie op een rij
Diverse softwareaanbieders hebben systemen en apps ontwikkeld die ondersteunen bij het registreren van alle zakelijke kilometers. Een aantal belangrijke aspecten om kilometerregistratie-apps op te vergelijken zijn onder andere privacy, compatibiliteit, gebruiksgemak en betrouwbaarheid. Lees verder en ontdek welke systemen aan de hand van deze factoren het beste zijn om de kilometers van jouw bedrijf te registreren.
Wat is kilometerregistratie precies?
Kilometerregistratie houdt in dat iedereen binnen een bedrijf de zakelijke kilometers die gereden worden bijhoudt. Kilometerregistratie wordt vaak gedaan met een tracker die in een zakelijke auto wordt geplaatst. Hierdoor worden alle ritten automatisch opgeslagen in een app waarna ze verwerkt worden. Maar een zakelijke rit kan ook met het openbaar vervoer of de fiets zijn. Ook deze ritten kunnen vaak in een kilometerregistratie app verwerkt worden, waardoor je alle data op één plaats kunt inzien en analyseren.
Wat maakt dat deze kilometers geregistreerd moeten worden? Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste houdt kilometerregistratie, net als ritregistratie, bij welke rit zakelijk is en welke privé. Dit is belangrijk voor de bijtelling die je eventueel moet betalen over een auto en voor zakelijke autokosten waar je mogelijk geen of minder belasting over betaalt. Daarnaast is kilometerregistratie ook noodzakelijk bij het uitkeren van een kilometervergoeding. Zonder een goed registratiesysteem kunnen gereden kilometers namelijk niet aangetoond worden en dus ook niet (onbelast) vergoed worden.
Hoe belangrijk is kilometerregistratie?
De belastingdienst controleert streng op kilometers die worden opgegeven voor reiskostenvergoedingen. Ook kan het zijn dat bepaalde autokosten niet aftrekbaar zijn wanneer de ritten en kilometers niet goed geregistreerd worden. Het is daarom erg belangrijk om een app of systeem te gebruiken waarin de kilometers nauwkeurig bijgehouden en opgeslagen worden.
Reiskostenvergoedingen en aftrekbare autokosten zijn nog maar enkele voorbeelden waar je rekening mee moet houden als je gebruik maakt van zakelijke voertuigen. Zakelijk rijden en de declaraties en vergoedingen die hierbij komen kijken kunnen het ingewikkeld maken. Meer weten over de laatste mobiliteitsoplossingen en trends?