
Jij houdt geld over door 30% korting op de wegenbelasting – een vergelijking

Rijd je elektrisch of ben je dat van plan? Dan is het handig om te weten hoe het zit met de wegenbelasting. De regels zijn de afgelopen jaren veranderd – en dat blijven ze doen. Tijd voor een overzicht.
De regeling tot het ingaan van 2025
Tot eind 2024 was het duidelijk. Je hoefde voor volledig elektrische auto’s (EV’s) geen wegenbelasting te betalen. Geen euro, geen cent, gewoon nul. Je reed letterlijk belastingvrij rond. Dat was mooi meegenomen, zeker voor zwaardere elektrische modellen. Maar begin 2025 veranderde dat. De volledige vrijstelling verdween en daarvoor in de plaats kwam een korting van 75 procent op de motorrijtuigenbelasting (MRB). Je betaalt dus 25 procent van het normale tarief. Deze regeling geldt alleen voor het jaar 2025.
Hoeveel scheelt 30% korting echt ten opzichte van 25%?
Tot voor kort leek het erop dat elektrische rijders van 2026 tot en met 2028 25 procent korting zouden krijgen op de wegenbelasting. Dat is fors minder dan de 75 procent korting in 2025, maar nog altijd een financieel voordeel ten opzichte van een brandstofauto. Deze regeling wordt waarschijnlijk aangepast en aantrekkelijker gemaakt voor eigenaren van een elektrische auto. De korting zou dan verhoogd worden naar 30 procent. Dat klinkt als een klein verschil, maar hoe pakt dat in de praktijk uit?
Laten we kijken naar de KGM Torres EVX, met een ledig gewicht van 1.879 kilo. In de provincie Zuid-Holland zou je zonder korting voor deze auto jaarlijks 1.532 euro aan wegenbelasting betalen. Bij een korting van 25 procent betaal je daarvan nog 1.149 euro per jaar. Maar met 30 procent korting wordt dat bedrag verlaagd naar 1.072,40 euro per jaar.


Op jaarbasis scheelt dat 76,60 euro. Niet wereldschokkend, maar wel mooi meegenomen. Als je dat verschil doorrekent over de drie jaar waarin deze nieuwe regeling geldt – dus 2026, 2027 en 2028 – dan bespaar je in totaal 229,80 euro. Voor dat bedrag kun je toch heel wat extra kilometers uitstootvrij rijden!
Wegenbelasting elektrische auto vs. brandstofauto – hetzelfde gewicht
Om echt te begrijpen hoeveel voordeel een elektrische auto oplevert, is het interessant om hem niet alleen met zichzelf te vergelijken, maar ook met een conventionele auto van hetzelfde gewicht. Daarom nemen we opnieuw de KGM Torres EVX als voorbeeld, met een gewicht van 1.879 kilo, rijdend in de provincie Zuid-Holland.
Voor een elektrische versie betaal je in 2025 dankzij de 75 procent korting 383 euro aan wegenbelasting. In de jaren daarna – 2026 tot en met 2028 – rekenen we met de nieuwe 30 procent korting, waardoor je per jaar uitkomt op 1.072,40 euro. Tel je dat bij elkaar op, dan kom je voor de volledige periode uit op 3.600,20 euro aan wegenbelasting.
Stel nu dat je precies diezelfde auto zou rijden, maar dan met een benzinemotor. In dat geval ontvang je géén korting. Je bent gewoon het volledige bedrag verschuldigd. Dat komt bij dit gewicht neer op 1.532 euro per jaar. Reken je dat door over een periode van vier jaar (2025, 2026, 2027, 2028), dan kom je uit op 6.128 euro. Het verschil? 2.527,80 euro in het voordeel van de elektrische auto.
Wegenbelasting elektrische auto vs. brandstofauto – lager gewicht
Nu begint komt misschien een tegenargument bij je bovendrijven: “Een elektrische auto is zwaarder dan een brandstofauto.” Klopt. Die extra kilo’s komen grotendeels door het accupakket. Een eerlijke vergelijking zou dus eigenlijk moeten kijken naar wat je betaalt voor een dezelfde auto, maar dan als brandstofvariant.
Gelukkig bestaat die. De benzine-uitvoering van de KGM Torres heeft een leeggewicht van 1.528 kilo. Ook hier kijken we naar de provincie Zuid-Holland. Voor dit model betaal je aan wegenbelasting 1.072 euro per jaar. Over een periode van vier jaar komt dat neer op 4.288 euro.
Vergelijk dat met de 3.600,20 euro die je kwijt bent voor de elektrische Torres EVX met zwaarder accupakket, en het verschil wordt ineens wat kleiner. Maar, het verschil is nog altijd 687,80 euro in het voordeel van de elektrische auto. Ondanks het hogere gewicht, betaal je dankzij de korting op wegenbelasting alsnog minder.


Maar wegenbelasting is niet het hele verhaal
Wegenbelasting vormt slechts een deel van de totale kosten van een auto. Als je echt wilt weten of een elektrische auto voordeliger is dan een benzine- of dieselauto, moet je ook naar andere factoren kijken. Denk aan brandstofkosten en onderhoud.
Neem bijvoorbeeld het verbruik. Benzineprijzen schommelen continu en staan vrijwel altijd onder druk door geopolitieke spanningen en belastingverhogingen. Elektriciteit is ook niet gratis, maar de prijs ervan is vaak stabieler. Je hebt er meer grip op, zeker als je thuis kunt laden, bijvoorbeeld via een eigen laadpaal. Heb je zonnepanelen? Dan kun je op zonnige dagen zelfs je auto letterlijk op eigen stroom laten rijden. Slim laden, op de juiste momenten en met het juiste tarief, maakt een groot verschil in je portemonnee.
Dan is er het onderhoud. Een elektrische auto heeft veel minder draaiende en slijtgevoelige onderdelen dan een auto met verbrandingsmotor. Geen motorolie, geen bougies, geen uitlaat, geen distributieriem, kortom minder kans op slijtage van (bewegende) onderdelen. Zelfs remmen slijten doorgaans minder snel dankzij regeneratief remmen. De kans dat je onverwacht voor dure reparaties komt te staan, is kleiner. En dat betekent rust in je hoofd én in je portemonnee.
Je hebt overal toegang toe
Tot slot nog een stukje over gebruiksgemak. Er zijn regels die bepalen waar je mag rijden. In steeds meer steden worden auto’s met een benzine- of dieselmotor geweerd uit milieuzones. Dat gebeurt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. De toegang tot deze zones wordt steeds strenger. Een elektrische auto is daarentegen overal welkom. Je hoeft niet na te denken over lokale uitstootregels of om te rijden omdat je auto niet aan de eisen voldoet. Voor mensen die regelmatig in stedelijke gebieden komen, of op vakantie willen naar steden als Parijs of Berlijn, is dat een belangrijk voordeel.
Conclusie: elektrisch rijden blijft voordelig
Al met al laat dit zien dat elektrisch rijden meer voordelen biedt dan alleen een lagere wegenbelasting. De combinatie van lagere gebruikskosten, minder onderhoud en maximale toegang maakt het rijden in een elektrische auto op meerdere fronten aantrekkelijk. En ja, dus ook nog steeds financieel. Zeker tot 2028 profiteer je nog van belastingvoordeel. Maar ook daarna is de elektrische auto, mits slim ingezet, het overwegen waard.