
Auto’s van Toen: Skoda Felicia Cabriolet
Dat zoiets fraais van achter het IJzeren Gordijn kon komen…
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

Het is vrij bijzonder dat Skoda zo’n fraaie, frivole auto kon produceren in het communistische Tsjechoslowakije van zestig jaar geleden.
Moderne, luxe vooroorlogse modellen
Vóór de Tweede Wereldoorlog produceerde Škoda met succes zeer moderne personenauto’s. De kleine Skoda Popular werd in 1936 zelfs tweede in zijn klasse in de Rally van Monte Carlo. Verder bouwde Škoda destijds ook luxe modellen met zes- en achtcilindermotoren.
Staatseigendom
Ná 1948 was de situatie achter het IJzeren Gordijn bijzonder lastig voor de Tsjechoslowaakse autofabrikant. Het merk was vanaf 1949 staatseigendom en kwam terecht in het automotive conglomeraat Motokov, met onder meer motorfietsfabrikanten Jawa en CZ, auto- en truckfabrikant Tatra en tractorfabrikant Zetor.
“De situatie achter het IJzeren Gordijn was lastig voor Skoda. Het merk was staatseigendom en kwam terecht in het automotive conglomeraat Motokov”
Communisme
De communistische overheid van Tsjechoslowakije bepaalde welke merken welk soort voertuigen moesten produceren en Skoda kreeg de productie van bescheiden gezinsautootjes toebedeeld. Vooruitstrevende ideeën die zeker nog bij medewerkers van Skoda leefden, werden de kop ingedrukt…
Evolutie van Popular
Op basis van de vooroorlogse Popular bracht Skoda na de oorlog een reeks steeds iets verder ontwikkelde, maar ten opzichte van de West-Europese concurrentie steeds verder verouderde modellen uit: eerst de 1101/1102, die in 1952 evolueerde in de 1200 en vervolgens de 440 van 1955. Dat model werd na een facelift in 1959 de Octavia. Op basis van de Octavia presenteerde Skoda in hetzelfde jaar ook de tweedeurs Felicia cabriolet.
Stoffen kap en glasvezel hardtop
Skoda voorzag de Felicia standaard natuurlijk van een stoffen cabriodak en bood als optie een hardtop van glasvezel aan. De iets meer dan vier meter lange Felicia woog 930 kilogram en bood 320 liter bagageruimte. De viercilindermotor van 1.089 cm3 had een vermogen van 37 kW (50 pk), wat de Felicia op de smalle 15-inchwieltjes een topsnelheid van 130 km/u bezorgde.
“De aantrekkelijk ogende, maar technisch niet vooruitstrevende Felicia werd een succes. Veruit de meeste exemplaren kregen een eigenaar buiten het communistische Tsjechoslowakije”
Export
De aantrekkelijk ogende, maar technisch dus niet vooruitstrevende Felicia werd een succes, vooral buiten het communistische Tsjechoslowakije. Veruit de meeste exemplaren kregen een eigenaar in het buitenland.
Opgewaardeerde versies
Al in 1961 presenteerde Skoda een opgewaardeerde versie van de Felicia, met een andere grille en druppelvormige achterlichten, neerklapbare voorstoelen en een gedeeltelijk met kunstleer bekleed dashboard. Ook konden de zijruitjes van de optionele hardtop geopend worden. De versnellingspook was verhuisd van de stuurkolom naar de middentunnel. In 1962 verscheen een sterkere versie van de Felicia, die met een cilinderinhoud van 1.221 cm3 en twee carburateurs een vermogen had van 40 kW (55 pk) en een topsnelheid van 135 km/u.
Bijna 15.000
Skoda stopte in 1964 de productie van de Felicia en toen had het bijna 15.000 exemplaren gebouwd. Na zestig jaar lijkt de Felicia populairder dan ooit en berijders van de Skoda-klassieker kunnen op een steeds groeiende belangstelling rekenen.



