Wat heeft Hanna Verboom met auto’s? – Interview
"Mijn eerste auto was een cabrio, knalrood, zwart leer"
Van Hanna Verboom weten we dat ze ondernemer, filmmaker en actrice is en dat ze sinds kort weer wekelijks op tv is te zien in het RTL-programma It Takes 2. Maar wat heeft ze met auto’s? Hoog tijd om dat eens te vragen.
Vertel maar, wat heb je met auto’s?
“Mijn allereerste film was Snowfever. Ik kocht er een Chrysler LeBaron van. Cabrio, knalrood, zwart leer, voor drieduizend euro overgenomen van de nachtclubeigenaar die naast mijn ouders woonde. Ik was negentien, twintig jaar. Wat ik met auto’s heb? Dat dus! Ik ben gek op klassiekers. Het liefst een beetje fout.”
“Ik werd verliefd op een Volvo 1800 ES. Die was echt waanzinnig”
VIDEO
Met de paplepel ingegoten?
“Toch wel ja. Toen wij met de hele familie in Soedan woonden, onderhield mijn vader zo’n beetje elke vrachtauto van het land. Hij was geen automonteur, maar was handig en vond het gewoon leuk. Mijn broertje heeft een automotive-op- leiding aan de IVA gedaan en was een tijdje automonteur. Ik kom dus uit een echte autofamilie.”
Wat kwam er na de Chrysler LeBaron?
“Ik werd verliefd op een Volvo 1800 ES. Die was echt waanzinnig. Uit 1977, champagnekleur, prachtige lijnen. Er zijn er maar een paar van gemaakt. Maar eigenlijk was hij helemaal niet handig, want zo’n auto moet eigenlijk alleen maar binnen staan.”
“We moeten allemaal keuzes maken die de toekomst op een positieve manier beïnvloeden, anders gaat het mis”
Snel verkocht dus…
“Yep, met tranen in m’n ogen. Gelukkig aan een echte liefhebber die hem weer helemaal in goede staat heeft teruggebracht. En nu rijd ik weer een ouwetje: eentje uit 1978. Viertrapsautomaat, max 80 km/u over de snelweg. Heerlijk!”
Waarom klassiekers?
“Omdat het leeft. Je voelt alles, hoort alles, ruikt alles. Het heeft een bepaalde charme. Wel ben ik mij ervan bewust dat het ook anders kan en misschien wel anders moet. Vier versnellingen, dat zuipt natuurlijk. Ik mag er Rotterdam niet meer mee in. Momenteel staat hij in de stalling. Ik wil gewoon meer met de trein.”
Of elektrisch rijden?
“Zeker weten! Ik wil of een klassieker, of een elektrische auto, maar niets daartussenin. Dus ik houd mijn klassieker voor in de weekenden en rijd doordeweeks elektrisch. Het mooist is natuurlijk een klassieker met een elektrische aandrijflijn, maar dat gaat ’m niet worden denk ik.”
“Ik houd mijn klassieker voor in de weekenden en rijd doordeweeks elektrisch.”
En toch sta je niet bekend als een milieufreak?
“Ben ik ook niet zozeer. Ik ben wel begaan met de natuur, maar zou mezelf liever omschrijven als humanistisch. Dus begaan met dingen die met mensen te maken hebben. Vandaar bijvoorbeeld Get It Done. Waar mogelijk zal ik altijd kiezen voor de duurzame oplossing. Maar de keuzes die daarmee gepaard gaan, moeten wel binnen handbereik liggen.”
Leg uit!
“Je kunt pas elektrisch rijden als een elektrische auto ook echt betaalbaar is en geen enorm vermogen kost. Je kunt pas een groene smoothie kopen als-ie voor twee euro in de schappen ligt bij de Albert Heijn in plaats van voor vijf euro of duurder bij een trendy sappenbar in Amsterdam. Er moeten dus niet alleen andere keuzes gemaakt worden, er moeten ook andere keuzes ontstaan.”
Zoals?
“Zoals Hyundai nu een elektrische auto op de markt brengt die niet alleen schoon is, maar ook betaalbaar en dus bereikbaar voor een veel groter publiek. We moeten allemaal keuzes maken die de toekomst op een positieve manier beïnvloeden, anders gaat het mis. Begin bij jezelf. Afval scheiden is al een fantastisch begin, douche eens iets korter, neem eens wat vaker de trein of ga, als het kan, elektrisch autorijden.”
“Afval scheiden is al een fantastisch begin, douche eens iets korter, neem eens wat vaker de trein of ga, als het kan, elektrisch autorijden.”
Bron: iMotion