Beginnend bestuurder vaak veroorzaker ernstige ongevallen
OM noemt ontwikkeling zorgelijk
Bestuurders die net hun rijbewijs gehaald hebben veroorzaken steeds vaker ernstige ongelukken, dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Veel van de ongelukken met de onervaren rijders hebben met zwaar letsel of zelfs overlijden tot gevolg. Ook is het aantal strafpunten op rijbewijzen in een paar jaar tijd flink opgelopen.
Meer strafpunten gegeven
In de eerste 5 tot 7 jaar nadat je het rijbewijs ontvangt ben je beginnend bestuurder. Alleen dan is het puntenrijbewijs actief. “Je krijgt een strafpunt als je gevaarlijk of roekeloos rijdt, veel te hard of een ongeluk met schade of letsel krijgt”, zegt landelijk verkeersofficier Achilles Damen tegen EenVandaag. In 2019 werden 6.000 strafpunten uitgedeeld, in 2021 bijna 9.000. Bij twee serieuze overtredingen moet je voor onderzoek naar het CBR. De stijging vindt vooral plaats in het aantal eerste strafpunten, niet zozeer bij het tweede strafpunt.
Top 5 meest gemaakte overtredingen 2021
- Snelheidsovertreding van meer dan 50 km/u (7464 punten)
- Gevaar of hinder op de weg, roekeloos rijgedrag (961)
- Bumperkleven (247)
- Veroorzaken van een ernstig verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel of dodelijk verkeersongeval (93)
- Veroorzaken ongeval waarbij schade of letsel is ontstaan, bijvoorbeeld geen voorrang verlenen, niet stoppen bij haaientanden etc. (69)
Oorzaken
Het OM geeft aan dat middelengebruik, snelheid en afleiding de belangrijkste oorzaken zijn van de ongelukken. “Met name mobieltjes, even op het scherm iets opzoeken en intikken, dat leidt tot voor ongelukken”, zegt officier Damen.
Nul verkeersdoden in 2050
In 2018 is een Europees veiligheidsakkoord getekend om ervoor te zorgen het aantal verkeersdoden in Europa tegen 2050 naar nul is gedaald. De constatering dat het aantal strafpunten stijgt onder beginnend bestuurders, vindt het OM dus zorgelijk.