5 redenen waarom je (niet) een Alfa Romeo Tonale moet kopen
Eindelijk is hij er: de Alfa Romeo Tonale! Is hij het wachten waard geweest? Wij zochten het uit en gingen op pad met de compacte Italiaan. We zetten hier vijf redenen op een rij waarom je hem wel óf juist niet moet kopen.
Alfa Romeo Tonale
Het wachten is ein-dé-lijk voorbij. De eerste volledig nieuwe Alfa Romeo sinds eind 2016 staat bij de Nederlandse dealers: de Tonale. Met de crossover in het hogere (premium) C-segment neemt Alfa Romeo het onder andere op tegen de BMW X1 en Volvo XC40. Alfa Romeo biedt de Tonale als Hybrid en Plug-in Hybrid aan. De Hybrid is voorzien van een 1,5-liter benzinemotor en een elektromotor – samen goed voor 130 of 160 pk – gekoppeld aan een zeventraps DCT. De Tonale Plug-in Hybrid e-Q4 met 275 pk is het topmodel op dit moment. Wij gingen op stap met de 160 pk sterke hybride Tonale. Wat maakt hem goed en slecht?
1. Design 👍
Misschien kreeg jij hem laatst ook binnen in een groeps-Whatsapp of zag je hem op social media voorbijkomen: een plaatje waarop haast alle moderne crossover SUV’s staan die je nu kunt kopen. De afbeelding ging viral, omdat het pijnlijk duidelijk maakt hoe sterk auto’s tegenwoordig op elkaar lijken. Ook Alfa Romeo doet mee aan de SUV-trend. Eerst met de Stelvio, nu met de Tonale. Maar de Italianen pakken het anders aan: de Italiaanse SUV’s hebben duidelijk een eigen gezicht. Belangrijker: een fraai gezicht, waar zelfs het autohart van een SUV-hater waarschijnlijk harder van gaat kloppen. De Tonale beschikt over een hoop zachte en ronde lijnen, maar de kenmerkende Alfa-grille geeft de SUV toch een scherpe uitstraling. De auto oogt compact, maar heeft toch een robuuste uitstraling, mede dankzij de brede achterkant en de grote wielen.
2. Hij valt op 👍
Vind je het niet erg als mensen je nastaren zodra je voorbijrijdt? Dan zit je goed in de Tonale. Zeker als je de knallende kleur Blu Misano kiest, de kleur van onze testauto. Voor de opvallende blauwe kleur betaal je 1.195 euro extra, maar het is iedere cent waard. We hebben nog nooit zoveel aandacht gekregen met een compacte SUV. Iedereen lijkt ‘m leuk te vinden.
Misschien zijn het wel de details, die voor een duimpjesregen zorgen zodra we langsrijden. Denk aan de typische Alfa-koplampen en de bekende 20-inch wielen met cirkeldesign. De Tonale kun je wat dat betreft als een soort ‘best off’-model zien. De Italiaanse ontwerpers hebben de mooiste designelementen van vermaarde Alfa’s van weleer toegepast op de Tonale. Denk hierbij aan de velgen van de Tonale (33 Stradale), het punt waarop het dak, de achterruit en achterste zijruiten samenkomen (8C Competizione) en de lijn die over de zijkant van de carrosserie loopt (Giulia GT).
3. Praktisch 👍
Dat een compacte SUV naast mooi, ook praktisch kan zijn, bewijst de Tonale. Het is een veelzijdige auto, die voldoende ruimte biedt voor vijf personen. Er past achterin 500 liter aan spulletjes en 1.550 liter als je de achterbank neerklapt. Ook prettig: de auto beschikt over een uitgebreide lijst met veiligheidssystemen, waaronder adaptieve cruise control, lane departure warning en automatische noodremsystemen, wat zorgt voor extra zekerheid op de weg. Wel zo fijn, als je met het gezin op stap gaat.
4. Rijervaring 👍
Alfa Romeo staat bekend om zijn legendarische sportwagens en fijn sturende consumentenauto’s. Ook de Tonale krijgt van ons de stempel ‘fijn sturend’. Daar hebben de Italianen wel hun best voor moeten doen. De Tonale is namelijk nog een echt FCA-product en deelt zijn platform met de Jeep Compass. Een auto die je niet koopt om hem af en toe uit te knijpen op een slingerende Italiaanse bergweg. Met de Tonale gaat dat beter. Het blijft natuurlijk een SUV, maar hij biedt een uitstekende wegligging en rijstabiliteit, waardoor het rijplezier best hoog ligt. Het onderstel is uitgekiend en biedt een comfortabele en soepele rijervaring, zelfs op slechte wegen.
5. FCA-product 👎
De Tonale kwam met enige vertraging op de markt, waardoor hij niet kan profiteren van alle nieuwe kennis en technologie van de Stellantis Groep, waar Alfa Romeo inmiddels deel van uitmaakt. Dat is jammer, want modellen van concerngenoten, zoals Opel en Peugeot, genieten hier al wel van. In de Tonale merk je het bijvoorbeeld aan het infotainmentsysteem, wat aan de trage kant is. Ook de hybride aandrijflijn – die bestaat uit een 1,5-liter viercilinder met turbo en een kleine elektromotor – is een écht FCA-product. Hij doet keurig zijn werk, maar FCA en hybridetechniek was nooit een heel gelukkig huwelijk. De automaat van de Tonale moet soms dan ook even zoeken naar de juiste versnelling, omdat hij de samenwerking tussen de benzine- en elektromotor soms niet helemaal meer kan volgen.