Succes met je kapotte verwarming of lekkende kraan: vakmensen vermijden Amsterdam vanwege hoge parkeerkosten en strenge milieuregels
Amsterdam, een stad vol charme en historie, maar ook een plek waar autorijden steeds meer een uitdaging wordt. Voor loodgieters, timmermannen en andere servicemonteurs is de binnenstad hierdoor bijna onwerkbaar geworden. Het gevolg? Veel bedrijven mijden de hoofdstad en bewoners blijven zitten met lekkages en andere ellende.
Onhoudbare situatie
Volgens MKB Metropool Amsterdam is werken in Amsterdam voor vakmensen nagenoeg onmogelijk geworden. Verkeershinder, een tekort aan laad- en losplekken, hoge parkeerkosten en de strengere milieuregels maken het werk financieel en praktisch onhoudbaar. Guido Frankfurther, vice-voorzitter van MKB Metropool Amsterdam, slaat alarm: “We horen steeds vaker dat loodgieters en timmermannen de binnenstad links laten liggen. Het kost simpelweg te veel tijd en geld. Veel bedrijven verplaatsen hun werkzaamheden naar plekken zoals Purmerend of Badhoevedorp, waar ze zonder problemen kunnen parkeren en laden.”
Verkeersproblemen stapelen zich op
De problemen worden versterkt door de verkeerssituatie in de stad. Uit onderzoek blijkt dat Amsterdam de langzaamste verkeersstad van Nederland is. Het kost gemiddeld 23 minuten om 10 kilometer af te leggen. In 2025 belooft dat nog erger te worden: door grootschalig onderhoud aan wegen en spoor zijn er meer afsluitingen en vertragingen te verwachten. Voor vakmensen die vaak met spoed moeten handelen, zijn deze omstandigheden simpelweg onwerkbaar.
Diesels niet meer welkom
Daar komt nog bij dat de gemeente Amsterdam steeds meer beperkingen oplegt aan bestelbusjes met brandstofmotor. Oudere voertuigen met dieselmotor mogen op veel plekken niet meer komen en milieuzones maken het lastig om door de stad te navigeren. De lage maximumsnelheid en de hoge kosten voor parkeren doen de rest.
Gemeente belooft actie
Klusjes die vroeger binnen een dag geregeld konden worden, blijven nu langer liggen. Spoedgevallen worden niet altijd meer opgelost en wie toch een loodgieter of timmerman weet te vinden, betaalt vaak flink extra voor de reistijd en parkeerkosten. De gemeente Amsterdam erkent de problemen en heeft toegezegd in gesprek te gaan met de branche om oplossingen te vinden. “De stad wordt steeds drukker en er zijn veel wegen die onderhouden moeten worden. We begrijpen dat dit voor problemen zorgt. We gaan kijken hoe we de situatie kunnen verbeteren,” aldus een gemeentewoordvoerder.
Lees ook: Snelheid in Amsterdam vrijwel overal naar 30 km/u
Bekijk ook: GETEST: ALLE 12 nieuwe Stellantis bedrijfswagens