
Zo werkt het verkeerslicht van de toekomst
Via app informatie over resterende tijd tot groen

Verkeerslichten die kunnen communiceren met auto’s. De eerste staan op de provinciale weg N205 bij Schiphol. Er zullen er spoedig meer volgen, want de achterliggende technologie is keihard nodig voor autonoom rijdende auto’s.
Verkeerslicht van de toekomst
Het gaat om zogenaamde intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s), het verkeerslicht van de toekomst. Die zijn draadloos verbonden met het 4G-net en kunnen aankomend verkeer online volgen en zo anticiperen op de actuele verkeersdrukte. Op de N205 bij Schiphol staan de iVRI’s nu op zes kruisingen.
LEES OOK: Steeds meer pompstations leveren blauwe diesel, maar wat is het?
5.500 slimme verkeerslichten
In deze eerste fase gaat het om ongeveer 80 intelligente verkeerslichten in de MRA, Metropool Regio Amsterdam, volgens de provincie Noord-Holland. Dit maakt deel uit van een landelijke doelstelling om in elk geval dit jaar een kwart van het totaal aantal verkeerslichten in Nederland slim te maken. Verwachting is dat de komende jaren alle 5.500 verkeerslichten In Nederland worden vervangen, zodat het systeem optimaal functioneert.
Snel info over tijd tot rood of groen licht
Het doel is doorstroming. Dus de routes met een hoog aanbod auto’s krijgen eerder groen en het licht blijft langer groen. Er zit echter nog meer in het vat: een app die jou als weggebruiker persoonlijke informeert over bijvoorbeeld de nog resterende tijd tot een rood of groen licht.
Talking Traffic
Diverse partijen, verenigd in Talking Traffic, investeren tot 2020 op landelijke schaal zo’n 90 miljoen euro in deze innovatie in mobiliteit. Doel is om nog in 2018 met nieuwe diensten weggebruikers – en in de toekomst ook voertuigen – continu te begeleiden en te ondersteunen met op maat gesneden, real-time adviezen.
De slimme verkeerslichten komen ook in actie als politie, brandweer of ambulance met gillende sirenes naderen. Al op meer dan 400 meter afstand worden die door de installaties herkend via de 4G-verbinding om ze een ‘groene’ vrijgeleide te geven op de kruising.
LEES OOK: Bijzonder: Mitsubishi Outlander PHEV levert stroom aan kantoorpand
Truckchauffeurs krijgen snelheidsadvies
KPN doet al proeven via het 4G-netwerk om de timing van de verkeerslichten af te stemmen op naderende vrachtauto’s. Chauffeurs krijgen in de cabine een snelheidsadvies waardoor ze niet hoeven te stoppen. Dat scheelt brandstof en de uitstoot van CO2. Met een vertragingstijd van slechts enkele tientallen milliseconden is de communicatie tussen verkeerslicht en vrachtauto bijna real-time.
Loper naar autonoom rijden
Deze technologie rolt de loper uit naar autonoom rijden. Auto’s die zelfstandig op een rijstrook op de snelweg kunnen rijden zijn er al, zoals de Nissan LEAF met ProPilot. De volgende stap is autonoom rijden op wegen met kruisingen en in de stad. Dan moeten deze auto’s kunnen ‘praten’ met de omgeving, zoals verkeerslichten. 4G is dan nog te traag om de enorme hoeveelheid data te verwerken, maar met het toekomstige 5G-netwerk gaat dat wel lukken. Uit tests blijkt dat dit netwerk 1,25 Gb per seconde kan halen en dat is honderden keren sneller dan 4G.