
Autotest – Jaguar F-Type 400 Sport
Onweerstaanbaar verleidelijk om te zien én om te horen!

Een volumeknop voor de prachtig klinkende Meridian audio-installatie en een (gas)pedaal waarmee je het uitlaatgeluid regelt. De Jaguar F-Type 400 Sport is een akoestische belevenis. Oh ja: met deze sportieve schoonheid kun je ook gepassioneerd sturen.
Lustobject?
What you see is what you get! De Jaguar F-Type is een lustobject voor oog, oor en hart. Nog altijd, ondanks dat hij al enkele jaren op de markt is. Hij heeft niets aan charme ingeboet. Hij steelt de show en trekt met zijn uiterlijk aandacht van andere weggebruikers. De dubbele uitlaat blaast een stevig deuntje zodra je het gas ook maar een fractie indrukt. Een akoestisch spektakel dat helemaal tot zijn recht komt in de dynamische rijmodus. Dan is de demping van het uitlaatsysteem nog minder.
Jaguar F-Type 400 Sport: de exclusieve!
We testten de Jaguar F-Type 400 Sport. Hij heeft dezelfde 3.0 V6 motor als de F-Type 340 en 380. Maar in deze versie levert de zespitter met 294 kW (400 pk) het hoogste vermogen. Bovendien is het een exclusieve uitvoering, die maar een jaar wordt geproduceerd, te weten alleen in 2017. Uiterlijke kenmerken zijn de grote wielen, met daarachter gele remklauwen. Op de onderspoiler voor en op de achterkant staat een aanduiding 400 in dezelfde kleur. En ook in het interieur zijn er diverse geel gekleurde accenten, zoals het stiksel van de lederen bekleding.




Vorm van een cockpit
De zitpositie is laag. Zoals je mag verwachten in een sportcoupé. Het dashboard heeft de vorm van een cockpit. In hoge mate geaccentueerd door de diagonale beugel op de middenconsole aan de kant van de passagier. De console is afgewerkt met zogenoemd ‘Black Brushed’ aluminium. Bij koude motor is het toerental beperkt, de begrenzer grijpt al bij 3.000 krukasomwentelingen in. De plofjes in de uitlaat die zijn te horen als de begrenzer ingrijpt, klinken echter spectaculair. Net als de klappen die je hoort bij het schakelen met de peddels achter het stuur.
“De F-Type 400 is een exclusieve uitvoering, die maar een jaar wordt geproduceerd, alleen in 2017.”
Wat wil je: normal, rain of dynamic?
Met de rijmodus-schakelaar op de middenconsole is te kiezen uit normal, rain en dynamic. In die laatste positie zijn de gas- en stuurreactie zeer direct en krijg je maximaal uitlaatgeluid. Met een aparte schakelaar kun je kiezen voor meer uitlaatdemping. De buren zouden dat wel eens kunnen waarderen. Standje rain is trouwens een aanrader als het wegdek nat is, dan is de Jaguar zacht van karakter. Het vermogen is ingeperkt en de reacties op het gaspedaal veel soepeler. Fijn wel, want 400 pk op aangedreven achterwielen kunnen bij nattigheid voor listige situaties zorgen. Ook al voel je door de zitpositie dicht bij de achterwielen trouwens wel direct elke zijwaartse glijpartij, hoe klein ook. Kortom: maximum control.




Welkom en behulpzaam
Zicht naar achteren? Dat heb je nauwelijks. De optionele achteruitrijcamera en de standaard parkeersensoren zijn dan ook welkom en behulpzaam. Voor het opbergen van spullen heb je de portiervakken, de bekerhouders en het dashboardkastje. De rest moet in de bagageruimte. Die is met zijn volume van dik 400 liter voor een sportcoupé behoorlijk. Kies je voor de open versie van de Jaguar F-Type, dan is de laadruimte achterin beduidend minder.




Elke richel voel je
Verwacht geen veercomfort. Het onderstel geeft elke richel aan je door. Wel is er ánder comfort, zoals de Windsor-lederen bekleding, stoelverwarming en een verwarmbaar stuur. En handig is de keyless entry. Ontgrendelen doe je door een klein knopje op de vlak in de carrosserie liggende portiergreep in te drukken. Die komt dan als een hevel naar buiten, zodat je het portier kunt openen. In- en uitstappen vergt de nodige lenigheid van lijf en leden. Maar zit je eenmaal, dan zit je ook werkelijk heel goed dankzij stoelen met geweldig fijne rugleuningen.
“De bagageruimte is met een volume van dik 400 liter voor een sportcoupé behoorlijk.”
Conclusie
De Jaguar F-Type is een liefhebbersauto en dat geldt helemaal voor de versie 400 Sport. Voor dezelfde prijs koop je ook een Porsche Cayman, ook een erg goede sportcoupé. De kracht van de Jaguar zit hem echter in de klassieke looks en in de souplesse bij lagere snelheden. Waarbij je toch tegelijk de beleving van snelheid al hebt, doordat de uitlaat er lustig op los trompettert. Je hoeft dus niet per se heel hard te gaan. Alleen: rijden met mate valt niet mee. Dat is een minpuntje, met het oog op bekeuringen. Want trap je het gaspedaal echt in, dan ontwaakt het beest in de F-Type. En dat wil je maar wat graag temmen: als je tenminste fan bent van sportief rijden…



