Volkswagen Multivan ehybrid (2022) – Rijtest en video
Hij is er nog: de MPV. En hij heet Multivan.
Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen. |
De Volkswagen Multivan is circa 40.000 euro in prijs verlaagd en daarvoor waren slechts een snoer en een stekker nodig.
De Multivan van Volkswagen is een luxe personenversie van de Transporter bestelbus. Met zes of zeven stoelen, waarvan de achterste vijf uitneembaar zijn. Met daartussen een verschuifbare console met tal van opbergvakjes en een uitklapbare tafel. Keer je de stoelen van de middelste stoelrij om, dan heb je een huiselijk zitje.
Multivan: daarmee kun je alle kanten op
Het is kortom het recept van de Volkswagen Multivan. Een bus waarmee je alle kanten op kunt. Op de keper beschouwd is de Multivan dan ook een Multi Purpose Vehicle (MPV), die in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw immens populair waren. De grondlegger daarvan was de eerste generatie Renault Espace, die ook draaibare en uitneembare stoelen had. Inderdaad: precies zoals bij de Multivan.
Bijna slachtoffer van BPM
De Multivan werd de afgelopen jaren wel wat duur. De aanschafprijs steeg vooral in ons land naar 100.000 euro. De hoge CO2-uitstoot en de dieselaandrijving schroefden de fiscale heffing BPM flink op, met tienduizenden euro’s. De nieuwe Multivan (2022) spekt de staatskas echter aanzienlijk minder. 1.411 euro is de BPM-afdracht nog maar. Dus rij je nu een Multivan vanaf iets minder dan 50.000 euro, inclusief alle belastingen.
Stekker bood soelaas
De lagere prijs is het gevolg van een hybride-aandrijflijn inclusief een op te laden batterij. Volkswagen heeft zijn Multivan dus voorzien van een stekker. Het is een plug-in hybride, die met volle batterij tot aan 49 km puur elektrisch kan afleggen. In de praktijk is dat minder, ontdekken we. Reken op iets van 40 km, maar toch.
Automaat standaard
De hybride-aandrijflijn omvat een 1.4 TSi benzinemotor en een tussen de automatische DSG-versnellingsbak (standaard) en verbrandingsmotor gemonteerde elektromotor. Samen zijn ze goed voor 160 kW (218 pk) vermogen. Opvallend is de gretige reactie op het gas. De elektromotor levert vooral bij wegrijden voordeel. Door zijn dan hoge koppel komt de Multivan vlot van de plek. De verbrandingsmotor gaat bij ongeveer 20 km/uur assisteren.
Elektrisch en hybride rijden
Bij een volle batterij rijdt de Multivan bij voorkeur puur elektrisch. Je kunt dat veranderen door de rijmodus op hybride te zetten. Bij lege batterij staat hij sowieso in deze stand. Elektrisch rijden is bedoeld voor stad en rijden met lagere snelheden. Bij gas los remt de auto af op de elektromotor en wint zo stroom terug.
Gas los, motor uit
Hybride is te prefereren voor snelweg en langere afstanden. Het elektronische brein kiest dan afhankelijk van de omstandigheden voor puur elektrisch, doorrollen met de verbrandingsmotor uit bij gas los op de snelweg of voor rijden met verbrandingsmotor en elektrische ondersteuning. Een hele mond vol, maar het verbruik pakt dan echt gunstig uit.
Multivan en verbruik, wauw!
Wij noteerden met vijf inzittenden aan boord en bagage een gemiddelde van 6,0 tot 7,1 liter op 100 km. Dat mag je zuinig noemen voor een zevenzitter, met dit gewicht en dit laadvolume. Want zelfs als de batterij leeg is, blijft de elektromotor op de achtergrond ondersteunen om het verbruik laag te houden.
Tuimelschakelaar voor transmissie
De transmissie bedien je met een tuimelschakelaar op het dashboard. Contactsleutel ergens insteken, dat hoeft niet. Die hou je op zak en met een druk op de startknop komt de Multivan tot leven.
Op elke plek prima zitten
Voor een bus is het rijcomfort voorbeeldig. Eerlijk gezegd kennen we niet veel ‘busjes’ die zo goed zijn geveerd en zo stil zijn. Je komt in elk geval al gauw uit bij exemplaren die veel hoger zijn geprijsd. De stoelen zitten prima en dat geldt echt voor elke zitplaats. Lange afstanden zijn hierop goed vol te houden.
Stoelendans in de Multivan
Het uitnemen van de stoelen gaat makkelijk. Ze zijn nog wel wat zwaar, alhoewel Volkswagen toch een 25% lager gewicht claimt ten opzichte van die bij de vorige generatie (diesel) Multivan. Nu wegen ze tussen de 23 en 29 kg. De leuningen van de stoelen zijn afzonderlijk neerklapbaar. De voorstoelen en de buitenste stoelen van de middenrij hebben armsteunen.
Veel standaard, nog meer opties
De versie Energetic in deze test is van de nodige extra’s voorzien. De prijs gaat dan wel richting de 60 mille, maar dan heb je ook wat. Met bijvoorbeeld een Harman Kardon-geluidsinstallatie, elektrisch te bedienen schuifdeuren en achterklep, verwarmbare voorruit, verwarmbare voorstoelen, uitgebreide infotainment, digitale cockpit, achterin apart te regelen climate control, velours bekleding, camera’s rondom, glazen panoramadak, elektrische stoelverstelling voorin en nog veel meer… Zeker, het is is niet allemaal in de basisversie aanwezig, maar de lijst mogelijkheden is echt oneindig groot: multi dus!
Rijhulpjes?
De Volkswagen Multivan helpt je ook bij het rijden. Adaptieve cruise control past de snelheid aan op voorliggers, remt tot stilstand indien nodig en trekt zelfstandig weer op. De rijstrookassistent helpt je om de bus tussen de lijnen te houden. De stuurcorrecties zijn licht manend als je dat niet doet. Dreig je een paal te raken bij parkeren die je ondanks sensoren en camera’s toch niet hebt gezien, dan grijpt de auto zelf in door knoerthard te remmen. Je schrikt ervan!
Conclusie
De Volkswagen Multivan een is echt een alleskunner. Personenbus, bestelbus, VIP-bus en vakantiebus. En als je elke week het meubilair in je huis wil verplaatsen, dan is dit ook jouw auto. Stoelen verzetten, eruit of op een andere plek: je verzint het en het kan.
De Multivan is zeker in twee kleuren, zoals deze combinatie van oranje onder en metallic grijs boven, ook echt een leuke en vriendelijk ogende bus die vakantiegevoel in je wakker maakt. Je wil er echt op uit met vrienden, familie of collega’s. Op elke zitplek is het comfort prima en de ruimte voor hoofd en benen prima.
Met de lage BPM is de aanschafprijs te behappen en de aandrijflijn houdt het verbruik aan de gunstige kant. Niettemin is het wel een grote auto als je vaak alleen of met z’n tweeën reist. Het hoge gewicht is ook niet echt gunstig voor de wegenbelasting en door zijn formaat zijn niet alle parkeervakken geschikt.
De Multivan is een optie voor grote gezinnen, maar bovenal voor bedrijfsmatige inzet als luxe taxi voor VIP-vervoer. Dan wordt hij optimaal gebruikt waarvoor hij is bedoeld. Toch is het wel een auto waar je stiekem als particulier van gaat dromen. Want ojee wat is de Multivan een lust om te rijden en gemakkelijk als je de Ikea bezoekt.