AutoRAI in Miniatuur: Duizendpoot op Michelin-banden
Speciale Citroën DS Break is bijna onherkenbaar, maar wereldberoemd. Toch?
Deze krankzinnig ogende auto in vrolijke kleuren is niet afkomstig uit de film Back to the Future. Het is een testauto van Michelin. Dit 1:43-miniatuur is uitgegeven door Altaya, maar de maker is Ixo.
Citroën-onderdelen
In 1972 was Michelin nog eigenaar van autofabrikant Citroën. Voor het testen van vrachtautobanden ontwikkelde de bandenfabrikant met Citroën-onderdelen de DS PLR (Poids Lourds Rapide – snelle vrachtauto). Hij werd bekend als Mille-Pattes, ofwel duizendpoot.
Monsterlijk voertuig
De zes achterwielen van de Mille-Pattes worden aangedreven door een V8-motor, die achterin is gemonteerd. De Mille-Pattes heeft nóg een V8-motor; die drijft het wiel met de tot klappens te testen band aan. Het gewicht van dit monsterlijke voertuig is – wat wil je ook met twee V8’en en elf wielen – meer dan 9 ton. En hij is dik zeven meter lang en bijna tweeënhalve meter breed.
“De echte Mille-Pattes is dik zeven meter lang en bijna tweeënhalve meter breed, vandaar dat het model nauwelijks op je hand past”
Elfde wiel
Dat laatste verklaart waarom het 1 op 43-model nauwelijks op je hand past. Natuurlijk had je al gezien dat de auto vijf assen heeft, en normaal gesproken dus tien wielen. Maar je voelt nóg een bandje op je hand drukken. Midden onder het voertuig is het elfde wiel gemonteerd, waarop Michelin de te testen band monteerde. Ook die is dus – zij het nauwelijks zichtbaar – aangebracht in het miniatuur.
Weinig technische details
Van de technische details zie je natuurlijk weinig in het model. Wat nou hydropneumatische wielophanging, vierwielbesturing en twee V8-motoren? Je ziet hooguit een stukje van een motor, door de open achterruit. Maar alle luchthappers, de extreem verbrede spatborden en andere door Michelin aangebrachte modificaties zijn perfect weergegeven. Zelfs de op het oog veel te grote wielen zijn correct. Ze zijn afkomstig van de HY, Citroëns bestelauto van destijds.
“Van de techniek zie je weinig in het model, maar de luchthappers, extreem brede spatborden en andere modificaties zijn perfect weergegeven”
Kioskserie
Dit miniatuur is nog gemakkelijk te vinden, al was het maar omdat ie zo opvalt. In speciaalzaken, op internet en op de NAMAC-beurs en andere evenementen kom je hem geheid tegen. Het model maakt deel uit van een zogenoemde kioskserie – verkrijgbaar per abonnement of in de tijdschriftenwinkels in Frankrijk. De onverkochte exemplaren zijn voor spotprijsjes van rond de tien euro te vinden. Natuurlijk is de uitvoering van de miniatuurautofabrikant zélf fraaier afgewerkt en voorzien van een deugdelijk doosje, waardoor de prijzen van de Ixo-versie natuurlijk wat hoger liggen.