Wat is een amfibievoertuig?
Ter land en ter zee
Een amfibievoertuig is een uniek voertuig dat zowel over het land kan rijden als over het water kan varen. Vandaar ook de naam amfibievoertuig, ‘amphí-bios’ is oud-Grieks voor ‘dubbel-levend’. Een amfibievoertuig hoeft niet per se gemotoriseerd te zijn en ook de grootte maakt niet uit. Als het voertuig maar over land én water kan.
Twee categorieën
Amfibievoertuigen kun je in twee categorieën onderverdelen. Voertuigen die voor verschillende soorten terrein zijn gemaakt, zoals rotsgrond, ijs en moerasgebieden én hovercrafts. Hovercrafts zijn voertuigen die door middel van een luchtkussen en propellers voortbewegen.
Eeuwenoud
Het idee van een amfibievoertuig is al eeuwenoud. De uitvinder van het amfibievoertuig is de Italiaan Raimondo di Sangro. Het allereerste amfibievoertuig was een binnenvaartschip aangedreven door stoomkracht, waar wielen onder waren gemonteerd. Die werd in 1805 gebouwd door de Amerikaan Oliver Evans. Er zijn wel twijfels over of dit schip daadwerkelijk op eigen kracht over water en land kon reizen.
Boten met wielen
Vanaf 1899 kwam de ontwikkeling van amfibievoertuigen écht op gang. Dit waren vaak boten met wielen, maar vanaf 1920 kwam hier verandering in. Voor militaire doeleinden en reddingsbrigades was de ontwikkeling van het amfibievoertuig interessant om te volgen.
Tweede Wereldoorlog
In de Tweede Wereldoorlog ging de ontwikkeling van amfibievoertuigen in een rap tempo. Porsche ontwikkelde een ‘Schwimmwagen’. Ook de Amerikanen ontwikkelden een amfibievoertuig, genaamd de DUKW, met zeswielaandrijving en een laadvermogen van drie ton. In de jaren ’60 werd de LARC-60 in gebruik genomen. Dit was een enorm amfibievoertuig met een laadvermogen van 100 ton.
Amphicar
Het waren de Duitsers die het eerst waren met het aanbieden van een amfibievoertuig voor de particuliere markt. Tussen 1961 en 1968 kwam de Amphicar 770 op de markt, ontworpen door de Duitse ontwerper Hans Trippel. De auto heeft een zelfdragende stalen carrosserie, waarvan het onderste deel een 1,5 mm dikke kuip is. De deuren kunnen van binnenuit dubbel vergrendeld worden om het binnenstromen van water te voorkomen. Hier lees je meer over deze bijzondere auto.
Hovercraft
Tegenwoordig worden amfibievoertuigen nog gebruikt in het leger en in Engeland vervoert een hovercraft passagiers tussen Portsmouth en Isle of Wight. Eerder kon je ook Het Kanaal oversteken op gigantische hovercrafts, maar dit bleek te duur. De hovercraft is wat dat betreft nooit geworden wat men gehoopt had.
Ombouwen
Kan je een landvoertuig ombouwen tot amfibievoertuig? Dat is in theorie mogelijk. Als jij je landvoertuig waterdicht maakt en een aandrijving aanbrengt die op land en water werkt, heb je een amfibievoertuig. Zo’n aandrijving kan bijvoorbeeld een schroef, propeller of waterjet zijn. Zolang het voertuig blijft drijven zit je goed. De heren van Top Gear gingen je voor:
Lees ook: