Autotest – Lexus CT 200h (2018)
Is er leven na 14 % bijtelling?
De automarkt is net showbizz. Het ene moment ben je razend populair, het andere is bijna iedereen je vergeten. Neem nou de Lexus CT 200h. Toen die nog 14 % bijtelling had, rolde autoleasend Nederland zowat de rode loper uit. En nu? Bonnie St. Claire lijkt nog beter af te zijn. Een test met de nieuwe Lexus CT 200h moet uitwijzen of dat terecht is.
Een beetje nieuwe Lexus CT 200h
Helemaal nieuw is de CT 200h niet. De compacte hatchback heeft een grondige facelift ondergaan. Een béétje nieuwe Lexus CT 200h is dit dus. Maar dit keer bij zakelijk gebruik met 22 % bijtelling. Zoals bij bijna alle andere auto’s. Het belastingvoordeel is dus foetsie. En jammer genoeg voor Lexus zie je dat terug in de verkoopcijfers.
Kleine comeback
In 2012 verkocht Lexus in Nederland 3.538* exemplaren van z’n CT. De hybrideauto was de rising star. Daarna ging het met 1.011 en 1.048 verkopen in respectievelijk 2013 en 2014 iets minder goed, maar stond hij nog altijd in de hitlijst van honderd bestverkochte auto’s. In 2015 – het laatste jaar van 14 % bijtelling – maakte de CT een kleine comeback: 1.242 verkopen.
“De hybride auto was de rising star”
Bonnie Tyler
Vorig jaar stopte de teller van het aantal verkochte CT’s bij 247. En dit jaar zette Lexus tot en met oktober 232 stuks op de weg. Ai. Alleen het optreden van Bonnie Tyler tijdens het Eurovisie Songfestival van 2013 doet meer pijn – zoek het maar op. Maar dan nu de facelift. Hopelijk voor Lexus pakt die beter uit dan die van op leeftijd geraakte zangeressen.
We bekijken de vernieuwde CT 200h nader aan de hand van 1: exterieur, 2: interieur, 3: aandrijflijn en 4: wegligging.
-
1 Exterieur: led-koplampen
In 2011 bracht Lexus zijn hybride CT 200h op de markt. Alhoewel hij dus niet meer de jongste is, kan het exterieurdesign nog prima mee. Nieuw is dat de voorbumper niet langer door de grille loopt. De pijlvormige dagrijverlichting boven in de koplampen is ook nieuw, evenals de led-koplampen zelf. Verder vallen de nieuwe, smallere achterlichten op. Typische CT-kenmerken als de lage achterruit die als het ware om de C-stijlen heen loopt en de relatief hoge taillelijn, zijn gebleven. Hierdoor ervaar je vanbinnen een knus, sportief gevoel.
Opvallend: van de dertien beschikbare lakkleuren zijn er maar liefst zes behoorlijk opvallend, zoals Solar Flare (oranje). Een verademing tussen alle grijze, zwarte en donkergrijze lakken die je veel op de weg ziet.
-
2 Interieur: comfortabel en keurig
Het instrumentarium is eenvoudig van opzet – maar daardoor wel heel overzichtelijk. De materialen zijn keurig. Alles voelt kwalitatief goed aan. Mede door de brede middenconsole zit je echt ín de auto. Het stuur pakt lekker beet en is in hoogte en diepte verstelbaar. De bediening vergt geen hoofdbrekens – die niet zo handige touchpad van de Lexus NX 300h heeft de CT niet – en de automaat is standaard. Een comfortabel, vooral donker interieur dat opvrolijkt als je kiest voor de gedeeltelijk in rood uitgevoerde sportstoelen zoals die in ons testexemplaar zaten.
-
3 Aandrijflijn: Stille Willie
Z’n sterkste punt. Een hybrideauto die je niet zelf hoeft op te laden. En toch rijd je bij niet te hoge snelheden regelmatig volledig elektrisch – zolang je het gaspedaal maar af en toe loslaat en niet te diep intrapt. De accu laadt zichzelf op, bijvoorbeeld tijdens het remmen. Het verbruik is serieus laag. Gedurende de test met de Lexus CT 200h – in en rond Madrid, waar Lexus zijn hybrideauto aan de media voorstelde – reden we 1 op 18,5 gemiddeld. Keurig! Daarbij is de CT opvallend stil. Wat dat betreft is het een echte Lexus, want ook grotere broer NX is zo’n Stille Willie.
Het gecombineerde vermogen van de 1.8 benzinemotor en elektromotor is met 100 kW (136 pk) toereikend. Heuveltje op is meer power welkom, merkten we in het heuvellandschap rond Madrid.
-
4 Wegligging: helemaal niet verkeerd
Dat rijdt helemaal niet verkeerd, zo’n hybride CT 200h. Toegegeven: er zijn auto’s die strakker sturen en een sportievere indruk achterlaten. Maar we staan in Nederland nu eenmaal meer in de file op de A4 dan in de wachtrij voor de Nürburgring. Automobilisten die de voorkeur geven aan een comfortabelere wegligging, zijn met de CT uitstekend af. En mocht je een keer sportief willen doen, dan schakel je de sportstand in; de Lexus rijdt en stuurt dan duidelijk dynamischer en reageert alerter op het gaspedaal.
“Automobilisten die de voorkeur geven aan een comfortabelere wegligging, zijn met de CT uitstekend af”
Lexus CT 200h neemt unieke positie in
Na de autotest met de hybride Lexus CT 200h vroegen we ons af: is er leven na 14 % bijtelling? Wat ons betreft wel. In zijn klasse – die van de compacte luxe hatchback – neemt de CT een unieke positie in. Het is de enige hybride benzineauto in het segment. Een auto die elektrisch rijdt zonder dat je hem hoeft op te laden. Een auto voor wie onderweg rust wil en in alle comfort van A naar B. En dat zo zuinig mogelijk. Dat hij wat op leeftijd begint te raken, zit zijn populariteit waarschijnlijk meer in de weg. En zo zijn we weer terug bij Bonnie St. Claire.
Pluspunten
+ Opvallend stil vanbinnen
+ Zeer comfortabel, lijkt klasse hoger
+ Rijdt gedeeltelijk elektrisch, zónder opladen
+ Keurig interieur
+ Netjes uitgerust met o.m. cruisecontrol, automaat en goed klinkend audiosysteem
Minpunten
– Slechts één motor leverbaar
– Geen trekgewicht
– Begint wat op leeftijd te raken
* Cijfers RAI Vereniging