
Rijles na het coronatijdperk, hoe gaat dat in zijn werk?
De lesauto voor 'fase 2'

Een rijles zit er voorlopig nog niet in, want door de coronamaatregelen zijn rij-instructeurs verplicht om in ieder geval tot 19 mei thuis te blijven. Dat geeft nu wel de gelegenheid om te kijken naar rijles na het coronatijdperk, want hoe gaat zo’n rijles eruitzien? En welke eigenschappen heeft de lesauto voor ‘fase 2’?
Corona-proof lesauto
Rijlessen zullen niet meer hetzelfde zijn, verwachten diverse rijscholen in Nederland. Diverse rijscholen – waaronder NXXT rijscholen met 125 rijscholen in Nederland – werken aan een zogeheten ‘100% corona-proof lesauto’. Wat houdt dat in?
- De instructeur zit achter een scherm van plexiglas of folie.
- Alles wat de leerling tijdens de rijles aanraakt na de les wordt volledig gedesinfecteerd; stuur, pook, handrem, deurgrepen, ieder knopje en elk hendeltje
- Mondkapjes en handschoenen voor leerling en instructeur behoren tot de vaste uitrusting van de lesauto.
Flexibel plastic
Het scherm van plexiglas gaat aan de onderkant over in flexibel plastic. Mocht een stuuringreep dan nodig zijn, dan is het eenvoudig voor de instructeur om daar met zijn arm onderdoor naar het stuur te grijpen.
Uitstel van lessen
De uitstel van rijlessen heeft grote impact op de portemonnee van rijschoolhouders. Veel rijschoolhouders hopen dan ook snel weer de deuren te kunnen openen. De ANWB, BOVAG, CBR, Cumela, FAM, IBKI, LBKR, TLN, Koninklijk Nederlands Vervoer en VRB stelde onlangs een gezamenlijke verklaring op waarin haarfijn wordt uitgelegd hoe de rijlessector weer op korte termijn het werk kan hervatten.
Algemeen beroepsverbod op rijlessen
“Vanzelfsprekend met inachtneming van alle veiligheidsvoorschriften want de veiligheid en gezondheid van onze klanten, rijinstructeurs en examinatoren staat voorop”, aldus de genoemde partijen. “Het is dan wel noodzakelijk dat het algemeen beroepsverbod op rijlessen, dat sinds 23 maart met onze steun van kracht is, wordt opgeheven. Wat ondertekenaars betreft is zowel bij theorie-examens als bij praktijklessen en -examens voor bromfiets en motor geen sprake van contact binnen anderhalve meter. Daarom zou dit niet langer als contactberoep gekwalificeerd hoeven te worden en kan het algemeen beroepsverbod vervallen.”
CBR
Maar dan is het belangrijk dat ook het CBR weer operationeel is. In lijn met het kabinetsbesluit annuleert CBR alle examens tot 20 mei. Het gaat voor de periode van 29 april tot 20 mei om ongeveer 22.000 theorie-examens, tussentijdse toetsen, rijtesten en praktijkexamens voor alle rijbewijscategorieën. CBR: “Door tijdelijk geen examens af te nemen, hopen we verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. CBR handelt hiermee in lijn met de buurlanden. Ook België, Duitsland en Frankrijk hebben de rijexamens afgelast.”
Meer examens
Minister van Nieuwenhuizen maakte onlangs bekend dat theoriecertificaten en (deel)examens voor professionals die verlopen door de corona maatregelen in ieder geval tot 1 december 2020 geldig blijven. Dit geldt ook voor de uitslag van het motorexamen voertuigbeheersing (AVB). De geldigheid van certificaten en passen van (toekomstige) beroepschauffeurs of andere professionals (code 95) zijn ook aangepast.
TNO
Voor de zogeheten ‘fase 2’ wordt nu samen met TNO en de RDW onderzocht hoe rijlessen en praktijkexamens in gesloten voertuigen (auto, vrachtauto, bus, tractor) op een veilige en werkbare manier kunnen worden uitgevoerd. “Er vinden tests plaats met fysieke aanpassingen in het voertuig in combinatie met hygiëne- en gedragsprotocollen. Dit wordt op korte termijn afgerond. Daarna kunnen bij een positieve uitkomst de rijlessen en rijexamens op een veilige manier worden hervat. Dit geldt ook voor de praktijkexamens voor rij-instructeurs en voor de praktijktrainingen nascholing (en theoretische nascholing met een component in het voertuig)”, aldus CBR.
De branche in kerncijfers
- 8.000 rijscholen
- 14.000 bevoegde rij-instructeurs
- 1,5 miljoen toetsen en rijexamens per jaar, waarvan ruim de helft theorie-examens
- Ruim 220.000 verplichte nascholingsdagen (code 95) door beroepschauffeurs