5 weetjes over de BMW 5 Serie-productie
Nieuwe modelgeneratie loopt van de band
Door Niels Janson. Autoliefhebber in hart en nieren. Heeft een brede interesse en houdt van bijna alle soorten auto's, ook in miniatuur. Heeft in het bijzonder een zwak voor oude Amerikanen en rijdt zelf met plezier in een Buick Regal uit 1994. |
Eind juli is de productie van de nieuwe generatie BMW 5 Serie van start gegaan. AutoRAI.nl werd uitgenodigd voor een rondleiding door de fabriek. We zetten de vijf meest interessante bevindingen voor je op een rij.
De BMW 5 Serie is weer toe aan een nieuwe modelgeneratie. In grote lijnen is het opnieuw een evolutie van het uitgaande model, maar er zijn wel wat belangrijke nieuwe zaken. Zo is het nieuwe model er voor het eerst ook als volledig elektrische BMW i5. Meer informatie over de nieuwe BMW 5 Serie vertellen we je in dit artikel. Nu staan we vooral stil bij de productie ervan, die eind juli van start ging in de BMW-fabriek in Dingolfing, nabij München.
In grote lijnen is het productieproces van de BMW 5 Serie vergelijkbaar met dat van andere auto’s. Verschillende componenten komen samen, vormen onderdelen, de aandrijflijn ontstaat en wordt samengevoegd met de rest van het onderstel. Op een afzonderlijke lijn wordt de carrosserie geproduceerd en uiteindelijk komt alles samen tot een complete BMW 5 Serie – of BMW i5. In de video hieronder is het productieproces gedetailleerd te zien. Toch heeft het productieproces wel een aantal bijzondere, opvallende of ongebruikelijke elementen. We zetten de vijf meest interessante weetjes op een rij.
Zo bouwt BMW de nieuwe 5 Serie (2024) – BMW Group Factory Dingolfing – AutoRAI TV
1. Statistieken en het belang van de 5 Serie
De BMW 5 Serie is een van de meest populaire modellen van het merk. Het spreekt voor zich dat de 5 Serie dus ook belangrijk is voor de productie. Sterker nog, naar eigen zeggen van BMW vormt de 5 Serie zelfs de kern van de productie in Dingolfing, de grootste fabriek van het merk. Alleen al in 2022 zijn meer dan 280.000 exemplaren van de BMW 5 Serie geproduceerd. Zeker als straks ook de nieuwe BMW M5 en BMW 5 Serie Touring zijn geïntroduceerd, verwacht BMW dat dat aantal de 300.000 exemplaren per jaar zal passeren.
Meer statistieken: sinds de opening van de BMW-fabriek in Dingolfing, dit jaar precies 50 jaar geleden, zijn er al zo’n 12 miljoen BMW’s geproduceerd. Daarvan is alleen de BMW 5 Serie al goed voor 8 miljoen exemplaren. Overigens was de allereerste BMW die in de fabriek werd geproduceerd ook een 5 Serie, een 520i in de kleur Tangerine, ofwel oranje. Helemaal jaren ’70. Op dit moment worden in de fabriek de BMW 4 t/m 8 Serie (niet de X-modellen) en de BMW iX geproduceerd. Het aandeel elektrische modellen dat van de band rolt wordt steeds groter. Naar verwachting zal dat volgend jaar al 40% van de productie zijn.
Uiteindelijk gaan de geproduceerde BMW-modellen de hele wereld over. Negen van de tien geproduceerde BMW-modellen worden vandaag de dag verkocht aan klanten buiten Duitsland. Dat gaat overigens over alle BMW-modellen, niet alleen die hier in Dingolfing worden geproduceerd.
2. Digitaal kopie van de fabriek
BMW hanteert voor zijn fabrieken het zelf ontwikkelde, zogenaamde iFactory-principe. In het kort houdt dat in dat het management van de fabrieken is gebaseerd op de drie principes Digital, Lean en Green. Ofwel digitalisering, een efficiënte en gestroomlijnde productie en duurzaamheid. Voor dit eerste wordt gebruikgemaakt van geavanceerde technologieën, inclusief de toepassing van AI (artificial intelligence, kunstmatige intelligentie). Zo is de kwaliteitscontrole grotendeels geautomatiseerd. Slimme camera’s met AI-technologie zien bijvoorbeeld of een onderdeel ontbreekt, niet recht zit, of dat er iets anders afwijkt van de norm. In totaal zijn er in de fabriek maar liefst 60 toepassingen van AI.
