Autotest – Alfa Romeo Stelvio (2017)
De Alfa Romeo-badge waardig? (VIDEO)
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
Het modellenoffensief van Alfa Romeo gaat door. Na de Giulia sedan is het nu tijd voor de Stelvio: de allereerste volwaardige SUV van Alfa Romeo. De Italianen blazen hoog van de toren: het zou de best sturende SUV ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. In het zonnige Modena – de geboortegrond van de Stelvio – zoeken we uit of Alfa een fabel of de keiharde waarheid vertelt.
Koolstofvezel en aluminium
De Stelvio heeft de naam alvast mee. Een auto vernoemen naar een van de beroemdste bergpassen ter wereld met op de hoofdweg Via Strada Statale 38 zo’n 75 haarspeldbochten, schept nu eenmaal hoge verwachtingen. Ook veelbelovend is het materiaalgebruik, zoals koolstofvezel voor de cardanas en aluminium voor de motor, wielophanging, motorkap, spatborden, portieren en achterklep.
Rondingen
En ook het design mag er zijn, al vraagt het ontwerp wel om goed gevulde wielkasten om goed uit de verf te komen. Maar er staat toch een échte Alfa Romeo. Anders, voluptueus en vooral sexy, al is dat laatste natuurlijk een kwestie van smaak. Val je niet voor alle rondingen, dan zijn er alternatieven. Wat zeggen we: aanzienlijk veel alternatieven.
In Modena wisselen strak geasfalteerde wegen zich af voor wegen die lijken op robuust, gerafelde Parmigiano Reggiano“
Genoeg concurrenten
Denk bijvoorbeeld aan een Lexus NX, Audi Q5, Mercedes-Benz GLC, Cadillac XT5, Volvo XC60, BMW X3, Ford Edge en in het bijzonder de Jaguar F-Pace en Porsche Macan. Dat brengt ons direct bij de vraag of de Stelvio inderdaad de best sturende SUV ter wereld is. Niet helemaal. En dat komt puur door de F-Pace en Macan die net als de Stelvio excelleren op het gebied van sportiviteit en dynamiek. Ze delen dus een podiumplaats, waardoor je kan stellen dat de Stelvio absoluut one of the best is, maar niet the best.
Spaghettiwegen
We rijden de nieuwe Stelvio in de omgeving van Modena, waar strak geasfalteerde wegen zich afwisselen voor wegen die lijken op robuust, gerafelde Parmigiano Reggiano. Voor de Stelvio maakt het niet uit. Het onderstel kent een prettige afstelling en biedt altijd genoeg comfort, ook wanneer de Stelvio op grotere wielen staat en up tempo over spaghettiwegen rijdt.
“Ruimte voor verbetering is er voor het brake-by-wire-systeem.”
Stuurmans-SUV
De Stelvio stuurt met veel gevoel, net als de Giulia waarmee de Stelvio het platform deelt. Ook in bochten is de Stelvio in z’n element. Van overhellen, toch een kenmerk van SUV’s, is nauwelijks sprake. En onderstuur treedt pas op als je het echt bont maakt. De Stelvio volgt altijd mooi koers, zowel bij lagere als hogere snelheden en is nooit nerveus, ook niet als je de Dynamic-stand activeert. Een echt goede stuurmans-SUV dus. Voor een eerste SUV van Alfa Romeo is dit een prestazioni eccellenti.
Mooie materialen
Het interieur van de 4,68 meter lange, 2,16 meter brede en 1,67 meter hoge Stelvio kennen we grotendeels van de Giulia. Niet perfect dus – de bekleding van de A-stijlen zit bijvoorbeeld wat losjes – maar zeker wel goed. En veel beter dan je de afgelopen vijf tot tien jaar van Alfa Romeo hebt gezien. Mooie materialen zoals hout, leder, aluminium en hoogwaardige zachte plasticsoorten zijn toegepast.
“Achter het stuur bevinden zich forse metalen schakelflippers. Erg fraai, maar niet altijd even praktisch”
Ferrari
En ook hier installeert Alfa Romeo dat fijne, compacte en oh zo mooie stuurwiel met Ferrari-achtige startknop. Een genot om vast te houden. Achter het stuur bevinden zich forse metalen schakelflippers. Erg fraai, maar een opstelling met kleinere flippers vast aan het stuur zou wellicht nog effectiever werken. Nu is het in bochten soms even ‘zoeken’, maar natuurlijk alleen in manuele schakelmodus. Ook zitten de flippers soms ‘in de weg’ als je de stuurhendels zoekt.
Overzichtelijk
De lederen stoelen met typische Alfa-opdruk zitten subliem en bieden bovengemiddeld veel zijdelingse steun: wel zo prettig bij een stuurmans-SUV dat je blijft zitten waar je zit. Het infotainmentsysteem met een BMW iDrive-achtig bedieningscluster verdient een compliment: werkt erg prettig en is overzichtelijk.
“We proeven tijdens de introductie van twee motorvarianten: de 2.2 JTD-turbodiesel met 210 pk en de 280 pk sterke 2,0-liter turbobenzinemotor”
Kapsel verpest
En hoe zit het met interieurruimte? Nou, de Stelvio is niet de ruimste in het segment maar is zeker niet krap te noemen. Gewoon goed, dat is de beste omschrijving. Ook mensen van 1,90 meter kunnen prima achterin zitten zonder dat het kapsel wordt verpest. Vinden de Italianen niet fijn. Een panoramadak slokt natuurlijk weer wat hoofdruimte op, dus vraag jezelf goed af of je dat echt wilt. Op de bagageruimte van 525 liter valt niets aan te merken.
