Rimac stapt in de wereld van energie-opslag
Rimac Energy
Rimac Technology – het zusterbedrijf van Rimac Automobili – kondigt de oprichting van Rimac Energy aan. Met andere woorden: Rimac stapt in de wereld van energie-opslag. Daarmee gaat het bedrijf Tesla achterna.
Rimac Energy
Het Rimac Energy-team is de afgelopen 18 maanden gestaag opgebouwd als een gespecialiseerd team binnen Rimac Technology en bestaat nu uit 60 medewerkers – die momenteel allemaal werken aan de eerste generatie energie-opslagsystemen, kortweg ESS (Energy Storage Systems).
Nieuwe batterijarchitectuur
Rimac Energy heeft naar eigen zeggen een nieuwe batterijarchitectuur gecreëerd die efficiëntieverliezen tot 50% vermindert en tegelijkertijd de CO2-voetafdruk van het systeem met tot 40% verkleint in vergelijking met de huidige oplossingen. Bijkomende technologische voordelen zijn onder meer een verbeterde levensduur, ingebouwde redundantie voor verhoogde beschikbaarheid, evenals concurrerende materiaal- en installatiekosten.
Nog niet voor particulieren
In eerste instantie zal Rimac Energy oplossingen bieden voor grote commerciële, industriële en utiliteitstoepassingen, met batterijgebufferde oplossingen. Het bedrijf heeft momenteel verschillende projecten in bespreking, waaronder een pilot met een toonaangevend bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie om batterijopslagoplossingen te bieden voor hun zonne- en windenergiecentrales.
Deze proefsystemen zullen naar verwachting tegen het einde van 2023 worden geproduceerd en in 2024 in gebruik worden genomen. De massaproductie zal naar verwachting in 2025 beginnen, waarbij de productiecapaciteit continu wordt opgeschaald met een jaarlijkse productie van meer dan 10 GWh.
De grote baas aan het woord
“Er is dringend behoefte aan infrastructuur voor schone energie om de integratie van hernieuwbare energiebronnen in het elektriciteitsnet te ondersteunen. Gezien onze voorsprong op het gebied van EV-technologie en toewijding aan duurzaamheid, voelt deze weg voor ons als een naadloze vooruitgang. Ons team is echt enthousiast over het creëren van oplossingen die schone energie toegankelijker maken, terwijl we ernaar streven onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en een groenere toekomst te bevorderen”, zegt Mate Rimac, oprichter en CEO van Rimac Automobili.
Tesla energie-opslag
Tesla werkt aan soortgelijke oplossingen, maar richt zich in tegenstelling tot Rimac wel op de particuliere markt met zijn Tesla Powerwall. Dat is een Tesla-batterij voor thuis aan je muur.