Wist je dat: deze raceklasse heeft een criminele oorsprong
Van illegaal alcohol stoken tot miljoenencircus
Door De Redactie. |
Met een snelheid van 320 km/u naast elkaar op een kombaan racen. Het is niet voor niets dat NASCAR al decennia lang een van de populairste raceklasses van Amerika is. Maar dit miljoenencircus heeft een bijzondere oorsprong.
Een grote show
NASCAR? Zijn dat niet die schreeuwerige Amerikanen die alleen maar linksaf rijden? In Europa wordt er vaak op deze manier tegen de raceklasse aangekeken, maar NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) is spannender dan je denkt.
De auto’s zijn zeer geavanceerd en van elke race wordt er een grote show gemaakt. Ook wordt er een stuk vaker geracet dan in bijvoorbeeld de Formule 1. Het seizoen 2019 loopt van februari tot november en telt 36 evenementen.
Moonshine
Maar NASCAR bestond niet altijd uit showbizz, kijkcijfers en een miljoenenpubliek. De oorsprong van de raceklasse is terug te leiden naar de drooglegging in de Verenigde Staten. Tussen 1920 en 1933 was er in de Verenigde Staten een verbod op de productie en verkoop van alcohol. De illegale handel bloeide als nooit tevoren.
In oude schuren of diep in het bos werden kleine distilleerderijen gebouwd. Deze illegale alcoholproductie werd ook wel ‘moonshine’ genoemd, omdat de activiteiten vaak ’s nachts – bij het maanlicht – plaatsvonden.
Van bos naar circuit
Om het illegale brouwsel te transporteren werden auto’s van geheime opbergruimtes voorzien. Verder werd ook het motorblok opgevoerd en de ophanging aangepast om aan de politie te ontsnappen. De mensen die met deze opgevoerde auto’s reden – ook wel bootleggers genoemd – raakten gewend aan de hoge snelheden en de wisselende ondergronden.
Een populaire auto was de Ford Deluxe dankzij de V8-motor. Toen de drooglegging langzaamaan werd opgeheven, zochten de aspirant coureurs hun heil in georganiseerde races.
Daytona Beach
Een van de coureurs genaamd Big Bill France organiseerde in 1947 een bijeenkomst om een reglement op te stellen. Zo is NASCAR geboren. Op 15 februari 1948 werd de eerste race op het strand van Daytona Beach in Florida georganiseerd. In de beginjaren werd er nog echt met ‘stock cars’ geracet. Productiemodellen werden volledig gestript en gemodificeerd om mee te doen aan de races.
Race on sunday, sell on Monday
De raceklasse wordt in de jaren zestig steeds populairder. De grote Amerikaanse autofabrikanten, Ford, General Motors en Chrysler probeerden elkaar continu af te troeven met de nieuwste modellen en motoren. Race on sunday, sell on Monday. Diverse coureurs die ooit als ‘moonshiner’ begonnen, raceten nu in de top van het klassement.
Daytona 500
Ondertussen zijn er op verschillende plekken in Amerika zogenoemde ovals – ovale circuits – verrezen waarop de races plaatsvinden. Een van deze beroemde ovals staat in Daytona. Vlakbij de plek waar het kampioenschap ooit startte. Hier wordt nog elk jaar de beroemde Daytona 500 verreden.
Aero Wars
Een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van NASCAR is het seizoen 1970. Toen introduceerde Chrysler de Dodge Charger Daytona en Plymouth Superbird. De twee muscle cars kregen een aangepaste neus en een gigantische vleugel voor een optimale stroomlijn. Daarmee waren de twee in staat om meer dan 300 km/u te halen.
Ford kwam als antwoord met de Torino Talladega en de Mercury Cyclone Spoiler. Deze periode wordt ook wel de Aero Wars genoemd. De reglementen vereisten dat er minimaal 500 exemplaren geproduceerd werden om deel te nemen. Tegenwoordig zijn deze homologatiemodellen gewilde klassiekers.
Nauwelijks een productiemodel
In de jaren tachtig en negentig begon NASCAR steeds meer afscheid te nemen van de stock car. De auto’s leken nog steeds op productiemodellen, maar dankzij de kunstof carrosseriedelen en buizenframes begonnen ze steeds meer af te wijken. Sinds de jaren negentig hebben de raceauto’s nauwelijks iets gemeen met hun evenknieën in de showroom.
Cars
Vandaag de dag is NASCAR een onderdeel van de Amerikaanse popcultuur, waar zelfs Pixar op inhaakt. De filmreeks Cars draait volledig om deze Amerikaanse raceklasse. Ook in de klassieke films Days of Thunder (met Tom Cruise) en Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby is NASCAR het onderwerp.
Charmeoffensief
Ondanks zijn rijke historie en status kampt de raceklasse met teruglopende bezoekersaantallen, maar NASCAR is een waar charmeoffensief begonnen. Het uiterlijk van de raceauto’s begint stukje bij beetje weer op exemplaren uit de showroom te lijken. Ook op social media is NASCAR steeds vaker actief. Zo kun je op Youtube gratis alle races terugkijken! Iets wat we bij de Formule 1 niet snel verwachten.