
Autotest – SEAT Ibiza 1.0 TGI (aardgas)
Milieuvriendelijker én voordeliger dan benzine en diesel
![]() |
Door Nile van Leeuwen. Fanatieke autoliefhebber, gedreven autojournalist en ervaren tekstschrijver die zich druk maakt om alles op het gebied van mobiliteit. |

“Aardgas is alleen om op te koken”, hoor je een autoliefhebber wel eens gekscherend zeggen. Maar autorijden op aardgas (CNG) brengt grote voordelen met zich mee. Deze alternatieve brandstof is in alle opzichten milieuvriendelijker dan benzine en diesel én aanzienlijk voordeliger aan de pomp. SEAT heeft daarom veel vertrouwen in CNG-voertuigen en breidt het aanbod uit met de Ibiza 1.0 TGI.
Compressed Natural Gas
Auto’s die rijden op aardgas – ook wel Compressed Natural Gas (CNG) – kennen we al langer, maar een aantal fabrikanten lijkt nu haast te willen maken met het vergroten van het CNG-aanbod. Zo ook SEAT. Volgens het Spaanse merk zijn CNG-voertuigen namelijk onmisbaar om de klimaatdoelen voor 2030 te realiseren. Hierbij is vooral een belangrijke rol weggelegd voor groengas, waarbij ongeveer 72% minder CO2 wordt uitgestoten dan bij benzine en 85% minder stikstofoxiden dan bij diesel.
SEAT neemt het voortouw en breidt het CNG-aanbod uit met de Ibiza 1.0 TGI. Dit is na de Leon 1.4 TGI en Mii 1.0 MPI EcoFuel de derde aardgasvariant van SEAT. Later dit jaar komt ook de Arona 1.0 TGI op de markt en daarmee heeft SEAT eind 2018 het grootste CNG-aanbod in Nederland.
LEES OOK: Reportage – Op wintersport met de SEAT Leon Cupra 300
Ibiza 1.0 TGI
De nieuwe aardgasvariant van de SEAT Ibiza is niet te onderscheiden van de reguliere versie. Enige herkenningspunten zijn de gastank op de plek van het reservewiel onder de laadvloer van de kofferbak, de extra vulopening naast de tankdop en een tweede brandstofmeter op het instrumentenpaneel.
Onder de motorkap van de Ibiza 1.0 TGI (Turbo Gas Injection) zit een driecilinder turbomotor die grotendeels hetzelfde is als de bekende 1.0 TSI, maar dan volledig geoptimaliseerd voor het gebruik van zowel CNG als benzine.


Het was voor de techneuten van SEAT een hele klus om de motor op aardgas net zo soepel te laten lopen dan op benzine. Het zijn twee verschillende brandstoffen met verschillende eigenschappen.
De krachtbron levert uiteindelijk een vermogen van 66 kW (90 pk) en 160 Nm trekkracht, waarmee de TGI iets minder krachtig is dan de 1.0 TSI met 95 pk en 175 Nm.
In de praktijk merk je daar echter weinig van. Het turbomotortje levert bij lage toeren een goede hoeveelheid koppel, komt snel op toeren en is nauwelijks hoorbaar bij snelheden rond de 120 km/uur.
Voordelen van CNG
CNG tanken is heel simpel en kan inmiddels bij 160 stations in Nederland. Je tankt per kilo en een volle CNG-tank (13 kg) kost nog geen 15 euro! Het gemiddelde verbruik van de SEAT Ibiza 1.0 TGI is vastgesteld op 3,9 kg CNG per 100 km, waarmee je ongeveer 400 km kunt rijden.
Als de gastank leeg is, schakelt de motor automatisch over op benzine. Met 40 liter kun je zo’n 600 km rijden. Onder normale omstandigheden kun je ten minste 1.000 km overbruggen zonder te hoeven stoppen. Best prettig, nietwaar?


Ander voordeel van CNG: de CO2-uitstoot van de Ibiza 1.0 TGI bedraagt slechts 88 g/km. Dat is circa 15% minder dan de 95 pk 1.0 TSI-versie en dus betaal je ook minder CO2-belasting. Ondanks de dure CNG-installatie is de Ibiza 1.0 TGI met een prijs vanaf 19.200 euro niet veel duurder dan de meest vergelijkbare benzineversie.
Ten opzichte van een benzineauto betaal je wel meer meer wegenbelasting, net als bij auto’s die op LPG rijden. Maar door het lage aardgasverbruik – in kg vergelijkbaar met dat van een zuinige dieselmotor in liter – en de goedkope brandstofprijs van ongeveer 1,10 euro per kg, ben je vanaf zo’n 9.000 km/jaar al voordeliger uit.
LEES OOK: Autotest – SEAT Ibiza 1.0 TSI FR (2017)


Waarom is CNG ‘onmisbaar’?
In het Energieakkoord van september 2013 zijn afspraken gemaakt om de mobiliteitssector flink te verduurzamen. De afspraken in het regeerakkoord om de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord te halen, brengen grote uitdagingen met zich mee.
Een voorgenomen CO2-verlaging van het complete Nederlandse wagenpark met 20% tot 2030 is erg ambitieus. Vooral in een land waar de wagenpark-verjonging traag is met maar 5% nieuwe voertuigen per jaar (ca. 400.000 op totaal van 8 miljoen). De verkoop van CO2-arme auto’s moet nu echt gaan rollen, anders worden die doelstellingen niet gehaald. Zo simpel is het.
De verkoop elektrische auto’s helpt natuurlijk, maar dit gaat te langzaam. Elektrische auto’s zijn voorlopig niet voor iedereen betaalbaar, er moet nog veel gebeuren op het gebied van actieradius en de groene stroomvoorziening is in Nederland nog niet op orde.
Zoals het ernaar uitziet gaat het nog vele jaren duren voordat elektrische auto’s een substantieel deel van het Nederlandse wagenpark voor hun rekening nemen én allemaal op groene stroom rijden.
Auto’s die rijden op gas – en dan vooral groengas – worden daarom gezien als een belangrijke ’tussenstap’ op weg naar volledige elektrificatie. Groengas is een hernieuwbare energiebron die gewonnen wordt uit de vergisting van biomassa (onder andere slib en tuinafval).
De 1.0 TGI-motor van SEAT stoot op groengas ongeveer 72% minder CO2 uit dan een benzinemotor en 85% minder stikstofoxiden dan diesel. Ook heeft deze Euro 6-motor, in tegenstelling tot de nieuwste benzinemotoren van tegenwoordig, geen roetfilter. Die is gewoonweg niet nodig.

