
BREEK: Stellantis trekt stekker uit ontwikkeling waterstoftechnologie
Een opvallend besluit van Stellantis

Stellantis stopt met de ontwikkeling van waterstoftechnologie (brandstofcel). Dat maakt het concern bekend op woensdag 16 juli. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van waterstoftankinfrastructuur, de hoge kapitaalvereisten en de behoefte aan sterkere aankoopprikkels voor consumenten, verwacht Stellantis niet dat lichte bedrijfsvoertuigen op waterstof vóór het einde van het decennium zullen worden ingevoerd.
Introducties waterstofmodellen gaan niet door
Omdat Stellantis de stekker trekt uit uit waterstofbrandstofceltechnologie vervallen ook de introducties van een nieuwe reeks waterstofaangedreven Pro One-voertuigen. Dat zijn bedrijfswagens. De serieproductie zou deze zomer van start gaan in Hordain, Frankrijk (middelgrote bestelwagens) en Gliwice, Polen (grote bestelwagens). Maar dat gaat nu niet door. Waterstof en Stellantis zijn voorlopig geen match.
Statement
“In een context waarin het bedrijf zich mobiliseert om te reageren op de veeleisende CO2-regelgeving in Europa, heeft Stellantis besloten zijn ontwikkelingsprogramma voor waterstofbrandstofceltechnologie stop te zetten”, zegt Jean-Philippe Imparato, Chief Operating Officer voor Groot-Europa.
“Waterstofmarkt blijft een nichesegment”
Imparato: “De waterstofmarkt blijft een nichesegment, zonder vooruitzichten op economische duurzaamheid op middellange termijn. We moeten duidelijke en verantwoorde keuzes maken om onze concurrentiekracht te waarborgen en te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten met ons offensief voor elektrische en hybride personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen.”
Geen invloed op personeelsbezetting
Deze beslissing heeft geen invloed op de personeelsbezetting van de productielocaties van Stellantis. R&D-activiteiten met betrekking tot waterstoftechnologie zullen worden heringericht naar andere projecten.
Financiële uitdagingen waterstof
De huidige situatie in het waterstofsegment brengt ook financiële uitdagingen met zich mee voor verschillende belanghebbenden. In dit verband is Stellantis gesprekken gestart met de aandeelhouders van Symbio om de huidige marktgevolgen te evalueren en de belangen van Symbio te beschermen, in overeenstemming met hun respectieve verplichtingen.
“De waterstofmarkt blijft een nichesegment, zonder vooruitzichten op economische duurzaamheid op middellange termijn”
Jean-Philippe Imparato, Chief Operating Officer voor Groot-Europa
In een notendop
Omdat de waterstofmarkt op middellange termijn geen ontwikkelingsvooruitzichten vertoont, heeft Stellantis besloten zijn ontwikkelingsprogramma voor waterstofbrandstofceltechnologie stop te zetten. De serieproductie van waterstofaangedreven Pro One-bestelwagens in Hordain (Frankrijk) en Gliwice (Polen) stopt. Stellantis bespreekt met zijn partners alternatieven voor Symbio.
Sinds tweede kwartaal 2023
In het tweede kwartaal van 2023 bracht Stellantis de eerste lichte bedrijfswagens met een brandstofcel op de Nederlandse markt. Het ging hier om waterstof-elektrische versies van de Citroën Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert, die van dezelfde productielijn rollen als de versies met een brandstofmotor en batterij-elektrische aandrijflijn. Die modellen hadden de volgende specificaties.
Specificaties
- Lichte bedrijfswagen (HK0-platform)
- Brandstofcel in motorruimte
- Drie waterstoftanks (700 bar, 4,4 kg H2)
- 10,5 kWh-batterij (50 km actieradius)
- 6,1 m3 laadvolume
- 1.000 kg laadcapaciteit
- Max. aanhangergewicht 1.000 kg
- Voltanken in drie minuten, actieradius tot 400 km
- Max. vermogen/koppel elektromotor 100 kW (136 pk)/260 Nm
- Topsnelheid 110 km/u
- Acceleratie 0-100 km/u in 15 sec
- Boordlader 11 kW
- Laadtijd batterij circa 90 min



‘Waterstof is veelbelovend’
Destijds sprak Stellantis nog veelbelovend over waterstoftechnologie. “Om CO2-emissies verder te reduceren en te voldoen aan de uiteenlopende vervoersbehoeften van ondernemingen zet Stellantis niet alleen in op batterij-elektrische aandrijving, maar ook op waterstof-elektrische aandrijving met een brandstofcel. Deze technologie wordt beschouwd als zeer veelbelovend en de volgende fase van lokaal emissievrije aandrijving in de automobielsector. Vooral voor grotere bedrijfsvoertuigen zijn er voordelen op het vlak van actieradius, met behoud van volledige laadcapaciteit”, aldus Stellantis destijds in een persbericht.
Waterstof-ecosysteem
Waterstof speelt inmiddels een belangrijke rol bij veel nieuwe internationale projecten. De Europese Clean Hydrogen Alliance – waarvan Stellantis onderdeel is – kondigde in 2021 investeringen aan ter waarde van circa 60 miljard euro in de ontwikkeling van een waterstof-ecosysteem. Het aantal waterstoftankstations in Europa moet groeien naar 2.500 in 2030 en 10.000 in 2055, wanneer naar verwachting zo’n 450.000 lichte bedrijfswagens en 10.000 vrachtwagens in Europa op waterstof rijden.
Op basis van de Europese regeling voor infrastructuur van alternatieve brandstoffen – die onderdeel is van de Europese Green Deal en het ‘Fit for 55’-pakket maatregelen – komen er verplichte doelen voor alle 27 EU-lidstaten, onder meer dat langs snelwegen om de 100 à 150 kilometer een waterstoftankstation moet komen.