“Kennelijk heeft de SUV van Alfa Romeo net als traditionele Balsamicoazijn op z’n minst 12 jaar moeten rijpen.”
Bijna alle motoren hebben AWD en een automaat
De Stelvio neemt naast het platform ook de motoren van de Giulia over. Er is keuze uit een 2,0-liter turbobenzinemotor met 200 of 280 pk. Dieselen kan met een twee-punt-twee turbodiesel met 150, 180 of 210 pk. De 180 pk diesel is de enige krachtbron die Alfa Romeo koppelt aan een handgeschakelde zesbak en achterwielaandrijving. Alle andere versies hebben standaard een hele fijne achttraps ZF-automaat en Q4-vierwielaandrijving waarbij het accent van de aandrijving op de achterwielen ligt. Met uitzondering van de 150 pk diesel: die heeft de automaat, maar ook achterwielaandrijving.
“De ontwikkeling van de Stelvio begon haast gelijktijdig met sedanbroertje Giulia, die iets kleiner is dan de Stelvio”
Knotsgekke maar prettig gestoorde Italiaanse super-SUV
En voor de liefhebbers: eind 2017, begin 2018 komt Alfa Romeo nog met een Stelvio Quadrifoglio met 2,9-liter biturbo V6 met 510 pk en 600 Nm. Een knotsgekke maar prettig gestoorde Italiaanse super-SUV met een topsnelheid van 284 km/u. Victor Eumenidi, projectbaas van de Stelvio, benadrukt tijdens de introductie nog even dat de biturbo V6 in de Giulia Quadrifoglio en Stelvio Quadrifoglio niet door Ferrari wordt gebouwd en ook niet door Ferrari is ontwikkeld, zoals wel wordt beweerd. “De motor is afgeleid van Ferrari-techniek maar compleet nieuw en door Alfa Romeo ontwikkeld. Geen enkel component is uitwisselbaar”, zegt hij.
Van twee motoren geproefd
We proeven tijdens de introductie van twee motorvarianten: de 2.2 JTD-turbodiesel met 210 pk en de 280 pk sterke 2,0-liter turbobenzinemotor, beide met Q4-vierwielaandrijving en achttraps automaat dus. De diesel is lekker stil en koppelrijk vanaf lage toerentallen. Er is altijd kracht. De 280 pk turbobenzinemotor – die we kennen van de Giulia Veloce – heeft een aanzienlijk hogere funfactor. Opzwepend motorgeluid, aansprekende prestaties, de auto biedt het allemaal. Dit is de motorvariant voor mensen die iets met Alfa Romeo hebben.
“Dat de Stelvio one of the best is, is mooi meegenomen. Maar is het ook een échte Alfa?”
Elektrisch en plug-in hybride?
De ontwikkeling van de Stelvio begon haast gelijktijdig met sedanbroertje Giulia, die iets kleiner is dan de Stelvio. Ten tijde van de Giulia-lancering was de ontwikkeling van de Stelvio al bijna afgerond, zegt Victor Eumenidi. “De Giulia kreeg echter voorrang”, zegt hij. “De dynamische kwaliteiten van een sportsedan verwerken in een SUV vormde de grootste uitdaging”, voegt hij toe terwijl hij terugblikt op de Stelvio-ontwikkeling. “Het idee van een Alfa-SUV bestaat al sinds 2004 toen we de Kamal presenteerden”, aldus Victor. Kennelijk heeft de SUV van Alfa Romeo net als traditionele Balsamicoazijn op z’n minst 12 jaar moeten rijpen.
Groot gat tussen 280 pk benzine en 510 pk sterke Quadrifoglio
“Het platform van de Stelvio is volledig nieuw en future proof”, zegt Victor. Daarmee doelt hij op de implementatie van mogelijk andere aandrijfvormen zoals plug-in techniek of volledig elektrische aandrijving. Wanneer dat gaat komen? “Daar kan ik nog niets over zeggen”, aldus de projectbaas. “Alfa Romeo heeft de technologie in ieder geval in huis en kan snel reageren op marktontwikkelingen.” En het ‘gat’ tussen de 280 pk turbobenzine en 510 pk sterke Stelvio Quadrifoglio, wordt dat nog opgevuld? “We bestuderen de markt en houden alle opties open.”
Sì! Sì! Sì!
Belangrijker nu is dat de Stelvio goed gaat presteren. Dat de Stelvio one of the best is, is mooi meegenomen. Maar is het ook een échte Alfa? Dat kunnen we alleen maar met een volmondige Sì beantwoorden. Dit is een echt sportieve SUV, die ondanks zijn gewicht van zo’n 1650 kilogram – nog altijd een van de lichtste SUV’s – bijzonder compact en lichtvoetig aanvoelt.
“Voor een eerste SUV van Alfa Romeo is dit een prestazioni eccellenti.”
De Alfa-badge waardig?
Ruimte voor verbetering is er voor het brake-by-wire-systeem. Dit remsysteem vraagt om gewenning, maar is soms wat gevoelloos waardoor subtiel doseren lastiger is. Maar onder de streep voldoet de Stelvio aan alle pilaren waar Alfa Romeo al meer dan 100 jaar voor staat: Emotie, rijplezier, passie en onderscheidend vermogen. De Stelvio is de beroemde Alfa-badge meer dan waardig. Een SUV waar Alfa Romeo trots op kan zijn en waarin je zeker moet rijden als je 53.000 tot 70.000 euro te besteden hebt. Toch bijzonder: twintig jaar geleden was een Alfa-SUV haast ondenkbaar. Nu is het een geschenk uit de Italiaanse hemel. Niet alleen voor Alfa Romeo zelf, maar ook voor het grote publiek.