Zijn sommige auto-accessoires verplicht in Nederland?
Gevarendriehoek, brandblusser, veiligheidshesje, reservelampen: uitleg per onderdeel
Heb je pech? Ai, dat is nooit leuk. Hoe zijn de regels in Nederland wat betreft verplichte auto-accessoires? We leggen het uit per onderdeel.
Is een gevarendriehoek verplicht?
De regelgeving voor een gevarendriehoek is een beetje krom. Verplicht is zo’n driehoek niet in Nederland, maar de wet schrijft wel voor dat mede-weggebruikers tijdig waarschuwt als je een obstakel vormt met je stilstaande auto. De overheid: dit kunt je doen met een gevarendriehoek of met knipperende waarschuwingslichten. Als de knipperende waarschuwingslichten werken en aanstaan, hoef je geen gevarendriehoek te plaatsen, maar het mag wel. Je plaatst de gevarendriehoek op ongeveer 30 meter van je auto, altijd in de richting van het verkeer waarvoor je voertuig gevaar oplevert.
Wel handig om te hebben
Een gevarendriehoek is dus alleen verplicht als de alarmlichten niet functioneren. Maar het hebben van zo’n gevarendriehoek is dus wel handig, ook al is die niet verplicht. In veel andere landen is de gevarendriehoek namelijk wel verplicht om in de auto te hebben. Een gevarendriehoek is verplicht in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden én Zwitserland.
Is een veiligheidshesje verplicht?
Nee, het hebben van een veiligheidshesje in de auto is niet verplicht in Nederland. Maar het is wel verstandig om mee te nemen, want je valt extra op langs de kant van de weg als je bijvoorbeeld pech hebt. Het gebruiken van een veiligheidshesje is verplicht in de landen België, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatié, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië.
Zijn reservelampen verplicht?
Ook het hebben van reservelampjes is niet verplicht in Nederland. Toch kan het wel handig zijn om ze mee te nemen. Als de politie je staande houdt wegens het rijden met kapotte verlichting, dan kun je – door het kapotte lampje ter plekke te vervangen – een boete schelen. Het bij hebben van reservelampjes is wel verplicht in Kroatië (geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED verlichting) en Slovenië (niet van toepassing voor auto’s met een Nederlands kenteken, maar dus wel voor auto’s die je ter plekke huurt).
Is een verbanddoos (EHBO-koffer) verplicht?
Je hoeft in Nederland geen verbanddoos mee te nemen, maar handig is het wel. Want je weet maar nooit wat er onderweg kan gebeuren. In sommige landen is het hebben van een verbanddoos wel verplicht, zoals in Griekenland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Turkije. In de landen België, Duitsland en Slovenië hoeven auto’s met een Nederlands kenteken het niet bij te hebben, maar wel ter plekke gehuurde auto’s.
Is een brandblusser verplicht?
Het hebben van een brandblusser is niet verplicht in de auto, al kan zo’n brandblusser soms wel een leven redden. Je kan bijvoorbeeld hulp verlenen als je ziet dat er een auto langs van de kant van de weg in brand staat. In de landen Griekenland, Polen en Turkije is een brandblusser verplicht. In België geldt de verplichting niet voor auto’s met een Nederlands kenteken, maar dus wel voor auto’s die je ter plekke huurt.
Alle genoemde auto-accessoires zijn in gespecialiseerde winkels te koop, of online. Een uitgebreid assortiment auto-accessoires staat bijvoorbeeld op Autodoc.nl.