Interessanter is dat BMW volledige digitale kopieën maakt van zijn fabrieken. De huidige fabriekshal wordt zeer nauwkeurig gescand en die data wordt met een CAD-programma omgezet is een nauwkeurige 3D-kopie van de fabriek. Dankzij sensoren en camera’s kan die 3D-kopie zelfs in real-time de situatie in de echte fabriek tonen. De 3D-kopie is vanuit alle hoeken te bekijken, maar je kunt er ook met een VR-bril zelf doorheen lopen. Zo’n digitaal kopie wordt gemaakt van iedere BMW-fabriek.
Deze zogenaamde ‘digital twin’ van de fabriek heeft verschillende toepassingen. Een productiemanager kan bijvoorbeeld op afstand een productielijn controleren, of kijken hoe processen in een andere BMW-fabriek verlopen. Ook wordt het 3D-kopie gebruikt om nauwkeurig een toekomstige productielijn in de fabriekshal in te passen. Daarover gesproken: zie je welke auto hier op een voorbeeld van een toekomstige productielijn wordt getoond? Zou de BMW i Vision Dee dan toch vrijwel ongewijzigd in productie gaan?
Tekst gaat verder na de fotogallerij
3. BMW 5 Serie rijdt autonoom door fabriek
BMW heeft ook technologieën in huis voor autonoom rijden. Op de openbare weg mag je daar voorlopig nog niet zo veel mee, maar op eigen terrein wordt er al gebruik van gemaakt. Sterker nog, veel nieuwe BMW’s hebben al een stukje volledig autonoom gereden voordat de klant ze in ontvangst neemt.
Vorig jaar begon BMW in de fabriek in Dingolfing met een pilot voor Automated Driving In-Plant. Daarbij rijdt de BMW 7 Serie volledig autonoom van de assemblagehal naar de ruimte voor eindcontrole. De pilot is goed bevallen en wordt nu op grotere schaal ook uitgerold voor de nieuwe BMW 5 Serie.
4. Zeer flexibele productieprocessen
Het Lean-aspect van het BMW iFactory-principe betekent in de praktijk vooral een zeer grote flexibiliteit. Door kleine voorraden kan men bijvoorbeeld snel inspringen op snel veranderende vraag, maar ook de productielijn zelf is met weinig moeite aan te passen. In plaats van dat er een productielijn per model is, lopen verschillende modellen en uitvoeringen gewoon van dezelfde productielijn.
Natuurlijk zit er wel enige sortering in, maar de BMW 7 Serie, BMW i7 en BMW iX staan bijvoorbeeld ogenschijnlijk willekeurig door elkaar op de productielijn, net als de nieuwe BMW 5 Serie en de ‘oude’ 6 Serie Gran Turismo. De geautomatiseerde assemblagemachines weten echter precies welke componenten naar welke auto moeten. Een afzonderlijke aanvoerlijn zorgt ervoor dat de juiste componenten op de juiste momenten klaar staan.
5. BMW produceert ook honing
Tot slot het thema Green van het BMW iFactory-principe. De duurzaamheid uit zich in vele vormen. Het meest voor de hand liggend zijn allerlei maatregelen voor energiebesparing en het beperken van emissie. Maar wist je dat de BMW-fabriek zich ook actief inzet voor biodiversiteit in de regio? Zo zijn alle daken – waar mogelijk – bedekt met groen. Dat neemt regenwater op en zorgt tegelijk voor een betere isolatie van de fabriekshal. Win-win! Sinds 2020 is al meer dan 30.000 m2 aan dak met groen bekleed. Ook staan er meer dan 100 fruitbomen bij de fabriek. Bij dit alles laat BMW zich adviseren door externe biologen, zodat al het groen ook echt van toegevoegde waarde is.
BMW gaat nog een stapje verder en heeft zelfs eigen bijenvolkeren, die leven van het groen op de daken en in de omgeving van de fabriek. Inmiddels leven zelfs al 40 bijenvolkeren op en rond het fabrieksterrein. Bij een bezoek aan de fabriek kan je dus een potje echte BMW-honing meenemen.