Een verkeersboete in het buitenland, wat nu?
Betalen!!
Verkeersboetes die je in het buitenland krijgt, ploffen nu gewoon op je thuisadres in Nederland op de mat. Vroeger kon je dat nog gewoon negeren en de boete niet betalen, maar nu is dat wel anders. Hier alles op een rijtje over verkeersboetes in het buitenland.
Waarvoor kun je boetes krijgen?
In een lidstaat van de Europese Unie mogen bij de volgende verkeersovertredingen gegevens uitgewisseld worden tussen de landen:
- Rijden met een te hoge snelheid;
- Het niet dragen van een veiligheidsgordel;
- Niet stoppen voor een rood licht;
- Rijden onder invloed van alcohol
- Rijden onder invloed van drugs;
- Het niet dragen van een veiligheidshelm;
- Het rijden op een verboden rijstrook;
- Illegaal gebruik van een mobiele telefoon of ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Welke landen wisselen gegevens met elkaar uit?
Landen als Italië, Duitsland, Spanje, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland sturen de verkeersboetes naar het huisadres. De ANWB meldt dat op grond van Internationale en Europese regelgeving opsporingsinstanties gegevens uit kentekenregisters met elkaar mogen uitwisselen. Het is dus mogelijk dat bijvoorbeeld de Duitse of Belgische politie aan de hand van het kenteken jouw naam en adres kan achterhalen, terwijl je in Nederland woont.
Handig om te weten is dat Nederland en België samen hebben afgesproken om voor nog meer verkeersovertredingen gegevens uit te wisselen. Nederland heeft eveneens een verdrag met Zwitserland (geen EU-land) voor de uitwisseling van gegevens uit het kentekenregister voor het afhandelen van verkeersovertredingen. Andere landen buiten de EU moeten de gegevens opvragen bij de RDW en die kan de gegevens leveren op grond van het kentekenreglement. Kortom: je ontkomt er niet meer aan.
Wacht niet met betalen
Vroeger kwam het nog wel voor dat je, als je de boete gewoon negeerde, deze ook niet meer hoefde te betalen. Nu kom je daar echt niet meer weg. Als je niets betaalt, krijg je al snel een eerste en een tweede aanmaning thuisgestuurd. Het boetebedrag wordt dan vaak ook nog eens hoger. Als je het bedrag daarna nog steeds niet overmaakt, wordt het innen van de boete overgedragen aan het Centraal Justitieel Incassobureau; daar betaal je 9 euro administratiekosten voor.
Als je dan nog steeds niet hebt betaald, komt er een deurwaarder langs om ervoor te zorgen dat je dat wél doet. En de kosten van de deurwaarder mag je daar bovenop ook nog eens betalen. Nog niet het hele bedrag betaald? Dan kan je in de gevangenis komen. Maar als je in de gevangenis hebt gezeten, hoef je jouw opgelopen verkeersboete niet meer te betalen. Dat dan weer wel.
Een boete opgelopen in het buitenland: Kan ik bezwaar maken?
Indien je het niet eens bent met de verkeersboete kan je contact opnemen met de buitenlandse instantie die je de boete heeft opgelegd. Waar je dat precies kan doen, staat vermeld op de boete.
Er kan aardig wat werk zitten in bezwaar maken, zeker als je moet communiceren met instanties in het desbetreffende land. Maar veel sites waar je informatie kan vinden over bezwaarmogelijkheden hebben de informatie ook in het Nederlands, dus dat maakt het al veel makkelijker. Beter is om verkeersboetes in het buitenland te voorkomen, al is het soms pure pech als een flitser je net betrapt op te hard rijden.