Tesla Powerwall: een Tesla-batterij voor thuis aan je muur – AutoRAI TV
114 kilogram aan je muur
Door Bart Oostvogels. Mede-hoofdredacteur AutoRAI.nl en MotorRAI.nl. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter! Als het maar wielen heeft. |
De Tesla Powerwall is een Tesla-batterij voor thuis aan je muur. In dit artikel – inclusief video – vertellen we je alles over wat de Powerwall precies is, wat je er aan hebt en wanneer jij hem kan kopen.
Tesla Powerwall in Nederland
De auto wordt steeds slimmer, zo ook het huis. In de toekomst kan een batterij-elektrische auto samenwerken met je eigen huis, bijvoorbeeld door te functioneren als een extra energiebron. Steeds meer BEV’s beschikken over een vehicle-to-home-functionaliteit waarbij de energie voor huishuidelijke apparaten maar ook verlichting afkomstig is uit de batterij van je auto. Slim natuurlijk, want zo verlaag je de energierekening. De Tesla Powerwall gaat nog wat verder.
Energieopslag aan huis
Autofabrikant Tesla ziet ook toekomst in energieopslag aan huis. Want het is natuurlijk zonde als je zonnepanelen energie opwekken, maar vervolgens diezelfde energie terugsturen naar het stroomnet omdat je er niets mee doet.
Salderingsregeling
De afbouw van de salderingsregeling gaat de opkomst van accu’s aan huis een stevige impuls geven. Hold the phone? Salderingsregeling? Leggen we uit: zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar de hoeveelheid euro’s die je terugkrijgt voor teruglevering van stroom, daalt in de toekomst.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Vanaf 2025 mag je elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen. Dan levert teruglevering van energie dus niets meer op. Lekker dan. Volgens Tesla is de Tesla Powerwall de perfecte oplossing.
Introductie Nederlandse markt
Op het hoofdkantoor in Amsterdam hangt de Powerwall die daadwerkelijk op de markt komt in Nederland. Volgens Tesla is dat eind 2023, of in de loop van 2024. Maar echt zeker weet je dat bij Tesla natuurlijk nooit. Maar dat de Powerwall op de Nederlandse markt komt, staat buiten kijf. Feit is dat we de Powerwall graag even willen laten zien, ook omdat de informatievoorziening over de Tesla Powerwall van Tesla zelf nog heel beperkt is.
Wat is dat precies, een Tesla Powerwall?
Powerwall is een batterij die energie opslaat, stroomuitval detecteert en automatisch de energiebron van je woning wordt wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. De beste oplossing is om een Powerwall te koppelen aan zonnepanelen om de accu op te laden met zonne-energie. Met een volle Powerwall kan je woning dagenlang van stroom worden voorzien. Je bent daardoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet door de zonne-energie op te slaan voor gebruik wanneer de zon niet schijnt.
TESLA POWERWALL: een Tesla-batterij voor thuis aan je muur – AutoRAI TV
Grote platte koelkast
Tesla’s Powerwall ziet er minimalistisch uit. Je kan het zien als een grote platte koelkast. Tesla heeft het design bewust rustig gehouden zodat het 1,15 meter hoge apparaat bij elk huistype past. De Powerwall is 114 kilogram zwaar en huisvest 13,5 kWh aan batterijen. Hij kan 7 kW piekvermogen leveren en 5 kW continu vermogen. De Powerwall kan op de vloer of aan de muur worden gemonteerd, binnen of buiten. Je kan tot 10 Powerwalls aan elkaar koppelen, dus ook voor grotere panden zijn er oplossingen mogelijk. Tussen -20°C tot + 50°C is de Powerwall veilig om te gebruiken. Ook lekker, je krijgt 10 jaar garantie.
Bijna geen knoppen
Wat opvalt is de minimale hoeveelheid knoppen. Er zijn geen kabels zichtbaar en ook heeft de module geen hete ventilatieopeningen. Kinderen en huisdieren kunnen zich dus niet bezeren.
Prijs Tesla Powerwall
Dan het belangrijkste: de prijs. Tja, die heeft Tesla nog niet. Maar in de Verenigde Staten levert Tesla al jaren powerwalls. Voor accu’s van ongeveer 14 kWh betaal je omgerekend ongeveer 9.500 tot 11.500 euro, inclusief BTW en installatie. Maar dit is puur een schatting. Tesla maakt op termijn meer informatie bekend over de levering en prijzen.