Zo meet je eenvoudig het bandenprofiel
Boete voor rijden met versleten banden minimaal 150 euro
Het is heel belangrijk om regelmatig het profiel van je autobanden te controleren, terwijl het maar een kleine moeite is. Het is in je eigen belang en dat van de verkeersveiligheid dat je niet met versleten of zelfs gladde banden rijdt. Daarmee voorkom je ook nog eens een hoge boete.
Bandenprofiel controleren
Controleer regelmatig de banden van je auto, want ze slijten continu. Laat het dus niet alleen aan de garage over bij een servicebeurt of APK. Het bandenprofiel zorgt in combinatie met de juiste bandenspanning voor optimale grip op het wegdek – dus voor een voorspelbaar weggedrag – en een zo kort mogelijke remweg. Het gaat dus om de verkeersveiligheid. Controleer daarom regelmatig of je banden en het profiel er nog goed uitzien.
Controleer regelmatig de banden van je auto, want ze slijten continu. Het gaat om de verkeersveiligheid.
Minimale bandenprofiel
Het is wettelijk bepaald dat je banden een profiel moeten hebben van minimaal 1,6 millimeter. Dat is érg weinig als je je bedenkt hoeveel krachten je banden moeten verwerken en hoeveel water ze moeten afvoeren om grip te bieden om de auto bestuurbaar te houden. Daarom is het algemene advies om banden te vervangen als de profieldiepte nog minimaal twee millimeter is.
Autobanden met slijtage-indicatoren
Voor het gemak van de consument zijn tegenwoordig alle banden voorzien van zogenoemde slijtage-indicatoren in de hoofdgroeven van de band. Als het profiel is afgesleten tot aan deze ‘blokjes’ – die gemarkeerd zijn met de letters TWI voor Tread Wear Indicator – dan heb je het profiel tot op het minimum versleten en moet je héél snel aan nieuwe banden.
Bandenprofiel checken met een muntje…
Je moet het echter niet zover laten komen en regelmatig de diepte van het profiel van je banden controleren. Dat kun je met bijvoorbeeld een euromunt doen. Zet je auto op een vlakke ondergrond. Steek de munt met zijn rand in het profiel van de band. Als je de zilverkleurige rand van de euromunt kunt zien, is de band aan vervanging toe. Maar je kunt het ook doen met het uiteinde van je (auto- of huis)sleutel of iets dergelijks. Hou je nagel op het punt van je sleutel waar die boven het profiel uitsteekt. Als de afstand tot het uiteinde van je sleutel minder dan twee millimeter is, dan ben je toe aan nieuwe banden.
… of een handig schuifmaatje
Niet iedereen heeft munten in zijn zak. Gelukkig zijn er ook handige schuifmaatjes, die zo klein zijn dat je die aan je sleutel kunt hangen. Zo’n schuifmaatje geeft meteen precies de profieldiepte aan. Als je hem niet bij je sleutel bewaart, leg hem dan ergens in de auto waar het ding makkelijk is terug te vinden. Je gaat je schuifmaatje immers regelmatig gebruiken.
Bandenprofiel rondom controleren
Het is natuurlijk niet voldoende om slechts één band van je auto te controleren. In de praktijk slijten niet alle banden even snel. Sterker nog: de slijtage op één band kan al per plaats variëren. Controleer dus alle banden van je auto regelmatig rondom op diverse plekken, aan de binnenkant, in het midden en langs de buitenklant van het loopvlak. Ook als het bandenprofiel op maar één plek te ver is afgesleten, moet je die band vervangen. Bij voorkeur vervang je dan zowel de linker- als de rechterband.
Lees ook: Alles over gecupte banden
Boete voor te weinig bandenprofiel
Op het moment van schrijven is de boete voor een band met te weinig profieldiepte 150 euro en daar komt dan nog eens 9 euro administratiekosten bij. Voor twee banden met te weinig profiel bedraagt de boete 220 euro, voor drie banden 330 euro en voor vier maar liefst 550 euro exclusief de administratiekosten. Voor die bedragen had je beter alvast nieuwe banden kunnen laten monteren.
Geen goed nieuws: boetebedragen stijgen jaarlijks mee met de inflatie en die is hoog. Voorlopig is de verwachting dat de boetes met ingang van het nieuwe jaar weer stijgen met 8,6 procent en dan worden ze ook nog naar boven afgerond. Je kunt de actuele boetebedragen voor onder meer autobanden met te weinig profiel checken op de Boetebase van het Openbaar Ministerie.