Welke factoren van de auto beïnvloeden de verzekeringspremie?
De premie van de autoverzekering blijft stijgen. De hoogte van de premie is afhankelijk van een aantal factoren. De verzekeraar kijkt bijvoorbeeld naar de persoonlijke gegevens van de bestuurder, zoals de leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het postcodegebied waarin de verzekeringnemer woont. Maar ook bepaalde kenmerken van de auto zijn bepalend. Lees hier welke.
Het gewicht
Uiteraard heeft de auto zelf invloed op de hoogte van de premie. Er wordt onder andere gekeken naar het gewicht van de auto. Hoe zwaarder het voertuig, hoe meer schade je kunt aanrichten. En hoe duurder het mogelijk wordt om onderdelen te vervangen. Je betaalt voor zwaardere auto’s dus meer premie dan voor lichtere modellen.
Behalve een hogere premie betaal je voor zwaardere auto’s in de meeste gevallen ook meer wegenbelasting, omdat zwaardere auto’s meer belastend zijn voor de wegen. de hoogt evan de wegenbelasting is daarom ook gebaseerd op het ledig gewicht van de auto.
Het vermogen
De kans dat je een ongeluk veroorzaakt, is groter als de auto een flinke snelheid kan behalen. Om deze reden wordt ook de acceleratiesnelheid vanuit stilstand naar 100 km/u meegenomen in de premieberekening. Vooral beginnende bestuurders met een snelle auto moeten meer premie betalen. Door hun leeftijd vormen zij een groot risico voor een verzekeringsmaatschappij.
De nieuwwaarde
Verder is de hoogte van de autoverzekering afhankelijk van de nieuwwaarde van het model. De premie van een nieuwe auto ligt hoger dan bij een oudere auto. De reparatiekosten van een nieuwe auto zijn immers een stuk hoger dan bij oudere auto’s.
Hierbij is ook de dekkingsvorm – WA-verzekering, WA + beperkt casco of allrisk – bepalend voor de hoogte van de premie. Voor ‘jonge’ auto’s wordt vaak geadviseerd de meest uitgebreide dekkingsvorm te kiezen. Voor een hogere premie heb je dan wel een veel bredere dekking.
De brandstof
Het type brandstof is eveneens van invloed op de hoogte van de autoverzekeringspremie. De verzekering van een dieselauto is duurder dan die van een benzineauto. Dieselmodellen zijn immers een stuk zwaarder dan de benzineversie van hetzelfde model. Tevens heeft de soort brandstof invloed op de hoogte van de wegenbelasting. Ten opzichte van een benzinemodel is een dieselauto dus niet alleen duurder met betrekking tot de wegenbelasting, maar ook duurder om te verzekeren.
Eventuele aanpassingen
De hoogte van de verzekeringspremie wordt ook beïnvloed als je bepaalde zaken aan de auto hebt aangepast. Denk bijvoorbeeld aan het opvoeren van de motor. Let ook op dat (dure) accessoires zoals een geluidsinstallatie, beveiligingssysteem of trekhaak niet altijd door de autoverzekering gedekt worden. Het is daarom verstandig om grote wijzigingen of dure extra’s aan de auto te melden bij de verzekeraar.
Laagste premie autoverzekering
De kans is groot dat je geld kunt besparen als je overstapt naar een andere autoverzekeraar. Bij vergelijkingssites kun je eenvoudig jouw autoverzekering berekenen op basis van dekking, voorwaarden en prijs. Zo kun je de laagste premie én een passende dekking vinden.
Heb je een oudere auto, dan is een allrisk-verzekering vaak niet nodig met het oog op de dagwaarde. Moet je nog een auto uitkiezen en wil je zo veel mogelijk geld besparen op verzekering en wegenbelasting? Houd dan rekening met bovenstaande factoren.