Autotest – Skoda Fabia (2022)
Compleet nieuwe Fabia is groot!
De compleet nieuwe Skoda Fabia is groter dan ooit. Hij is zelfs langer dan 4 meter en heeft evenveel bagageruimte als de nieuwe Volkswagen Golf. Dat klinkt niet slecht voor een auto uit het B-segment. We kregen van Skoda de sleutels en gingen opstap met het kleine ruimtewonder.
Vierde generatie
Skoda is alweer aan de vierde generatie van de Fabia toe. Hij staat op een nieuw platform, dat hij deelt met de Volkswagen Polo, Seat Ibiza en de Audi A1. Het design van de nieuwe Fabia lijkt vanaf een afstandje niet enorm af te wijken van het uitgaande model, toch hebben de twee modellen niets meer met elkaar te maken.
Strakke lijnen
Zo oogt de voorkant van de nieuwe Fabia weer een stukje strakker en sportiever. De LED-koplampen zijn smal en lopen helemaal door tot de grille. In de onderste luchtinlaat zitten lamellen die sluiten als de motor weinig koeling nodig heeft, waardoor de aerodynamica verbetert en het benzineverbruik omlaag gaat.
Skoda Enyaq
Aan de achterkant heeft het groene Skoda-logo op de achterklep plaatst gemaakt voor de merknaam die volledig is uitgeschreven. Het lijkt daarnaast alsof Skoda de fraai ontworpen achterlichten van de Enyaq op de Fabia heeft geplakt.
Veel interieurruimte
De Fabia ken je wellicht als een compacte B-segmenter, maar hij is inmiddels langer dan 4 meter. 4,11 meter om precies te zijn. Bovendien is er dankzij een uitzonderlijk grote wielbasis (2,56 meter) veel interieurruimte.
Achterin zit je daardoor behoorlijk goed, zelfs als je wat langer bent. De Fabia is ook 5 cm in de breedte gegroeid, waardoor je ook makkelijker met drie personen naast elkaar kunt zitten. Al is dat voornamelijk handig met kinderen en alleen voor kortere ritten geschikt voor volwassenen. Achterin is er ook voldoende aflegruimte en er zijn twee moderne USB-C aansluitingen aanwezig.
Ruimtewonder
Dat de Fabia geen eenvoudige compacte stadsauto meer is merk je vooral in de bagageruimte. Met 380 liter heb je evenveel ruimte als in de nieuwe Volkswagen Golf. Hier scoort de Fabia flink punten dus. Uiteraard kun je de achterbank in twee delen naar voren klappen, waardoor er 1.190 liter bagageruimte ontstaat. De nieuwe Fabia is dus een kleine verhuiswagen.
Fraai interieur
Het interieur is compleet anders in vergelijking met de vorige Fabia. Het design is spannend en ziet er behoorlijk chic uit. Er loopt een opvallende balk over de gehele lengte van het dashboard en verbindt de twee ronde ventilatieroosters aan weerszijde van het dashboard met elkaar.
De gebruikte materialen ogen hoogwaardig. Zowel het dashboard als de deurpanelen zijn bekleed met zachte stoffen, die prettig aanvoelen maar er ook fraai uitzien. Het interieur oogt daarom veel duurder dan we gewend zijn in dit segment.
Infotainment
In het midden van het dashboard staat een 9,2-inch infotainmentscherm, maar standaard krijg je een 6,2-inch scherm. Je kunt het uiteraard met je vingers bedienen, maar ook via een aantal sneltoetsen aan de randen van het scherm. Het infotainmentscherm laat zich daardoor eenvoudig bedienen en heeft overzichtelijke menu’s en reageert vlot genoeg.
De klimaatcontrole kun je gelukkig via fysieke knoppen bedienen, waardoor je niet onnodig lang op het scherm bezig bent en je ogen gewoon op de weg kunt houden.
Virtual Cockpit
Achter het stuur zit de Virtual Cockpit met een 10,25-inch digitaal instrumentenpaneel en vijf weergavemogelijkheden. Je kunt allerlei informatie voor je neus zien, zoals welke muziek je luistert of wie je probeert te bellen. Je kunt ook de navigatie map over het hele scherm tonen.
Connectiviteit
Via een ingebouwde eSIM is de Fabia altijd verbonden met het internet en kun je gebruikmaken van de verschillende online diensten van Skoda. Voorin zijn standaard twee USB-C aansluitingen aanwezig, maar een draadloze oplader – de Phone Box – is ook verkrijgbaar. Daarnaast kun je via Wireless Smartlink je telefoon draadloos koppelen en gebruikmaken van Apple CarPlay of Android Auto. Genoeg moderne snufjes in de Fabia dus.
95 of 110 pk
Het motorenaanbod is overzichtelijk. Er is keuze uit een 95 pk of 110 pk sterke 1,0-liter driecilinder-benzinemotor. Op de versie met 95 pk krijg je standaard een handbak met vijf versnellingen, en de 110 pk sterke TSI-motor is standaard gekoppeld aan een 7-traps DSG-automaat met dubbele koppeling.
Het verschil in power is dus niet zo groot en nauwelijks merkbaar. In Nederland is 95 pk meer dan voldoende, maar als je graag een automaat rijdt zul je voor de 110 pk variant moeten kiezen dus. Dieselen is niet meer mogelijk.
Travel Assist
Je kunt bij de Fabia nu voor het eerst de Travel Assist-optie krijgen. Dit systeem maakt gebruik van Lane Assist en adaptieve cruisecontrol, waardoor de Fabia semiautonoom kan rijden. Lane Assist houdt de Fabia automatisch binnen de lijntjes en adaptieve cruisecontrol zorgt ervoor dat je op dezelfde afstand van je voorligger blijft, zonder dat je zelf hoeft te remmen of gas moet geven.
Met Travel Assist zit je ook op lange afstanden ontspannen achter het stuur, want je hoeft de auto niet constant te corrigeren om binnen de lijnen te blijven. In een file kun je bovendien lekker achterover leunen, want de auto volgt automatisch je voorganger als die een paar meter opschuift.
Als je niet van plan bent om duizenden snelwegkilometers te maken met de Fabia kun je je geld beter aan andere opties besteden of in je zak houden, maar anders zouden we deze optie altijd aanvinken, want het systeem werkt erg fijn.
Prijzen Skoda Fabia
Skoda heeft de officiële prijzen van de Fabia nog niet bekend gemaakt, maar laat ons weten dat hij iets minder gaat kosten dan de vernieuwde Volkswagen Polo. Die komt in het najaar op de markt en heeft met de 95 pk sterke 1.0 TSI en handgeschakelde vijfbak een vanafprijs van 22.390 euro.
Wil je weten hoe de nieuwe Skoda Fabia rijdt en wil je alle details zien? Bekijk dan onze rijtest-video: