
Autotest – Toyota RAV4 (2018)
Is Toyota's SUV de ideale wintersportauto?

Bestaat er zoiets als de ideale wintersportauto? We zochten het uit aan de hand van een autotest met de Toyota RAV4.
Ruim 11 miljoen hybride auto’s
Op de wereld rijden ruim elf miljoen hybride auto’s van Toyota rond, inclusief Lexus. De in deze autotest opgevoerde Toyota RAV4 2.0 VVT-i hoort daar niet bij. Zijn 2,0-liter benzinemotor moet het helemaal in zijn uppie doen. Geen elektromotor om hem te assisteren. Zielig? Welnee. Zijn 112 kW/152 pk blijken voldoende om de 1.465 kg wegende SUV vlot in beweging te brengen. Wel trekt de hybride versie door het instantkoppel van de elektromotor vanuit stilstand duidelijk sneller op (8,3 versus 9,9 sec.).
Een comfortabele rijervaring
Een ander verschil is dat de RAV4 2.0 standaard is uitgerust met een handgeschakelde 6-bak – de hybride heeft altijd een automaat. Een automaat is vooral in druk verkeer prettig. Je hoeft immers niet met een pook en koppelingspedaal in de weer. De 6-bak schakelt echter zo gemakkelijk en trefzeker dat we onderweg naar Oostenrijk in de file allesbehalve naar een automaat verlangden. En ook het koppelingspedaal laat zich prettig bedienen. Al met al een comfortabele rijervaring. Des te meer omdat het vanbinnen aangenaam stil blijft.
Thermo-ondergoed
De Toyota RAV4 uit deze rijtest bewees zich als een heel fijne wintersportauto. Veel comfort voor alle inzittenden en veel ruimte. Als wintersporter neem je meestal veel mee op reis – skischoenen, dikke jassen en skibroeken, sneeuwboots en thermo-ondergoed om maar wat te noemen – en alles paste prima in de auto. De beenruimte op de achterbank mag je zelfs gerust riant noemen. Een ski-luik ontbreekt. Als je lange latten meeneemt, ben je aangewezen op skihouders of een dakkoffer. Die zijn bij de Toyota-dealer te koop vanaf 126 respectievelijk 360 euro. Of je doet het op onze manier: klap de ene kant van de achterbankleuning (40/60) neer en leg hier je ski’s overheen. Als de twee passagiers die je op de achterbank wil meenemen een beetje van elkaar houden, passen zij er net naast.






Flink de sokken erin hebben
Op de Autobahn behoort de RAV4 niet tot de snelste SUV’s. Echt grote (en duurdere) jongens als de GLC en X5 stuiven ons af en toe links voorbij. Toch rijden we op 3-baanswegen vaak links. Omdat veel Duitsers net als veel Nederlanders blijkbaar liever in het midden dan helemaal rechts rijden, maar ook omdat we met 170 km/uur flink de sokken erin hebben. In z’n 6 is de fut er wel uit, dus terugschakelen als het heuvelop gaat of als we snel willen inhalen. De Duits/Oostenrijkse grens kwam ras naderbij.
Ultieme wintersporttest: 1 meter sneeuw
Eenmaal in Oostenrijk wachtte de RAV4 de ultieme wintersporttest: één meter sneeuw, gevallen in één nacht. Heel Nederland zou in rep en roer zijn. De media zouden moord en brand schreeuwen. De weercodes geel en rood zouden niet van de lucht zijn en BN’ers zouden massaal en tot vervelens toe hun vrolijke sneeuwfoto’s op ‘Insta’ delen. Onze hoteleigenaar echter wandelt ietwat zuchtend naar zijn ingesneeuwde Suzuki Ignis 4×4. Hij graaft het ding uit – waarschijnlijk voor de zoveelste keer deze winter – en rijdt er relaxed mee weg. Zijn vrouw zwaait hem nota bene vrolijk uit, alsof het een mooie zomerdag is. Je vraagt je af hoeveel meter sneeuw er moet vallen eer er in Oostenrijk paniek uitbreekt. Dertig meter wellicht.




Geen moeite met sneeuw
Ook onze RAV4 heeft geen enkele moeite met sneeuw. Dankzij de vierwielaandrijving rijdt hij met gemak door de sneeuw op het parkeerterrein van het hotel naar de beter begaanbare openbare weg. Je hoeft het systeem niet zelf in te schakelen; de RAV4 verdeelt het koppel voor optimale grip over de voor- en achterwielen. De gehuurde sneeuwkettingen gaan terug in Nederland ongebruikt retour naar hun eigenaar. Het is niet toevallig dat we juist in Oostenrijk met regelmaat een RAV4 tegenkomen. Toyota’s SUV is helemaal op zijn plaats in het Alpenland.
Barbie zonder Michael
Toyota vraagt minimaal 35.595 euro voor zijn RAV4 2.0. Dat is inclusief 4×4-aandrijving. En zo hoort het, vinden we. Een SUV zonder 4×4 is als Barbie zonder Michael, een beetje onthand. De uitrusting van de door ons gereden Style-uitvoering is compleet. Vooral de stoelverwarming konden we waarderen. Maar ook de ledlampen vóór. De bak licht die ze geven, kwam goed van pas op de Oostenrijkse wegen die niet altijd even goed verlicht zijn. De navigatie functioneerde naar behoren, al zijn de graphics niet de mooiste die we kennen.
Conclusie
Is de Toyota RAV4 de ideale wintersportauto? Wat ons betreft wel. Met veel comfort en ruimte onderweg naar de eindbestemming. En eenmaal daar aangekomen sla je geen modderfiguur met de standaard 4×4-aandrijving in het geval er een metertje sneeuw ligt. Daarbij plek voor vier en als het moet zelfs vijf personen. Verder veel actieve veiligheid waaronder een Pre-Collision System. En mocht je de Alpen een warm hart toedragen, dan is de RAV4 ook als hybride auto leverbaar; scheelt weer een beetje CO2.
Pluspunten:
+ Ruim + Comfortabel + Standaard 4×4 + Actieve veiligheid
Minpunten
– Multimedia functioneert maar er zijn mooiere systemen