
Veilig rijden met een baby in de auto
Nee, baby op schoot is niet veilig

Word je binnenkort vader of moeder? Gefeliciteerd! Er komt komende tijd Heul Veul op je af en de kraambrochures, echo’s en bevallingsverhalen vliegen je waarschijnlijk om de oren. Eén van de eerste dingen die je zelfstandig zal moeten doen, is veilig van het ziekenhuis naar huis rijden. Met de baby in de auto welteverstaan. Hoe zorg je dat je je baby zonder kleerscheuren vervoert?
Babyautostoeltje
Allereerst zorg je uiteraard voor een (veilig) babyautostoeltje of reiswieg voordat je met de baby in de auto stapt. De tijden dat je je baby gewoon op schoot nam in de auto zijn voorbij. Babyautostoeltjes bevestig je met de driepuntsgordel van de auto of met behulp van het ISOFIX-systeem. In het autostoeltje zelf zit ook nog een gordeltje waarmee je je baby veilig vastzet. Let op: het zitje moet tegen de rijrichting in worden geplaatst, dus met de rugleuning naar voren. Doe dit het liefst op de achterbank in plaats van op de bijrijdersstoel. Vervoer je kind zo lang mogelijk ’tegen de rijrichting in’. Van kinderen onder de achttien maanden is de nek nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan je baby schokken nog niet goed opvangen. Bij een onverhoopte aanrijding wordt je baby met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt en ondersteund. Lees de gebruiksaanwijzing goed voordat je het autostoeltje in de auto plaatst!
Ongeluk
Heb je brokken gemaakt met het autostoeltje en met de baby in de auto? Vervang het stoeltje dan door een nieuwe: het zou namelijk kunnen dat het stuk is, ook al kun je dit niet altijd zien. Koop daarom ook nooit een tweedehands autostoeltje: je weet nooit zeker of het ongeschonden is.
Niet te lang
Het wordt aangeraden om je baby maximaal twee uur per dag in een autostoeltje te laten zitten. Dit omdat de baby zich niet vrij kan bewegen: het stoeltje is ongeschikt voor langdurig gebruik. Soms kom je er natuurlijk niet onderuit om een langere autorit te maken. Maak je hier niet te druk om: dit zal niet direct grote gevolgen hebben voor zijn of haar ontwikkeling. Neem wel voldoende lange pauzes tijdens de rit en haal je kind dan uit de stoel en leg ‘m op een vlakke ondergrond.
De temperatuur
Zorg ervoor dat je baby niet oververhit raakt in de auto. In de winter ben je geneigd je baby van top tot teen in te pakken, maar zodra je even in de auto zit met de verwarming hoog is het verstandig om even wat uit te trekken bij je kleine (of jezelf ook goed in te pakken, zodat die verwarming niet zo hoog hoeft). Let ook op of je baby juist niet op de tocht zit als je in de zomer de airco aan hebt.
Airbags
Hartstikke fijn en veilig zo’n airbag zou je zeggen. Maar niet voor je baby. Zorg dat de airbag is uitgeschakeld op de plek waar je je baby hebt gestald. Als je je baby tegen de rijrichting in vervoert, vangt het autostoeltje de eventuele klap al op.
Zorg dat je je kindje kan zien
Dit punt hoeft niet altijd, maar is wel fijn als je vaak alleen met de baby in de auto zit. Hang een spiegel tegenover je baby, zodat je via je achteruitkijkspiegel je kleine in de gaten kan houden. Aangezien het veiliger is om je baby achterstevoren te vervoeren, kun je op deze manier toch nog een beetje zien hoe het de kleine vergaat. Wel zo’n fijn idee! Maarreuh… blijf je wel op de weg letten? ???? Bronnen: dokterdokter.nl, minime.nl, wij.nl