Beginnen met simracen, wat heb je nodig?
Het aanbod is reuze
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Simracen is booming! Steeds meer mensen – waaronder diverse professionele coureurs – zijn zich gaan richten op simracen. Met simracing doelen we op racegames die het natuurlijke gedrag van een auto zo dicht mogelijk willen benaderen. Wat heb je nodig om te beginnen met simracen? We helpen je graag op weg in deze fantastische wereld.
Een stuurwiel
Spelen met een toetsenbord of controller is not done als je start met simracen. Je moet op z’n minst een stuurwiel en een pedalenset hebben, want alleen dan geniet je volop van meer realisme en ervaar je de racegame nog intenser. Natuurlijk heb je hier diverse mogelijkheden, maar het hebben van een stuurwiel met force feedback is wel een pre. Gamestuurtjes beginnen bij ongeveer 200 euro of meer. Bekende merken van racestuurwielen zijn Logitech, Thrustmaster of Fanatec. Voor een zo realistisch mogelijke ervaring kies je een stuurwiel dat minimaal 900 graden of zelfs meer kan draaien. Natuurlijk is dit niet voor elke auto van toepassing, maar dat het kan is wel zo prettig.
Aanraders in de prijsklasse 250 tot 800 euro zijn:
- Logitech G29 (PS3, PS4, PC)
- Logitech G920 (XOne, PC)
- Thrustmaster T150 ForceFeedback (PS3, PS4, PC)
- Thrustmaster T150 Pro ForceFeedback (PS3, PS4, XOne, PC)
- Thrustmaster T300 RS GT (PS4, PC)
- Thrustmaster T-GT (PS4, PC)
- Fanatec CSL Elite Racing Wheel (PS4, XOne, PC)
Pedalen
Drie pedalen heb je niet per se nodig, omdat alles stuurtjes zijn uitgerust met schakelflippers. Een koppelingspedaal heb je om die reden dus niet nodig, maar de echte liefhebbers geven de voorkeur aan een pedalenset met drie pedalen (koppeling, rem en gas). Auto’s met een handgeschakelde transmissie kun je op die manier nog beter ervaren. Neem je er dan ook een transmissiepook bij – vaak als accessoire leverbaar – dan kun je de lol helemaal niet op. Nodig? Niet echt. Leuk? Dat zeker!
Een goede gameseat
De beginnende simracer kan beter eerst kijken of simracen daadwerkelijk bevalt. Als je er verder in wilt, dan is het zeker verstandig – en leuk – om een professionele gameseat te kopen voor een nog intensere beleving. Er zijn diverse leveranciers. Denk aan PlaySeat, RSeat Europe, Next Level Racing, Sim-Lab of Heusinkveld. Prijzen variëren van een kleine 300 euro tot ver boven de 10.000 euro. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt zelfs hydraulische componenten toevoegen om bochtgevoel te simuleren. Maar dan praat je direct wel over duizenden euro’s.
Interessante gameseat-opties*:
- PlaySeat Challenge: vanaf 249 euro
- PlaySeat Evolution: vanaf 300 euro
- Next Level Racing Challenger Cockpit: vanaf 319 euro
- Sim-Lab P1-X sim racing chassis: vanaf 699 euro
- Next Level Racing GT Track Cockpit: vanaf 799 euro
- RSeat RS1: vanaf 799 euro
- RSeat S1: vanaf 1.069 euro
- Playseat F1: vanaf 1.099 euro
- RSeat N1: vanaf 1.349 euro
- RSeat RS Formula 1 V2: vanaf 1.399 euro
- PlaySeat Sensation Pro: vanaf 1.869 euro
- Next Level Racing Traction Plus Motion Platform: vanaf 5.899 euro
*genoemde prijzen gebaseerd op tarieven van fabrikant per 18 mei 2020
Gameconsole of PC
Een racegame speel je bij voorkeur op een gameconsole zoals de PlayStation 4 en XBox One, of op een PC natuurlijk. Later in 2020 verschijnen de nieuwe nextgen gameconsoles Xbox Series X en PlayStation 5. Die hebben nog meer rekenkracht. Reken op nog mooiere en realistischere racegames. Voor sommige games – zoals iRacing en RFactor – ben je aangewezen op de PC. Games als Project Cars 2, DiRT Rally 2.0, Forza Motorsport, Forza Horizon of Gran Turismo speel je gewoon op een console, waarbij Gran Turismo alleen te krijgen is op de PS4 en Forza alleen op de Xbox One.
VR?
VR staat voor Virtual Reality. Steeds meer racegames ondersteunen VR, zoals Gran Turismo Sport. Met de PlayStation VR-bril kijk je niet naar een TV, maar zit het beeld in de bril. De VR-bril volgt je hoofdbeweging. Je kunt daadwerkelijk rondkijken in de auto terwijl je over het circuit scheurt. VR zit nog in de beginfase, maar het wordt steeds beter. Een veelbelovende technologie om racegames nog intenser te maken.
Een goede TV
Veel games zenden al 4K-beeldsignalen uit. Dan is het wel zo prettig om een tv te hebben die deze beeldresolutie ook ondersteunt om maximaal te genieten. Let bij de aanschaf van een nieuwe Smart TV op termen als UHD, HDR, 4K, Qled en Oled. Dan zit je vrijwel altijd goed. PC-gamers investeren in een goed scherm met HDMI-poort en een goede geluidsinstallatie. PC-games gebruiken het liefst meerdere displays, zodat je bijvoorbeeld drie schermen naast elkaar kunt plaatsen voor een around-view-ervaring.
Populaire racegames
- Gran Turismo Sport
- DiRT Rally 2.0
- Project Cars 2
- Assetto Corsa
- Assetto Corsa Competizione
- rFactor
- iRacing
- F1 2019
- F1 2020