
Auto’s van Toen: Alfa Romeo 164 Procar
Vierling met Formule 1-hart
![]() |
Door Paul Spek. Als (model)autoliefhebber schrijft hij wekelijks de rubrieken AutoRAI in Miniatuur en Auto’s van Toen. Rijdt een smart citycoupé en een Ford Streetka. |

De Alfa Romeo 164 verscheen in 1987 op de markt. Het is een van de vier auto’s die op hetzelfde platform waren ontwikkeld door Saab, Lancia, Fiat en Alfa Romeo. Uiteindelijk ontstond uit het laatste van de vier broertjes een opwindend concept voor een Procar-raceauto.
Type 4
Begin jaren tachtig begon Saab aan de ontwikkeling van een model in het E-segment. Het project werd Saab te kostbaar, dus zocht het een partner voor dit project. Die vond het in Lancia. Later voegden Fiat – eigenaar van Lancia – en Alfa Romeo zich bij het project. Vandaar de naam Type 4 voor dit project.
“Saab zocht een partner voor de ontwikkeling van een model in het E-segment. En die vond het in Lancia. Later voegden Fiat en Alfa Romeo zich bij het project”



Giugiaro
Het oorspronkelijke idee van Saab werd door de Italiaanse designer Giorgetto Giugiaro verder uitgewerkt. Hij ontwierp de hoofdlijnen van het nieuwe model en liet Saab en Lancia – en dus ook Fiat en Alfa Romeo – ruimte om hun versie van de auto de eigen merkidentiteit te geven.
Meer dan andere grilles en badges
Dat ging iets verder dan grilles en badges. De middensectie van de auto’s is weliswaar hetzelfde – dat is vooral aan de portieren te zien – maar aan de achterzijde wijken de auto’s sterk van elkaar af. In 1984 lanceerde Saab zijn 9000, een vijfdeurs hatchback, Fiat kwam met de Croma, een vijfdeursauto met een klein kontje en Lancia kwam met de Thema, een echte sedan. Alfa Romeo lanceerde… nog niets.
“De middensectie van de vierling is weliswaar hetzelfde – dat is vooral aan de portieren te zien – maar aan de achterzijde wijken de auto’s sterk van elkaar af”
Twee-eiige vierling
Pas drie jaar later, in 1987 dus, verscheen de Alfa Romeo 164. Alfa Romeo was zijn eigen weg gegaan en had voor de styling van de 164 gekozen voor Pininfarina. Daardoor week de nieuwe Alfa Romeo duidelijk af van zijn broertjes, maar had hij ook veel weg van diverse Peugeot-modellen uit die tijd, die ook door Pininfarina waren ontworpen.
Alfa Romeo neemt Brabham over
In 1988 werd Alfa Romeo eigenaar van het Brabham Formule 1-team. Ondertussen had Alfa Romeo al een turboloze 3,5-liter V10-motor ontwikkeld voor het Formule 1-team van Ligier. Dat project werd natuurlijk stilgezet.
“Alfa Romeo werkte aan een Formule 1-motor en nam in 1988 het Brabham Formule 1-team over”
Nieuw leven voor Procar Series?
Ten tijde van de overname van Brabham door Alfa Romeo wilde Bernie Ecclestone, de vorige eigenaar van Brabham en baas in de Formule 1, de Procar Series nieuw leven inblazen. In 1979 en 1980 waren dat races met de BMW M1 in het voorprogramma van de Europese Grands-Prix. Maar de nieuwe Procar Series zou een ‘silhouette-klasse’ worden, met Formule 1-achtige auto’s voorzien van een carrosserie van een productieauto. Er zouden meerdere autofabrikanten aan het kampioenschap deelnemen.




Brabham-chassis, V10-motor en 164-body
Alfa Romeo en Brabham zagen kansen om de 164 te promoten in de Procar Series. Die was immers nog niet zo lang op de markt en kon een imago-boost gebruiken. De 164-carrosserie werd geplaatst op een Brabham-chassis met de 3,5-liter V10 Formule 1-motor die Alfa al had liggen. Zo ontstond de Brabham BT57 Alfa Romeo 164 Procar. Helaas bleef het bij twee fascinerende prototypen, want andere merken trokken zich terug en de Procar Series kreeg geen tweede leven.